Ideje i trendovi
7.2K

Kriza potiče rezervacije s više noćenja: Koliki popust za dulji boravak ponuditi?

Gosti ostaju dulje u jednoj destinaciji i smještaju, pokazuju analize utjecaja krize na turističke trendove u svijetu. Pri tom manje troše na transport, ali više u destinaciji i smještaju, čak i uz popuste za dulji boravak

Koronakriza utječe na ponašanje turista, to je jasno. Ne samo u smislu smanjene turističke potražnje ili odabira destinacije u skladu s trenutnom epidemiološkom slikom, već i u duljem boravku na jednom mjestu.
 

Nezahvalno je, ali ipak ćemo to reći – gosti ostaju dulje u našim apartmanima, sobama ili kućama za odmor, i to je možda jedini pozitivni utjecaj krize na turizam

Protekli tjedan smo u Hrvatskoj bilježili prve znakove oporavka i pojačan interes turista za noćenje u našim destinacijama. Karta niže prikazuje interes turista za pojedine europske zemlje i pokrajine izražen u broju ostvarenih rezervacija u odnosu na isti tjedan prošle godine.

Popust za dulji boravak
 
Primorska Hrvatska bilježi 58,25%, a Kontinentalna 63, 84% rezervacija manje, nego lani u istom razdoblju. Nažalost, najnovija zbivanja u bitci protiv infekcije COVID-19 bi mogla dovesti do većeg pada u broju rezervacija za srpanj i kolovoz. No, to je teško predvidjeti. Ono u što smo trenutno sigurni – gosti koji ipak bukiraju smještaj u našim smještajnim objektima planiraju dulji boravak.
 
Posljednjih godina smo svjedočili trendu last minute bookinga i kratkih boravaka na jednom mjestu – turisti su željeli upoznati što više atrakcija u Hrvatskoj pa je prosječna duljina boravka kod stranih turista bila 5 dana.


Putovanja u 2020. duga tjedan dana i više

Na globalnoj razini, broj noćenja po dolasku je još i manji – turisti u destinacijama po svijetu su ostajali u prosjeku do 4 dana. No, u vrijeme pandemije, duga putovanja kojima se istražuje kultura neke zemlje ili regije kroz kratke boravke u gradovima i mjestima više nisu poželjna i sigurna.
 

Raste potražnja za smještajem koji nudi siguran i udoban boravak – češće su rezervacije u trajanju od 7 i više dana

Niže priložena grafika prikazuje kako se mijenja prosječan broj rezerviranih noćenja u jednom objektu tijekom 2020. u odnosu na ista razdoblja lani. Uočljiv je i trend opuštanja posljednjih tjedana i težnja turista ka normalizaciji putovanja.

Popust za dulji boravak
 

Popust za dulji boravak

Većina iznajmljivača nudi popuste za dulji boravak. Poput last minute i first minute rezervacija, dulji boravak volimo zbog niza razloga:  
 

  • jednostavnije poslovanje, uz manje smjena gostiju

  • veće šanse za bolju popunjenost zbog manje rupa u kalendaru rezervacija

  • snižava naše troškove zbog manje čišćenja i pripreme smještaja (npr. temeljito čišćenje svaka tri dana između gostiju u usporedbi s onim tjednim kod gostiju koji ostaju dulje, ako takav tretman zatraže)

  • gosti koji ostaju dulje, češće se vraćaju

  • gosti koji ostaju dulje imaju više potreba pa stoga i troše više u destinaciji i u objektu, ako nudimo dodatne sadržaje uz nadoplatu

 
I zato potučemo dulji boravak u svojim smještajnim objektima povoljnijim cijenama.
 
Visina popusta je varira od objekta do objekta no ipak zabilježeni su neki prosjeci, prikazani u grafici niže.

Popust za dulji boravak
 
Prema podacima dostupnima na platformi Transparent, koja proučava trendove na svjetskom tržištu objekata za kratkoročni najam, razlike u popustu na duljinu boravka od tjedan i dva nema, dok dulji boravci u prosjeku koštaju 22% manje.

Bilježite li više rezervacija s duljim boravkom od uobičajenog i odobravate li popuste na dulji boravak?


 

Spremi

Besplatan tečaj njemačkog jezika za opatijske iznajmljivače

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

Sjenila za krovne prozore – zašto ih nabaviti i kako ih uklopiti u dizajn prostora?

​Trebaju li saonice za djecu biti dio ponude smještaja u zimskim danima?

Recepti za koktele - 5 osvježavajućih napitaka s aromom vrtova naših baka i Dalmacije

Goranski iznajmljivači i poduzetnici ujedinjeni za bolju promociju autohtonih proizvoda i autentičnost turističke ponude

Potrošnja turista u Hrvatskoj porasla, ali i nezadovoljstvo ponudom u destinaciji

Božićne lampice: 7 savjeta za kupnju i postavljanje savršenih božićnih lampica

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Promocija smještaja uz proviziju (OTA) ili direktno bukiranje – je li vrijeme za novu poslovnu strategiju

​7 trikova pregovarača s otmičarima za lakšu komunikaciju s nezadovoljnim gostima

Popularno: