Ideje i trendovi
4.2K

Koliko često treba mijenjati madrace u apartmanima?

Koliko često treba mijenjati madrac, često se pitamo. Postoji li univerzalan odgovor na to pitanje ili to ipak ovisi o kvaliteti i namjeni madraca?

"Možda ne biste tako zadovoljno drijemali kada biste bili svjesni da je vaš madrac dom za možda 2 milijuna mikroskopskih grinja, koje izlaze u sitne sate kako bi gucnule ulje iz vaših lojnica i gostile se hrskavim pahuljicama vaše kože koje prosipate dok dremuckate i vrpoljite se. Samo ih u vašem jastuku ima možda četrdeset tisuća. (Za njih je vaša glava samo jedan veliki masni bombon.) I nemojte misliti da će čista jastučnica nešto promijeniti. Nečemu što je veličine kućne grinje, tkanje najgušće tkanine izgleda poput brodskog konopa. Štoviše, ako je vaš jastuk star šest godina - što je, po svemu sudeći, prosječna starost za jastuk - procijenjeno je da jednu desetinu njegove težine čine "zguljena koža, žive grinje, mrtve grinje i izmet grinja", da citiram čovjeka koji je to izvagao, dr. Johna Maundera iz Britanskog medicinskog entomološkog centra. (No, to su barem vaše grinje. Zamislite samo uza što se privijate svaki put kada ste u hotelskom krevetu.)"

Dojmljiv je to odlomak iz popularne knjige Bila Brysona "Kratka povijest gotovo svega". Možda se već i u njemu krije odgovor na naslovno pitanje. No, činjenica je da mijenjanje madraca nije ni jeftino i naročito jednostavan posao. Mijenjanje jastuka je već jednostavnije. S druge strane, sada kada smo pročitali Brysona, možda nam se mijenjanje madraca učini mnogo privlačnijim od počivanja na prastarom štramcu, ma kako udoban on još uvijek bio.


Koliki je životni vijek madraca?

Nekakav prosječan rok za promjenu madraca, oko kojeg se slažu stručnjaci, je od 5 do 10 godina, ovisno o kvaliteti madraca. Treba li madrace u smještajnim objektima jednako učestalo mijenjati s obzirom na to da se ne koriste 365 dana u godini? 

I ovdje, naravno, dolazimo do zaključka da je kvaliteta madraca presudna za njegovu trajnost. Gostima je madrac jedna od važnijih stvari u smještaju jer se većina na svom putovanju želi kvalitetno odmoriti. Ako baš i ne planiraju prespavati svoj boravak u nekoj destinaciji, onda žele da im sati sna budu što opušteniji - dobar madrac je nužan za potpuno opuštanje u postelji.

Koliko je gostima važan madrac?
 

Životni vijek madraca ovisi o vrsti i debljini

Vrste madraca su:

 

  • madraci od pjene (manje trajni, na najčešća namjena za dječje krevete);

  • madraci s oprugama (manje trajni);

  • madraci od memorijske pjene (srednja tvrdoća i trajnost);

  • madraci od lateksa (različite tvrdoće, dugotrajni i više cijene).


Kemijsko i dubinsko čišćenje madraca

Kada pričamo o madracima u smještajnim objektima, jasno je da je njihov životni vijek dulji. Ne koriste se svakodnevno, ali i stajanjem gube svoja svojstva, posebno ako ih pravilno ne zaštitimo izvan sezone.
 

Životni vijek madraca u turističkom smještaju ovisi i o tome jesmo li pet-friendly


Najbolja praksa bi bila čišćenje madraca poslije svake sezone kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali u materijalu od kojeg je napravljen. Tako očišćene madrace bismo trebali pospremiti u nepropusne navlake da ih zaštitimo od vlage.

Kemijsko i dubinsko čišćenje madraca je usluga dostupna u većini gradova. Ekipa servisa najčešće stiže u kućanstvo pa specijalnim aparatima i sredstvima tretira madrac površinski i dubinski. On se potom suši 6 do 8 sati nakon čega je spreman za korištenje. Cijene tretmana se kreću od 15 do 20 eura. Nije li nam ta usluga dostupna, madrace možemo očistiti sami.
 

Želimo li produljiti životni vijek madraca, povremeno dubinsko čišćenje osnovna je higijena

Sve brojke su nevažne pored osobnog doživljaja gosta. Zamislimo se u pidžami svojih gostiju i postavimo pitanje: Da li bismo noćili na ovakvom madracu? U odgovoru na to pitanje leži informacija koliko često trebamo mijenjati madrace u svojim apartmanima i kućama za odmor.  
Spremi

Medico Home madraci: Osiguraj gostima dobar san za pun apartman svaki dan

Austrijanci među gostima iz EU koji najviše troše na putovanja, Česi i Mađari najmanje

Božićni kaktus: Zašto ne cvjeta i kako ga učiniti sretnim

Jeste li obaviješteni o izmjenama u eVisitoru i brisanju pomoćnih kreveta?

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Kako maksimalno iskoristiti sve prednosti kanala oglašavanja bez provizije?

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Plavi turizam - što je i gdje smo mi u svemu tome

Kako izmjeriti efikasnost u poslovanju: 7 ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI) iznajmljivanja turističkog smještaja

Popularno: