Aktualno
7.5K

Primljeno na znanje: Iz Izvješća o javnom savjetovanju o povaćavanju paušala za privatne iznajmljivače

Iako je kao krajnji rok za objavu Izvješća o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak, naveden 6. listopada, Ministarstvo financija, kao predlagatelj Zakona, se požurilo s analizom dostavljenih primjedbi i komentara

Podsjetimo se, savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak se provodilo od 16. kolovoza do 6. rujna, a nove odredbe su dio porezne reforme. Predlagatelj Zakona povećava paušalni iznos poreza na dohodak za privatne iznajmljivače tako da određuje minimalno 150,00 kuna i maksimalno 1500,00 kuna po krevetu, a konačnu odluku o visini prepušta jedinicama lokalne samouprave.

Privatni iznajmljivači su mahom bili protiv povećanja uz najčešće argumente kako se premalo ulaže u sadržaje u destinaciji te su uglavnom prepušteni vlastitoj kreativnosti i sredstvima u privlačenju gostiju, te kako su, iako je paušal jednak onome iz 2005., ostala davanja rasla, a tržište stalna iziskuje ulaganja u kvalitetu smještaja koja rastu iz godine u godinu, itd.

Međutim, bez obzira na navedene pritužbe, malo se iznajmljivača zaista i odazvalo javnom savjetovanju. Na čitav Nacrt bilo je tek 172 primjedbe, od čega je nešto više od polovice komentara kritiziralo sporni članak 8. i povećanje paušala.


Poznajemo li svoja demokratska prava?

Sudjelovanje u javnim savjetovanjima je naše demokratsko pravo, ali, čini se kako slabo poznajemo, a još manje koristimo, svoja demokratska prava.

Često ćemo se požaliti, i u svim gospodarskim sektorima, kako "zakoni se mijenjaju stalno", a s druge strane, kada se odlučuje o aktima koji direktno utječu na naš standard i uspjeh našeg poslovanja, ustvrdit ćemo kako "nema smisla ništa poduzimati jer ionako se neće ništa promijeniti".

"Samo stalna mijena jest"* pa zašto onda stavovi građana ne bi utjecali na izmjene propisa? U to vjeruju oni koji su svoje demokratsko pravo iskoristili, a u 2017. godini je to bio 5821 građanin. Zakonodavci su proveli 706 savjetovanja na koja je pristiglo 22.566 komentara. Od njih je prihvaćeno 4288, a 7545 je odbijeno. 2832 komentara su djelomično prihvaćena, nije odgovoreno na 1132 komentara, a najveći broj komentara je "Primljen na znanje", čak 7545.

Usporedbe radi, godinu ranije u 2016. je bilo 10 % manje savjetovanja, ali i 40 % manje angažiranih građana i duplo manje, ukupno 12.856, komentara. Učimo se demokraciji.


Paušalna reforma za iznajmljivače

Što se tiče porezne reforme i Zakona o porezu na dohodak, od ukupno 172 komentara na članak, prihvaćeno je 18 prijedloga, odbijeno 9, dok je 6 primjedbi djelomično prihvaćeno. Od ostalih komentara koji se mahom odnose na povećanja paušala obiteljskom smještaju, njih 129, je "Primljeno na znanje".

Svi, čiji su stavovi primljeni na znanje, su dobili gotovo jednako obrazloženje u kojem se ponavlja "paušalna" procjena potrebe za višim paušalom iz obrazloženja Nacrta.:

"Visina paušalnog poreza na dohodak primjenjuje se u nepromijenjenoj visini od 2005. godine. S obzirom na to da je tijekom godina primjene došlo do promjene podataka o broju noćenja i cijeni noćenja na temelju kojih je utvrđena postojeća visina poreza, nužna je prilagodba visine paušalnog poreza. S obzirom na to da jedinice lokalne samouprave najbolje poznaju uvjete iznajmljivanja na svojem području te s obzirom na pripadnost prihoda od poreza na dohodak pa tako i paušalnog, izmjenama Zakona jedinicama lokalne samouprave daje se pravo da visinu paušalnog poreza na dohodak propišu svojim odlukama u granicama određenim Zakonom. Napominjemo da se ovdje radi o paušalnom porezu koji prema načinu svog utvrđivanja ne može uzeti u obzir posebnosti pojedinog iznajmljivanja. Međutim svaki porezni obveznik koji pruža uslugu iznajmljivanja može odlučiti da umjesto plaćanja paušalnog poreza vodi poslovne knjige te utvrđuje dohodak na temelju stvarno nastalih prihoda i troškova."

U izvješćima savjetovanja s javnošću "Primljeno na znanje" se koristi kada "pristiglu primjedbu ili prijedlog nije moguće uvažiti u tom trenutku, ali predstavlja korisnu inicijativu"**.

Zašto točno zakonodavac nije pristigle primjedbe mogao uvažiti u tom trenutku, saznat ćemo uskoro kada će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona na dohodak na 1. čitanje u Sabor, a dotada, uključimo se u javna savjetovanja Ministarstva turizma Prijedlog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turzma, Prijedlog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Prijedlog Zakona o turističkoj pristojbi, koji su otvoreni do 18. listopada 2018.

(*Petar Preradović; **Priručnik za provedbu savjetovanja s javnošću, Povjerenik za informiranje RH, Zagreb 2016.)
Spremi

​Snijeg u Hrvatskoj: Hoće li turisti u 2022. godini uživati na hrvatskim skijalištima?

​Fotografije apartmana: 7 super ideja kako urediti apartman za snimanje

Ponudimo domaće: Salenjaci - najpoznatija slastica kontinentalne Hrvatske

Floyd Room - priča o brendiranju obiteljskog smještaja

Kako pripremiti apartman za digitalne nomade?

Potrošnja turista u Hrvatskoj porasla, ali i nezadovoljstvo ponudom u destinaciji

Popularne europske destinacije: Top 9 najpopularnijih europskih država po dolascima turista

​Električni kamin: Koje su prednosti, a koji nedostaci električnog kamina?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Novi zakoni na savjetovanju s javnošću: Umjesto boravišne, plaćat ćemo turističku pristojbu

Program Welcome: Kamata i do 0 % za privatne iznajmljivače Zadarske županije

Popularno: