Propisi i Zakoni
7.6K

50% niža članarina i turistička pristojba u 2021., rokovi plaćanja pristojbe se odgađaju do kraja kolovoza

Pravilnici o smanjenju i oslobođenju plaćanja turističke članarine i turističke pristojbe u 2021. za iznajmljivače u domaćinstvima, kampovima i na OPG-ovima na javnoj raspravi do 25. svibnja

U četvrtak 13. svibnja, Ministarstvo turizma i sporta, na stranicama e-Savjetovanja, objavljuje: 
Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini, kao i
Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Pravilnici predviđaju smanjenje obveza plaćanja turističke članarine i pristojbe u 2021. za 50% na glavne krevete u kućanstvima, na obiteljskim gospodarstvima te smještajnim jedinicama u kampovima, kamp-odmorištima i kapacitetima u objektu za robinzonski smještaj, dok bi za pomoćne krevete obveza bila ukinuta u cijelosti.

Jednake olakšice su bile usvojene i prošle godine. Nažalost, kriza i dalje traje pa su se nadležni odlučili za ovaj potez kako bi malim iznajmljivačima donekle olakšali podmirenje financijskih obveza. Na savjetovanju je i prijedlog oslobođenja plaćanja turističke pristojbe u 2021. za nautičare u iznosu od 20%.


Turistička pristojba u 2021. bi dospijevala 30 dana kasnije

Osim smanjenja obveze, Pravilnikom se predviđa i pomicanje rokova plaćanja. Podsjećamo, turistička pristojba se može platiti u cijelosti ili obročno, s tim da prvi obrok inače dospijeva 31. srpnja, drugi 31. kolovoza i posljednji 30. rujna. Za plaćanje obveze u cijelosti vrijedi prvi datum dospijeća. Ovim Pravilnikom bi se prvi obrok pomaknuo za 30 dana, odnosno rokovi za plaćanje bi bili posljednjeg dana kolovoza, rujna i listopada. 
 

Iznajmljivači s područja pogođenih potresom će biti oslobođeni plaćanja turističke pristojbe za 2021. u cijelosti, za smještajne objekte sa žutim ili crvenim naljepnicama, pod uvjetom da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke pristojbe na dan stupanja ovog Pravilnika na snagu

Iznajmljivači koji pružaju usluge smještaja u objektima oštećenima potresom, u roku od 30 dana od stupanja ovog Pravilnika na snagu, moraju lokalnim turističkim zajednicama dostaviti dokaze o stanju svojih objekata kako bi ostvarili pravo na oslobođenje od financijske obveze.


175 kuna pristojbe po glavnom krevetu

U većini gradova i mjesta bi tako turistička pristojba iznosila 175,00 kuna po glavnom krevetu. Visina osnovice za obračun turističke pristojbe je u nadležnosti županijskih skupština, u skladu sa Zakonom o turističkoj pristojbi (NN 52/2019), članak 15. stavci (1) i (2).

Ako županijska skupština ne donese odluku o visini turističke pristojbe do 31. siječnja tekuće za sljedeću godinu, primjenjuje se najniži iznos utvrđen Pravilnikom o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe (NN71/2019). Za kućanstva je taj iznos 350,00 kn, a za glavne krevete na OPG-ovima 200,00 kn. 
 

Plaćanja pristojbe će biti oslobođene osobe kojima je rješenjem utvrđen prestanak obavljanja djelatnosti do 1. svibnja 2021. i koje nisu u ovoj godini ostvarile niti jedno noćenje

Koje su turističke zajednice donijele odluke o visini turističke pristojbe u 2021., možete također provjeriti u Pravilniku o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini na e-Savjetovanja, gdje ujedno možete i komentirati prijedloge olakšica Ministarstva turizma i sporta

Turistička članarina bi, u skladu s Pravilnikom o godišnjem paušalnom iznosu članarine turističkoj zajednici (14/2020) i predloženom smanjenju, iznosila 22,50 kn po glavnom krevetu kao i prošlu godinu, a rokovi plaćanja bi ostali jednaki, krajem srpnja, kolovoza i rujna.

CF disclaimer
Spremi
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Ilegalno iznajmljivanje apartmana i kuća za odmor – kako stati na kraj nepoštenoj praksi?

Popularno: