Aktualno
692

5 koraka od ideje do registriranog smještaja za iznajmljivanje turistima

Dozvola za iznajmljivanje apartmana, soba, kuće za odmor ili kampa je temelj legalnog poslovanja. Kako od ideje do registracije turističkog smještaja?

Kažu da je početak težak. Da svatko ima ideje, ali da je težak put do realizacije. Kada pričamo o registraciji privatnog smještaja, mogli bismo reći da realizacija ideje nije teška kada imamo prave informacije. Za pokretanje ove vrste poslovanja nije nužna registracija obrta ili firme, ne treba nam knjigovođa, ne moramo proučiti puste propise.

Prvi korak u svakom projektu, pa tako i u registraciji smještaja za iznajmljivanje turistima, je informiranje. Informacije moraju biti relevantne. Zato ćemo odabrati pouzdane internetske stranice lokalne turističke zajednice ili Ministarstva turizma i sporta gdje uvijek možemo pronaći svježe propise. Na stranicama Ministarstva, u kategoriji "Pristup informacijama", odabrat ćemo propise iz turizma pa među njima pronaći Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (neslužbeno pročišćeni tekst).

Tu se nalaze svi detalji koje moramo dobro proučiti kako bismo mogli ishodili dozvolu za pružanje ugostiteljskih usluga u svom objektu. Vrste objekata za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu su:
1. soba,
2. apartman,
3. studio apartman,
4. kuća za odmor,
5. kamp,
6. kamp odmorište ili kamp odmorište - robinzonski smještaj.
 

Za razliku od apartmana, studio apartman nema odvojenu spavaću sobu, a svi kreveti u smještaju mogu biti sklopivi

Navedeni Pravilnik, kojim su definirane vrste objekata, osnovni pojmovi i minimalni tehnički uvjeti, sadrži priloge s posebnim uvjetima za kategorizaciju smještaja unutar pojedinih vrsta.


1. Vodič za opremanje smještaja

Iako nam se na prvi pogled može učiniti da su uvjeti strašni, da ih ima mnogo i da su vrlo precizno definirani, u suštini se radi o osnovnoj opremi koju svaki prostor za boravak i stanovanje mora imati. 

Prvo ćemo definirati spadamo li među postojeće ili nove objekte. Svi objekti sagrađeni nakon 31. prosinca 2007. su novi objekti. Posjedujemo li objekt koji je izgrađen ranije, ili ima akt o legalizaciji, ili posjeduje ili je posjedovao kategorizaciju smještaja, raspolažemo s postojećim objektom. Kada to definiramo, znamo koje uvjete točno moramo proučiti.
 

Uvjetima za kategorizaciju se predbacuje zastarjelost i nefleksibilnost, s obzirom na inovativne objekte za smještaj i trendove u pružanju ugostiteljskih usluga u svijetu pri čemu se traže neobični smještajni kapaciteti, npr. tiny houses. Najave izmjena uvjeta postoje, ali do tada moramo poštovati aktualne

U važećim uvjetima, propisana je kvadratura tzv. modula, odnosno, smještajne jedinice. Samo jedinice unutar određenog raspona kvadrature mogu dobiti određeni broj zvjezdica, tj. zadovoljiti uvjete pojedine kategorije. Ti su uvjeti nešto fleksibilniji kod postojećih objekata.

Ostali uvjeti su zapravo vodič za opremanje smještaja jer opisuju prostoriju po prostoriju sa svime što je nužno za ugodan i siguran boravak gostiju.


2. Prikupljanje dokumentacije

Zahtjevu prilažemo tri dokumenta:

1. Dokaz o državljanstvu države članice EU - preslika osobne iskaznica (budućeg) iznajmljivača;

2. Dokaz o vlasništvu - izvadak iz zemljišne knjige, suglasnost vlasnika ili suvlasnika (ako iznajmljivač nije vlasnik);

3. Dokaz o uporabljivosti objekta.

Potreban je i dokaz u plaćenoj upravnoj pristojbi koja iznosi 9,29 € i tlocrt smještaja kojeg možemo sami nacrtati rukom, ne mora to nužno biti stručna skica.


2. Podnošenje zahtjeva za kategorizaciju

Tek kada je naš smještaj potpuno uređen i opremljen, dokumentacija na broju, tlocrt priložen, a pristojba plaćena, možemo podnijeti zahtjev za kategorizaciju. Zahtjev se podnosi nadležnom županijskom odjelu za gospodarstvo i turizam ili putem usluge e-Građani, odnosno eTurizam. U sustavu eTurizam dostupan je online obrazac ​Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev se također može preuzeti i s web stranica nadležnog županijskog odjela. 
 

Važno je znati da se nadležnom odjelu u svakom trenutku možemo obratiti za pomoć, savjet i informacije. Jednaku mogućnost nudi i sustav eTurizam kroz zahtjev za konzultacije

Kada predamo ispunjeni zahtjev s traženim dokumentima, možemo očekivati izlazak komisije na teren i procjenu spremnosti naše smještajne ponude za registraciju i zvjezdice. U pravilu, komisije izlaze na teren brzo, a procjena najčešće prođe glatko i bez komplikacije.
 

3. Dozvola za iznajmljivanje apartmana, kuća za odmor, soba ili kampa

Naše Rješenje o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu dostavlja se nadležnim uredima porezne uprave, turističke zajednice, odjela za statistiku, te inspektoratu - turističkoj i sanitarnoj inspekciji. Nekada su te prijave morali odraditi iznajmljivači sami, danas je sustav umrežen. 


4. Kako do pristupnih podataka za ulaz u e-Visitor?

eVisitor sustavu se može pristupiti kroz sustav eGrađani. U tom slučaju nisu potrebni pristupni podaci koje izdaje područna turistička zajednica. Ako ne koristimo sustav eGrađani, najsigurniji put do eVisitor sustava je osobnim dolaskom u lokalnu turističku zajednicu gdje ćemo dobiti pristupne podatke. Važno je imati osobni identifikacijski dokument kako bi nam ti pristupni podaci mogli biti izdani.
 

Korištenje eVisitor sustava olakšava našu obvezu prijave i odjave turista, kao i evidenciju dospjelih obveza plaćanja turističke pristojbe


​5. Naručivanje standardizirane ploče

Svaki registrirani objekt na istaknutom i vidljivom mjestu (kod ulaza) mora imati standardiziranu ploču s oznakom vrste i kategorije smještaja. Ploču ne možemo izraditi sami, kao što sami možemo nacrtati tlocrt primjerice, već se ona mora naručiti od proizvođača koji posjeduje suglasnost Ministarstva. Naručujemo je prilaganjem Rješenja o odobrenju, adrese na koju se ploča šalje i potvrde o plaćanju usluge izrade ploče.

Ovlašteni proizvođači:

Kordun - marketing d.o.o. - Karlovac
Jaguar d.o.o. - Split
Binar d.o.o. - Split;  
Robi, obrt za usluge reklamiranja i pranje automobila - Zadar
Negras d.o.o. - Poreč;
Tramax d.o.o. - Split; 
Skripta tisak d.o.o. - Osijek;
Condor B&B d.o.o. - Split;
Signoprom d.o.o. - Zagreb.

Cijene standardiziranih ploča su oko 26 eura. Kada naručimo ploču, a nakon što smo prošli sve nabrojene korake, možemo reći da smo legalizirali poslovanje. Čestitamo, postali ste iznajmljivač!

Na legalnost poslovanja ćemo morati paziti i dalje kroz svoje financijske i nefinancijske obveze. Postoje i ona druga pravila, pravila koja nisu nametnuta propisima, pravila dobrog gostoprimstva, ona tek razlikuju iznajmljivača od domaćina. Postanite domaćin, u tome je tajna uspješnog poslovanja obiteljskog smještaja.
Spremi

Žene u turizmu: Više ih je i obrazovanije su, ali zarađuju 14,7% manje od muških kolega za jednake poslove

Poticaji privatnim iznajmljivačima i OPG-ovima za ugradnju solarnih sustava

Paušalni porez za privatne iznajmljivače veći i do 500 posto?

Otkazivanje rezervacija u 2020.: Katastrofalno proljeće slijede ljetni mjeseci s naznakama oporavka

10 preporuka kako čuvati more za iznajmljivače i goste u obiteljskom smještaju

Direktiva DAC7: Što znači za domaćine u Hrvatskoj?

Kontakti turističkih ambulanta po županijama za slučajeve sumnje na zarazu gosta

Kako potaknuti kreativnost koja je ključna za uspjeh

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto cili svit hoće u Split?

Čak 20% iznajmljivača na crno krije se među nama, neprijavljenih gostiju je duplo više po hrvatskim plažama

Popularno: