Dizajn
10.1K

Neuništive biljke za apartmane - 6 ljepotica koje neće zamjeriti odsutnost domaćina

Nije lako održavati sobne biljke u prostoru u kojem ne boravimo i tamo gdje se izmjenjuju gosti od kojih skrb o biljkama ne možemo tražiti. Srećom, postoje gotovo neuništive biljke, koje bi lako preživjele i u apartmanima ili kućama za odmor - manjak pažnje ne bi zamjerile

Rijetko kad u smještaju za turistički najam nalazimo biljke, iako one oplemenjuju svaki prostor i daju mu notu “kućevnosti” kao rijetko koji drugi detalj. Biljke su život, a doza života i živosti u turističkom smještaju može biti onaj presudan faktor koji će odlučiti umjesto gosta sviđa li mu se pod našim krovom ili ne.

Međutim, teško se odlučujemo za biljke u apartmanima i kućama za odmor jer život treba njegu, a od gostiju ne možemo tražiti niti očekivati brigu o biljkama. Srećom, neuništive biljke za apartmane i kuće za odmor postoje. 

Kada bi odlučili nastaniti takvim biljkama naše smještajne jedinice, jedina bi nam briga bila zbrinuti ih van sezone, ako u objektu tada nitko ne boravi. Koje su to biljke koje traže tek mrvicu pažnje, a vraćaju puno - bujnim zelenilom i životnom radošću?


6 neuništivih biljaka za apartmane i kuće za odmor

1. Aloe vera - nenametljivi čistač zraka

Nabavite li Aloe Veru, jedina briga koju ćete s njom imati je - da ne zaboravite da ju uopće imate. Čak i tada, ona će preživjeti, u vrlo maloj teglici, s malo zemlje i vlage. U hladnijim mjesecima ju je dovoljno zaliti jednom mjesečno, dok u onim toplijim - isto. Dobro, možda svaka tri tjedna. Međutim, ona neće primijetiti da ste je zapostavili ako je na mjestu gdje može uživati u velikoj količini sunčeve svjetlosti.

O ljekovitim svojstvima aloe, nećemo ovdje raspravljati, nećemo ju secirati. Ona je lijep ukras svakom prostoru, a ima i još jednu vrijednu super moć - čistač je zraka. Na sebe veže brojne štetne spojeve koji bi se mogli naći u atmosferi stambenog prostora, a otpušta velike količine kisika. Najviše voli temperature između 12 i 27 stupnjeva i poroznu zemlju s malo pijeska. 
 

+ Iako aloa dobro podnosi izravno sunce, stavimo li ju na dobro osvijetljeno, ali ne i na mjesto koje je osunčano tijekom čitavog dana - morat ćemo ju zalijevati rjeđe.

 

aloe vera

Aloe vera


2. Zamija - novac i sreća u teglici cvijeća

Ova sukulentna biljka je jako popularna u posljednje vrijeme u ukrašavanju stambenih prostora. Svoj zvjezdani status duguje dvjema svojstvima - lako se održava, a feng shui tvrdi da aktivira polja novca i sreće. Često se spominje i još jedno njeno svojstvo - naime, zamija je otrovna, ali samo ako se proguta dio biljke i taj otrov, naravno, nije smrtonosan, ali može izazvati zdravstvene smetnje i neugodnosti. Inače se radi o pitomom raslinju, dugačkih stabljika s nizom ugodno zelenih listova. 

Njena najveća prednost kod kućnog uzgoja je da ne traži puno svjetlosti. Spada među bilje za tamne prostore, uživa u temperaturama između 18 i 24 °C, a ne podnosi ni mnogo vode. Kao i kod aloe, dovoljno ju je zaliti jednom mjesečno te povremeno otprašiti njene sjajne listove. 
 

zamija i monstera

Zamija (lijevo) i monstera (desno)

 

3. Monstera - kraljica zelenog uređenja interijera

Monstera se može pohvaliti izuzetnom raskoši velikih razigranih listova. Monstera se pojavljuje na filmskim platnima i grafičkim rješenjima brojnih printeva. Karakterističan list s procijepima se uklapa u jednostavne linije unutarnjeg dizajna turističkog smještaja.

Kao i kod zamije, nije uputno gutati dijelove biljke koja apsorbira neke štetne molekule i pri tom vlaži na prirodan način suhe zagrijane prostore.

Popularnost monstere se ne krije samo u njenoj ljepoti. I ova biljka je lagana za održavanje. Traži nešto više vlage od svojih kolegica navedenih gore pa ćemo ju zaliti svaka dva tjedna i povremeno obrisati njene divne listove. Kroz proljeće i ljeto, u supstrat ćemo jednom mjesečno dodati malo gnojiva.

Obožava svjetlost, ali ne izravno sunce pa je možemo smjestiti u kut sobe s puno dnevnog svjetla i uživati u njenoj bujnoj ljepoti.

 

4. Sobna palma - najprodavanija biljka na svijetu

Mnogo je vrsta sobnih palmi. Krase interijere od pamtivijeka. Svojim dugim šiljastim listovima, koji izviru poput vatrometa iz dugačkih stabljika, svakoj prostoriji poklanjaju razigran duh i veselje.

Iako palme vole vlažna tla, izdržat će dugo bez vode, a pogoduju im više temperature i prozračna mjesta. Većina palmi dobro podnosi izravno sunce. Mlade palme traže više njege pa ih je potrebno jednom mjesečno prihraniti u ljetnim mjesecima, dok starije biljke nisu toliko zahtjevne.

Jedino bez čega naša palma ne može je duboka posuda u kojoj će moći raširiti svoje korijenje. Mlade biljke ćemo presađivati svakih par godina u veće posude kako bismo dopustili biljci da zadovoljno raste u svim smjerovima, dok starije biljke treba presaditi jednom u pet, odnosno u deset godina, ovisno o životnoj dobi biljke. 
 

+ Ako naša palma ima suhe vrhove, premalo ju zalijevamo, a u prostoriji je zrak presuh. Ne moramo se bojati odsjeći lišće i grane koje su se počele sušiti, tako zdravim granama i lišću oslobađamo više vlage i hrane.


sobna palma

Sobna palma

 

5. Zeleni ljiljan - pauk među biljkama

Zeleni ljiljan je jedini na ovoj listi koji spada među viseće biljne ukrase interijera bez puno zahtjeva. Prepoznatljiv je po dugačkim listovima u divnim nijansama svijetlo i tamno zelene pa ga, zbog takvog izgleda, nazivaju još i pauk biljkom. Listovi ljiljana mogu narasti i do 60 cm dužine. 

Iako se preporučuje zalijevanje jednom tjedno, dobro podnosi neurednost u tom ritmu. Voli svjetlo i toplinu, ali uspijeva i u prohladnim prostorijama s malo prirodne svjetlosti. Kao i palma, traži veću posudu kako bi se mogao raširiti pod zemljom, jednako onako kako to čini i u zraku. Cvate nježnim bijelim cvjetovima.


zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan ili pauk biljka

 

6. Filodendron - tropska atmosfera dnevnog boravka

Filodendron je također vrsta koju će teško ubiti i najnemarniji domaćin. Zapravo, filodendron nije jedna vrsta, već taj rod broji preko 400 vrsta. Neke od njih su slične monsteri pa nije neuobičajeno da ih pobrkamo, osim toga, oba roda pripadaju obitelji Araceae. Kao i kod monstere, filodendron nas privlači svojim velikim i raskošnim listovima koji u naš prostor donose tropski štih.

Voli svjetlost, ali najviše uživa u polusjeni. Šarenije vrste vole više svjetla dok one tamnijih listova nisu toliko izbirljive. Vlaga mu je neophodna, ali oprostit će zaboravljivost i odsutnost vlasnika. Sa širokih listova bi povremeno trebalo pobrisati prašinu kako bi filodendron najbolje radio ono što najbolje zna - čistio zrak i sjajio u svoj svojoj ljepoti.

 

+ Odlučite li se unijeti dašak života u svoje smještaje jedinice i odabrati neuništive biljke, budite umjereni. Apartmanu ili kući za odmor ne treba džungla, čak i ako mnogo volimo biljke. Odaberimo par vrsta koje će oprostiti našu nedostupnost u vrijeme kada su gosti u smještaju i postavimo ih na uočljiva mjesta. Mjesta koja i njima gode.  


neuništive biljke infografika
Spremi

OPG-ovima do 150.000 kuna bespovratnih potpora za veću kvalitetu i razvoj dodatnih sadržaja

Kako spojiti klimu na WiFi pa dobiti saveznika u borbi za niže režije smještajnog objekta

Iznajmljivanje smještaja – tko se boji inspekcije još?

Više turista s manje noćenja u siječnju 2024. u odnosu na isto razdoblje lani

ITB Berlin: Pažnja je danas vrjednija od novca

4 razloga zašto trebate tepih u kuhinji

Festival aMORE iznajmljivačima: Uvedite "morski red" u svoje apartmane

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Srebrna i zlatna dekoracija u kući, stanu ili apartmanu: 5 važnih savjeta za ljepši interijer

Kućne saune: Ugradnja za više cijene noćenja i bolju popunjenost smještaja

Popularno: