Ideje i trendovi
10.9K

Obavijest o odvajanju otpada za goste apartmana i kuća za odmor

Prvaci u odvajanju otpada u Hrvatskoj su gradovi i općine Međimurske županije, Dalmacija je uvjerljivo najlošija. Preuzmite besplatno obavijest o odvajanju otpada za svoje goste pa uključite ovu održivu i nužnu praksu u svoje poslovanje i živote

Gospodarenje otpadom je jedan od najvećih izazova suvremenog društva. Svjedočimo tome svaki put kada nas putanja proveze pored nekog od odlagališta otpada u blizini urbanih središta. Zagrebačko odlagalište Jakuševac je, primjerice, čest izvor inspiracije mladih umjetnika pa je tako na nedavnoj izložbi hrvatskog dizajna u galeriji Laubi predstavljen i studentski rad Za(greb) trash u kojem je nad Jakuševcom prošla žičara, a smetlište pretvoreno u turističku atrakciju pod sloganom “Gledanje kroz prozor gondole omogućava Vam jedinstveni uvid u povijest otpadaka naših predaka”. Autori su radom željeli još jednom istaknuti problem zbrinjavanja otpada najvećeg hrvatskog grada.

Za(greb) trash dizajn

Karlo Drvar, Rea Franković i Matej Varzić s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu su autori rada Za(greb) trash


Nije Hrvatska jedina EU članica koja se bori s ovim problemom, ali je kod nas rješavanje istog tek u povojima. Europa je zadala parametre - 60% recikliranog otpada i 50% manje ukupnog do 2030. cilj je za sve zemlje članice.
 

​Kazne za nerazvrstani otpad plaćamo mi

U 2021. Hrvatska se našla u nezgodnom društvu 5 zemalja, s Rumunjskom, Bugarskom, Grčkom i Slovačkom, protiv kojih je EU poduzela pravne mjere zbog nepoštovanja zakonodavstva EU o otpadu. Sankcije uključuju i plaćanje kazni koje se financiraju, otkud drugo, do li iz džepova poreznih obveznika, odnosno, iz naših lisnica i kasica.
 

Stoga, gospodarenje otpadom, njegovo razvrstavanje i recikliranje, nije samo problem općina i gradova ili države, to je prije svega naš problem i krajnje je vrijeme da se uključimo u njegovo rješavanje na sve dostupne načine. Za nas privatne iznajmljivače to znači i informiranje gostiju o načinima odvajanja i odlaganja otpada tijekom boravka u našim smještajnim objektima

U tu svrhu smo pripremili dvije sheme obavijesti gostima o odvajanju otpada u smještajnom objektu i načinima odlaganja. Sheme možete preuzeti u našoj Download zoni i isprintati na komadu A3 ili A4 papira. Jedna je detaljnija obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor, druga je vizualno jednostavna obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor.

Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - detaljna

Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - detaljna


Činjenica je da naši gosti već uvelike odvajaju otpad u svojim kućanstvima i velikoj većini nije potrebna dodatna edukacija. Pogledajmo kakva je praksa odvajanja otpada u kućanstvima na nekoliko naših emitivnih tržišta.
 

Nijemci prvaci u recikliranju komunalnog otpada

Njemačka je vodeća zemlja u recikliranju komunalnog otpada. To se, naravno, nije dogodilo preko noći. Desetljećima Njemačka iskušava i mijenja strategije za poticanje odvajanja i recikliranje što većeg postotka otpada. Najučinkovitijima su se pokazale politika obveznog razvrstavanja otpada i shema povrata depozita. Povrat depozita funkcionira i kod nas, a odnosi se na plaćanje depozita za povratnu ambalažu, npr. plastične i staklene boce, pri čemu se polog vraća u slučaju povrata u maloprodajne lance.
 

Obveza razvrstavanja otpada kod nas tek kreće, a problemi koji su vezani uz tu obvezu tipični su za početni stadij primjene ove obveze

Njemačka te politike provodi posljednja dva desetljeća, premda je već 2002. dosegla brojku od 56% recikliranja svog otpada. Zakonom o kružnom gospodarstvu iz 2012. Njemačka je svoje ciljeve redefinirala, da bi već 2019. dosegla stopu od 67% recikliranog komunalnog otpada. U 2021. Nijemci su se popeli na visokih 69,8% recikliranog otpada.
 

96% Austrijanaca razvrstava svoj otpad

Austrijanci su jako dobri u razvrstavanju otpada. Čak 96% tvrdi da razvrstava svoje smeće, a 99% tvrdi da od ostalog otpada odvaja papir. Recikliranje u Austriji je organizirano kroz odvajanje plastike, organskog otpada i papira. Odvaja se staklena i metalna ambalaža, i to po bojama, kao i opasan otpad, poput baterija. 
 

Austrija ima, uz Njemačku, najvišu stopu recikliranja komunalnog otpada. U 2020. ta stopa je iznosila 61,8%.

Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - jednostavan vizual

Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - jednostavan vizual

 


Slovenija bi mogla biti prva zero waste država

Naši susjedi Slovenci bi nam mogli biti uzor u mnogim održivim praksama. Ljubljana je i prošlu godinu, osmi put zaredom, uvrštena među najodrživije gradove na svijetu. U 2021. Slovenci su se mogli pohvaliti visokom stopom od 60% udjela reciklaže u ukupnom otpadu, čime su zauzeli visoko 3. mjesto među svim zemljama starog kontinenta. 

Slovenska strategija smanjenja otpada, osim obveznog razvrstavanja, uključuje: 
 

  • smanjenje potrošnje materijala i opterećenja okoliša;

  • stvaranje kružnih petlji kretanja materijala;

  • podršku tehnologijama i tehnikama koje koriste manje resursa;

  • poticaje prijelazu na održive obrasce proizvodnje i potrošnje;

  • poticaje tržišne potražnje za učinkovitim uslugama javne nabave;

  • smanjenje rizika za zdravlje ljudi i zagađenje okoliša;

  • ponovno korištenje predmeta, materijala i proizvoda;

  • smanjenje štetnih tvari u proizvodima;

  • smanjenje emisija tijekom cijelog životnog ciklusa nekog proizvoda.


Što se samog odvajanja tiče, Slovenci se diče dugačkom tradicijom odvajanja otpada i svojom ljubavi prema prirodi. Vrhnika, grad u središnjoj Sloveniji, ovu godinu će proslaviti 28 godina odvajanja otpada, a slovenske općine Bled i Gorje su prve u EU koje su postigle zero waste cilj i certificirane kao prve takve na području Europe. 
 

Stopa recikliranja u Gorju je 75%, a Bled je na 71% 

 


Odvajanje otpada nije moda nego nužnost

Uspješne u recikliranju otpada su i Nizozemska, Luksemburg, Švicarska, Italija, Belgija. Sve navedene zemlje su visoko iznad prosjeka EU koji je iznosio 48,5% u 2021.
 

Hrvatska se, nažalost nalazi u donjoj polovici te ljestvice sa samo 31,5% recikliranog otpada u 2021. (podaci Eurostata)

Lošim praksama ugrožavamo, ne samo ljepotu prirode i bioraznolikost kojima se ponosimo i zbog čega nas turisti vole, već i vlastito zdravlje.

I zato je krajnje vrijeme da se svi građani uključe u odvajanje i recikliranje. Daljnji razvoj svijesti bi uključivao odgovorno kupovanje i trošenje. Za početak, preuzmimo plakate s obavijesti gostima da i mi recikliramo i ugradimo u svoje svakodnevicu i poslovanje održive i zdrave prakse.

Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - detaljniji vizual
Obavijest o odlaganju otpada za goste apartmana i kuća za odmor - jednostavan vizual

Spremi

Kako pospremiti božićne ukrase i sačuvati ih za iduću godinu?

Pola milijuna eura turistički nedovoljno razvijenim područjima Zagrebačke županije

Turistička članarina još 5 % manja?

5 koraka do nižih troškova i cijena električne energije za domaćinstva

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

Mrlje na tepihu: 5 savjeta za jednostavno i brzo rješavanje mrlja na tepihu

KVIZ UTORKOM: Lagana provjera poznavanja hrvatskih nacionalnih parkova

Poruka s prosvjeda: "Zakon je sasvim jasan, on je potpuna privatizacija pomorskog dobra i mora završiti u smeću"

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ulazak u Schengen i 7 globalnih turističkih trendova u 2023.

Spremamo li se za sezonu? Preuzmi popis potrošnog materijala koje apartman ili kuća za odmor trebaju i provjeri svoju spremnost

Popularno: