Ideje i trendovi
11.1K

Pješačka staza uz rijeku Krčić - jesmo li svjesni rajske čarolije prirode u vlastitom dvorištu?

[Kamo dalje, domaćine?] Koliko je još mjesta koji kao da izviru iz rajskog vrta, koji su unutar granica naše domovine, koji sat vožnje daleko, a mi nesvjesni njihova postojanja? Pješačka staza Krčić prati jednu od najčišćih rijeka u Europi, a gotovo da i ne znamo da ju imamo...

Krčić - nestašna pritoka rijeke Krke, izvire iz podnožja planine Dinare i ulijeva se u sam izvor Krke spektakularnim slapom visine 22 metra. Izvire, divlja, huči čudesnom količinom vode pa se umiri, presuši, nestaje. Koliko znamo o toj rijeci koja spada u najčišće tokove u Europi, a nalazi se u našem dvorištu, samo 3,5 kilometara od Knina? Osim neopisive ljepote krajolika uz Krčić i same rijeke, ovdje nalazimo brojne prirodne fenomene i danas još neriješene zagonetke. 


Izvor Krke pod visokim slapom Krčića

Je li su li Krka i Krčić jedna rijeka ili Krčić nestaje u izvoru rijeke Krke? Ni znanstvenici nisu sasvim sigurni nije li nekada rijeka Krka izvirala na padinama Dinare pa s Krčićem bila jedno.
 

Danas se glavnim izvorom rijeke Krke smatra mjesto u podnožju 22 metra visokog Topoljskog slapa kojim se Krčić ulijeva u Krku. Jedinstven je to primjer na čitavom svijetu da se jedna rijeka ulijeva u izvor druge i svojevrstan fenomen

Topoljski buk, Veliki buk, slap Krčić, ili kako ga se sve još naziva, atrakcija je nadomak Nacionalnog parka Krka i grada Knina. Do njega stižemo vožnjom kroz selo Kovačići sjeveroistočno od Knina. Topoljski slap je najljepši u kasnim poslijepodnevnim satima kada se sunčeve zrake natječu sa silovitom snagom vode koja pada niz sedrene barijere, tvoreći mnoštvo malenih šarenih duga.

Topoljski buk

Topoljski buk sa svojim dugama

Za obilazak Nacionalnog parka Krka i svih ljepota koje ima ta rijeka, ne bi nam bilo dovoljno sedam dana, ali za pješačenje uz tok Krčića bit će dovoljno par sati. Nezaboravnih par sati u kojima ćemo prošetati kroz slojeve povijesti ovoga kraja i planete. 

Ako ste ikada posjetili rijeku Krku i njene čuvene slapove i bukove, mogla bi vas iznenaditi činjenica da se u blizini nalazi još jedna rijeka koja ima sve to - samo u malom. Krčić s punim pravom nosi umanjenicu imena moćne Krke jer i ta rječica obiluje vodom, a na svom 10,5 kilometara dugom putu od izvora do spektakularnog slapa kojim se ulijeva u Krku, također ima niz slapova i bukova - manjeg formata, ali nimalo manje lijepima i čarobnima.

Pješačenje uz Krčić
Pješačenje uz Krčić

Za razliku od Krke koja nikada ne presušuje, Krčić nestane u ljetnim mjesecima. Njegovo korito zna ostati suho od svibnja do studenog. Nije sasvim jasno kud nestane sva ta voda, posebice zato što izvor Krčića nikada ne presušuje. Pretpostavlja se da rijeka jednim dijelom ponire i da je njen glavni tok negdje duboko pod slojevima krša. Zato su kasna jesen ili rano proljeće najljepši za šetnju uz Krčić i otkrivanje sve njegove čarolije.

 


Pješačka i biciklistička staza Krčić je otvorena 2016. godine. Uređena je kao poučno-interpretativna staza u sklopu projekta kojeg su zajedno proveli Ekološka udruga “Knin”, Udruga “Sunce” iz Splita i tri javne ustanove za zaštitu prirode Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. 
 


Početak staze Krčić
Početak pješačke staze Krčić na parkiralištu iznad Topoljskog slapa s pogledom na Dinaru u daljini

Početak pješačke staze Krčić  je na parkiralištu uz cestu točno iznad Topoljskog buka, a staza završava 10,5 kilometara uzvodno na izvoru Krčića. Staza je makadamski put kojim se bez problema može proći osobnim automobilom i biciklom, ali i jedni i drugi su uz Krčić rijetkost, kao, uostalom, i pješaci i tragovi civilizacije uopće.

Osim edukativnih ploča i signalizacije uz stazu, znakova života je malo, samo je Krčić živ i mijenja boje od tirkizne i smaragdne do smeđe dok nezaustavljivo teče kroz svoj, mjestimično i 440 metara visok, kanjon. 

Krčić pješačka staza
Boje Krčića


Napolenovom cestom uz žubor Krčića

Za makadamski put koji prati tok Krčića i vijuga slikovitim krajolikom s pogledom na Dinaru, možemo zahvaliti prije svega vrijednim težačkim rukama koje su ga gradile u vrijeme Napoleona. Pješačka staza uz Krčić je zapravo kratki dio dugačke Napoleonove ceste koja prolazi kroz Dalmaciju, spajajući nekadašnje Ilirske pokrajine. Od Knina preko Vrlike, dolinom Cetine na Sinj pa južnije, iza Biokova dugačkom dolinom uz Vrgorac, silazi u dolinu Neretve i nastavlja svoj put preko dubrovačkog primorja i Konavala prema Kotoru i Budvi. Kamen po kamen, što ceste, što mostova preko rijeka, Napoleonova cesta je spojila malena mjesta dalmatinskog zaleđa daleke 1807. godine, kada su, pod vodstvom generala Marmonta i uz pomoć francuskih trupa, izvedeni glavni radovi. 
 

Dio Napoleonove ceste koji prati Krčić je relativno ravan, a visinska razlika mala. Zato je ovaj izlet idealan za obitelji s djecom, čak i najmanjom. Jedina nelagodnost može biti bura koja se zna stropoštati ovdje s padina Dinare i divljim udarima mesti sve pred sobom

Kada nema bure, ovaj kraj izgleda gostoljubivije. Padine obrasle makijom, koje prate Krčić, nekada su bile dom domaćim životinjama koje su brstile izdašno zelenilo i napajale se studenom vodom iz dubokih škrapa.

Sir iz mišine i basa delicije su ovog kraja, a dokaze o zaboravljenoj plodnosti pronalazimo putem do izvora. Ostaci mlinova i mlinica, tragovi izvlačenja sedre za gradnju okolnih kuća, posvuda su na Krčiću.

Kanjon Krčića
Slikoviti kanjon Krčića krase i brojne špilje


Mali buk obećava veliki doživljaj pješačke staze Krčić

Prvi kilometar staze, Krčić je tek slutnja s naše desne strane, nagovještaj života od kojeg nas dijeli neljubazna šikara i podrugljivo grmlje. No, rijeka se čuje sve glasnije, a ptice su sve tiše. Odjednom to više nije žubor rijeke, već huk silne vode koja udara po tipkama krških stijena. Uređenim putem kojim se nekada odvozila sedra sjurimo se do Malog buka. Mali buk nama je velik. Niz kaskada i sedrena barijera dugačka 10 metara. Jedna špilja u kojoj svo vrijeme svijeta počiva.

Zaseok Krčić
Mali buk i zaseok Krčić

Put pred nama je još dugačak, ali sad smo već svjesni da je Krčić pun iznenađenja. Više nas od rijeke ne dijeli makija. Teško je skrenuti oči od njenih voda. Čas pitomo i lijeno pušta da pogledom zavirimo sve do njenog dna, do zelenih povijenih algi i golog riječnog korita, a već sljedeći trenutak ubrza pa nas zavodi razigranošću svojih brzaca i bijelinom pjene kojom obećava još slapova.

Negdje na pola toka se nalazi napušten zaselak Krčić i novo mjesto na kojem su razbacani bukovi, na kojem voda slapova huči, a sunce svoje zlato toči u bezbroj rasplesanih kapljica.

Buk kod zaselka Krčić
 Buk kod zaselka Krčić
 

Krčić je čarolija koju ćute sva osjetila


Krčić na Krčiću

Sve najljepše stvari i pojave su jednostavne. Kako bi se drugačije moglo zvati selo uz Krčić, nego Krčić. Krčić ima nekoliko kućnih brojeva i mlinicu koja čuva rijeku. Selo ne izgleda ostavljeno, ali čvrsto zatvorena vrata i prozori jasno poručuju da ovdje ne živi više nitko. Kuće prate niz bukova i sedrenih barijera. Rijeka tu usporava. Širi se i ostavlja za sobom nešto plodna terena.

Visoko gore u stijenama kanjona usječene su prirodne pukotine i špilje. Nije teško zaključiti da su u njima nekada davno obitavali ljudi. Prije nego što podignuše ove kuće, sada prepuštene milosti vremena. Nije teško ni zamisliti noći ovdje u kojima se čuje samo huk bukova i zavijanje čagljeva.

Još prilično čvrst most premošćuje Krčić u Krčiću. Ovdje će se napraviti mnoštvo fotografija i selfija. Prije nego što se na obzoru pojavi ljepotica Dinara.

Pogled na Dinaru s pješačke staze Krčić
Pogled s Krčića na Dinaru


Do izvora u pratnji kraljice Dinare

Nedugo pošto ostavimo obale sela Krčić na Krčiću za sobom, puca pogled na Dinaru koja nas prati ostatak puta. Prelazimo na desnu obalu rijeke, a makadam vijuga i penje se po još blagim planinskim obroncima. Čas tamna i gusta poput ulja, a čas prozračna poput neba, bujna voda Krčića je sve smirenija.

Bližimo se izvoru. Ništa nas nije moglo pripremiti na ljepotu tog predjela. U oštrom kršu usječena je zelena dolina. Dugačke bujne trave, mostići i ostaci kamenih mlinica. Slapići posvuda. Voda izvire ispod svakog kamena. Čista, hladna i opojna. Postoji li išta ljepše nego napiti se takve vode ravno iz riječnog korita?


Mjesto za piknik na izvoru Krčića
Livade izvora Krčića idealne su za piknik i izležavanje na proljetnom suncu

Ovdje ćemo ostati što dulje možemo, odmarati na mekanoj travi, uživati u zrakama ranog proljetnog sunca. Diviti se Krčiću i toj maestralnoj izvedbi prirode od izvora do ušća. Ma gdje to ušće zapravo bilo. Koliko je kompleksan sustav krških rijeka i njihov odnos, najbolje se vidi na primjeru Krke i Krčića. Prema nekim izvorima, davno, dok su dvije rijeke još bile jedno, Krka je bila kći Dinare i kupila vodu na njenim obroncima. Njene vode su vilinske vlasi koje se s Dinare protežu sve do mora.

Sve što je čovjek na Krčiću ikada sagradio polako nestaje pod moćnim vodama koje se slijevaju s Dinare sada. Ostaje tek bijela cesta što uz rijeku neumorno vijuga. U prah se mrve kamene kuće i mlinice. Nestaju čak i sedrene barijere, voda je uvijek živa i ćudljiva.
 

Negdje visoko na Dinari, iznad današnjeg toka Krčića, ostaci su sedre koji svjedoče da je jednom tu bila dulja i moćnija rijeka

No, teško je zamisliti išta moćnije od beskrajno čistog i vječno promjenjivog Krčića. Teško se zaboravlja ono iskonsko što u njegovom koritu počiva. Tragovi vremena na njegovim obalama. I bistra voda, sada ovdje, a idući čas u mračnim slojevima vapnenačkih naslaga. Čitav jedan podzemni svijet duboko po našim nogama. Svijet koji je tu oduvijek i koji će ostati ovdje daleko poslije našeg vremena. 

 

"Kamo dalje, domaćine?" je serija tekstova namijenjenih domaćinima koji žele istražiti atrakcije i ljepote naše zemlje, a potom takve izlete preporučiti svojim gostima. Cilj nije samo informiranje gosta, već povezivanje ponude obiteljskog smještaja s turističkom ponudom ruralnih krajeva, promocija prirodnih i kulturnih bogatstava Hrvatske za održivi razvoj lokalne zajednice.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Šibenčani ogorčeni visokim računima za odvoz komunalnog otpada - odjavljuju apartmane

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

Skuplje ćemo plaćati komunalne usluge, a rast će i paušali za privatne iznajmljivače od 2022.

Mikrobilje Zlarina - otoka na kojem održivost nije samo priča

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Božićni kaktus: Zašto ne cvjeta i kako ga učiniti sretnim

Vrste borova i jelki: Kako odabrati idealno božićno drvce za vaš dom ili apartman?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tiny Houses u Hrvatskoj - održivo stanovanje i hit u najmu turističkog smještaja

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

Popularno: