Ideje i trendovi
2.6K

Jestive gljive u Hrvatskoj: 5 najpopularnijih i najukusnijih vrsta

Jestive gljive u Hrvatskoj privlače brojne hobiste i povezuju čovjeka s prirodom. Koje vrste su najpopularnije, kako izgledaju i zašto ih volimo?

Pretpostavlja se da u Hrvatskoj raste oko 20 tisuća vrsta gljiva. Tek četvrtina je istražena i opisana. Među njima je i veliki broj jestivih koje su važan dio domaće kulinarske tradicije. Raznolikost šuma, planina i polja čini Hrvatsku izuzetnim staništem za brojne vrste gljiva, od kojih su neke posebno cijenjene zbog svoje arome, teksture i nutritivnih svojstava.


Najpoznatije jestive gljive u Hrvatskoj

Vrganj (Boletus edulis) je izuzetno popularan među ljubiteljima gljiva, omiljen zbog svog mesnatog tijela, intenzivne arome i široke primjene u kulinarstvu. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od ljeta do jeseni.

Vrganj


Sunčanica (Macrolepiota procera) je prepoznatljiva po visokoj stabljici i velikom šeširu s uzorkom. Često se priprema pohana ili na žaru. Nalazimo je na proplancima i rubovima šuma, a raste od kraja ljeta do jeseni.

sunčanica


Lisičarka (Cantharellus cibarius) je jedna od najcjenjenijih gljiva zbog svoje jedinstvene boje i mirisa, izvrsna u rižotima, juhama i umacima. Može se pronaći u šumama širom Hrvatske, posebno u listopadnim.

lisičarka


Crna truba (Craterellus cornucopioides) je gljiva jedinstvenog izgleda, poznata i kao "mrtvačka truba", omiljena je zbog svog bogatog okusa koji podsjeća na tartufe. Koristi se sušena i mljevena kao začin za razna jela.

Crne trube


Blagva (Amanita caesarea) se smatra jednom od najukusnijih gljiva, prepoznatljiva po narančasto-crvenom klobuku i mesnatom tijelu. Rijetka je, ali izuzetno cijenjena, posebice u mediteranskom dijelu Hrvatske.

blagva
 

Ako niste sigurni - nemojte!

Iako su mnoge gljive u Hrvatskoj jestive i ukusne, treba biti izuzetno oprezan pri njihovom branju jer postoji i niz otrovnih vrsta koje se lako mogu zamijeniti s jestivima. Ako niste sigurni, konzultirajte se s iskusnim gljivarima ili jednostavno kupite gljive.

Jestive gljive su poseban užitak na tanjuru i često su zvijezda mnogih jela, poput pita, rižota i juha. Izuzetno su zdrave. Zahvaljujući bogatstvu hrvatskih šuma, gljivarenje postaje sve popularniji hobi koji povezuje ljude s prirodom. Brati gljive u Hrvatsku dolaze i stranci. Gljivarski turizam uključuje i posjećivanje niza manifestacija u kontinentalnim mjestima posvećenih gljivama, poput Gljivarskog tjedna Karlovačke županije ili Gljivarskog kotlića u Gorskom Kotaru. 
Spremi

Ekološki turizam u Hrvatskoj: 7 zelenih koraka prema eco-friendly smještaju

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Vrijednost globalnog tržišta kratkoročnog najma do 2030. bi se mogla udvostručiti

Muke po (re)kategorizaciji privatnog smještaja

Osmo svjetsko čudo ugroženo zbog klimatskih promjena

Sada je vrijeme za komentiranje - Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na javnoj raspravi

73 vrste turizma i turističkih niša u kojima svatko može pronaći svoje goste

Besplatni online tečaj Instituta za turizam za mlade u dobi od 18 do 30 godina

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gdje se nalazi najbliža javna česma u vašem mjestu

Obrazovni turizam može popuniti privatne kapacitete izvan sezone

Popularno: