Ideje i trendovi
13.2K

Bogatstva domovine: Sutina je zelena bajka usred surog krša Dalmacije

[Kamo dalje, domaćine?] Ako ste mislili da je dalmatinsko zaleđe sami krš, negostoljubiva brda i planine, ne znate što je Sutina, bujna oaza u srcu Dalmatinske zagore

Maštamo o dalekim destinacijama, zelenim prostranstvima drugih kontinenata, tuđim dolinama i rijekama, planinama i plažama u pjeskovitim usjecima. A koliko zapravo poznajemo čari svoje domovine i sva prirodna blaga koja su nam na sat dva vožnje od kućnoga praga?

Nećemo anketirati ovoga puta, ali vjerojatno vrlo malen broj Hrvata zna što Sutina i zašto je bitna?


Što je Sutina?

Pitali smo neke poznanike i dobili uglavnom slijeganje ramenima. Oni hrabriji i promućurniji su se sjetili pitati: "Je li to neko mjesto?". Tako se naslovno pitanje pretvorilo u igru pogađanja sve dok netko nije potajno ukucao "Sutina" u prozorčić Googlea. Pitali smo i ChatGPT - nema pojma. To nas, ipak, ne opravdava. Jer GPT je samo skup elektroničkih sklopova, a Sutina je potok u Hrvatskoj za kojeg je značajna 2000. godina. Otada je, naime, zaštićen kao Značajni krajobraz Sutina

Kanjon Sutine
Kanjon potoka Sutina

Naravno, teško bi bilo poznavati sva zaštićena područja u Hrvatskoj jer ih ima...
 

Prema podacima iz 2022., u Hrvatskoj je zaštićeno 409 područja na ukupno 817.383,34 ha što je 9,3 % od ukupne površine države

Razine zaštite su različite - od strogih rezervata kao najvišeg stupnja državne zaštite do spomenika parkovne arhitekture s najnižim županijskim. Značajni krajobrazi, također, uživaju županijsku i općinsku zaštitu. U Hrvatskoj ih je više od 80.

Sutina cesta od Sinja
Cestom od Sinja nekih 6 kilometara - Sutina

Kanjon potoka Sutine je jedan od takvih krajobraza u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ulijeva se u Cetinu koja ima mnoštvo pritoka


Zelena oaza usred dalmatnskog krša

Nedaleko od Sinja smjestila se Sutina. Selo Sutina je nešto dalje od sutinskog porječja koje ćemo pronaći kojih 6 kilometara od centra Sinja, cestom prema selu Sutina i Drnišu. Uz kanjon Sutine prolazi markirana pješačka staza, dugačka samo 2 kilometra, s povratkom je to 4 kilometra i oko sat i pol šetnje kroz gustu šumu, uz potok kojeg krase brojni slapići s najvišim istoga imena. 

Slapovi Sutine
Slapovi na Sutini

Sutina je planinski potok čiji gornji zaštićeni dio toka u svom kanjonu čuva bogatstvo biološke raznolikosti. Bjelogorična šuma bukve, crnograba, bjelograba i hrasta miješa se s livadama kadulje, vriska, origana i smilja. Na stijenama se gnijezde brojne vrste ptica, od jarebica do škanjaca i jastreba, a u šumama i makiji caruju divlje svinje, lisice, kune i jazavci. 

Bjelouška na Sutini
Sramežljiva bjelouška bježi od fotoaparata
 

U kanjonu Sutine živi i jedno stablo božikovine, rijetke i ugrožene vrste, u Dalmaciji gotovo neviđene

Sutina ne izvire iz jednog izvora, ali glavni se nalazi u zaseocima Mijići i Jurići kod sela Sutina. Bili vir, Zeleno, Pojilo, Bubalo, nazivi su nekih od bazenčića koje je u svom nemirnom toku izdubila Sutina, danas omiljena kupališta rijetkih izletnika koji poznaju čari bistrih sutinskih voda. 

Bazen bistre vode na Sutini
Bazeni bistre vode Sutine


Čarolija krša

Što se sve krije u podzemlju krških krajolika, teško je zamisliti. Bogatstvo voda vidimo tek na površini. Rijetke su tekućice stalne, druge su čas ovdje, a čas putuju tamnim dubinama pod našim nogama. I Sutina je jedna takva nestalna tekućica koja je siromašna vodom velikim dijelom godine izvana. Uhvatit ćemo ju u kišna proljeća, ali to ne znači da prostor nije vrijedan posjeta u ostala doba. 
 

Vatromet boja u jesen i bujno zelenilo ljeta, krajobraz Sutine je, u pretežno crnogoričnoj Dalmaciji, izuzetna pojava u sva godišnja doba

Iako je ovdje i selo i rječica, Sutina nije rijedak naziv na ovim prostorima. Suvremeni jezikoslovci nisu sasvim složni, ali većina potvrđuje da sutina znači klanac, gudura. I zaista, ova naša planinska bujica se spušta između dva brda - Plišivice od 885 nadmorskih metara i Visočice od 907 metara nad površinom mora.

Kad kroz klanac vodu potjera, Sutina je muza i mjuza za sva osjetila. Pustit ćemo da nam tajne Sutine dalje otkrivaju sjajne fotografije Monike Vrgoč iz TZ grada Sinja. Dopustit ćemo da poneka tajna ostane skrivena do idućeg posjeta Sutini kad nam se otkrije sva njena ljepota.

Brzaci Sutine
Brzaci Sutine
Slapići pod zelenim krošnjama
Slapići pod zelenim krošnjama
Pogled sa Sutine
Pogled sa Sutine
Bujne bjelogorične šume u kanjonu dom su brojnih životinja
Bujne bjelogorične šume u kanjonu dom su brojnih životinja...
...među kojima su i šarene kolonije lastinih repova
...među kojima su i šarene kolonije lastinih repova
Pogled na tvrđavu Grad - sjever
Pogled na tvrđavu Grad - sjever
Raskoš biljnih vrsta...
Raskoš biljnih vrsta...
...naglašavaju livadne orhideje čudesnih boja
...naglašavaju livadne orhideje čudesnih boja
Kapljice čiste vode bistre misli dok žubore
Kapljice čiste vode bistre misli dok žubore
Spremi

Kako napraviti QR kod da bismo goste kvalitetno informirali o detaljima smještajne ponude

Popis gostiju za iznajmljivače - pravila i praksa

7 domišljatih turističkih promotivnih kampanja koje su osvojile svijet

Dodijeljene prve oznake kvalitete True Zagorje Home

Uspon na Klek - tragovima prvih hrvatskih planinara na razuzdan ples s vješticama

15 % veća boravišna pristojba za iznajmljivače paušaliste u 2019. godini?

Što iznajmljivač smještaja mora znati i koje vještine posjedovati?

​Snimanje apartmana dronom: 5 savjeta kako uz snimanje dronom do bolje popunjenosti smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Riba u soli - jer nemamo gradele, a željni smo je pečene

Planinski turizam: Na moru sve veće gužve i vrućine, hajdemo u planine

Popularno: