Dizajn
34.7K

Zlatna boja za zid: Top 7 savjeta za zlatne zidove u kući, stanu ili apartmanu

Razmišljate o farbanju nekih zidova u zlatnu boju? Interesira vas kako zlatna boja za zid utječe na raspoloženje u stanu ili kući? Kako pravilno kombinirati zlatnu boju s namještajem i zašto je važno pripaziti na rasvjetu na zlatnom zidu?

Zlatna boja za zid jedan je od vodećih trendova u svijetu dekoriranja interijera. Popularnost zlatne boje s godinama raste, iako ova boja zahtjeva pažljivo doziranje i kombiniranje s namještajem i rasvjetom. Želite li zlatnu boju zidova u vašem domu, svakako pročitajte nastavak članka jer vam donosimo top 7 savjeta za zlatne zidove kod uređenja doma:

zlatna boja simbol raskoši i bogatstva


1. Zlatna boja kao simbol glamura i bogatstva

Popularnost zlatne boje posljednjih je godina u porastu, posebice u prostorijama gdje se želi ostvariti luksuzan i otmjen dojam. Većinu nas zlatna boja asocira na bogatstvo, moć, glamur te je samim time itekako poželjen izbor u mnogim domovima. Želite li da vaš prostor pruža jedan otmjen i glamurozan dojam, istovremeno pružajući dozu magičnosti – svakako se odlučite za zlatnu boju zidova.

nijanse zlatne boje


2. Odabir prave nijanse zlatne boje

Činjenica jest da postoji mnogo nijansi zlatne boje i gotovo je nemoguće uvijek pogoditi istu nijansu. Zlatna boja u sebi sadrži pigmente različitih boja pa je i samim stručnjacima ponekad teško izmiksati željenu nijansu zlatne boje. Zlatna boja ima specifičnost da se "mijenja" ovisno o svjetlosti i rasvjeti u prostoru – pa svatko zlatnu boju percipira na drugi način. Kako biste pronašli idealnu nijansu za vaš dom, svakako prisustvujte kod miješanja boje.


3. Zlatna boja zidova sa svijetlim efektom

Zlatna boja za zid može, ali i ne mora sadržavati metalik efekt. No, činjenica je da će zlatna boja sa sjajnim efektom privlačiti puno više pažnje i dati prostoru poseban naglasak. Stoga, dodavanje sjaja ili šljokica u zlatnu boju predstavlja smjer u kojem se okreće velik broj dizajnera. Zlatna boja bez svjetlucavog efekta mogla bi djelovati pomalo monotono i smećkasto pa razmislite o dodavanju sjajnog efekta.

zlatne nijanse za lijepe zidove


4. Pravilno kombiniranje zlatne boje s namještajem i rasvjetom

Kako bi zlatna boja zidova postigla efekt kakav priželjkujete, iznimno je važno njezino pravilno kombiniranje s namještajem i rasvjetom. Valja naglasiti kako nije pametno velike zidne površine bojati u zlatno jer se može postići kontra efekt. Stoga, u zlatnu boju ofarbajte samo dijelove zidova ili zid koji želite istaknuti. Pritom, unaprijed razmislite gdje će biti pozicija rasvjete i namještaja, kako bi se postigla odgovarajuća oku ugodna kombinacija.


5. Koje boje možete kombinirati sa zlatnom bojom?

Mogli bismo reći kako je zlatna boja svojevrsni presedan u dizajnerskim rješenjima jer se kvalitetno može uklopiti u gotovo svaki dizajn interijera. Zbog toplih i hladnih tonova koje sadržava, zlatna se boja može kombinirati s raznim drugim bojama. Stručnjaci preporučuju kako je zlatnu boju najbolje kombinirati s bijelo-žutim, tamno plavim te blago sivkastim nijansama.

zlatna boja za zidove


6. Pravilna rasvjeta za zlatne zidove

Zlatna boja u velikoj mjeri ovisi o količini svjetlosti u prostoru. Ista nijansa zlatne boje može pod različitim osvjetljenjem izgledati znatno drugačije. Stručnjaci savjetuju kako je vrlo važno pažnju posvetiti pravilnom isticanju zlatne boje zidova kroz rasvjetu. Postavljanje rasvjete na zlatni zid ili iznad zlatnog zida čini se kao odlična ideja jer ćete moći regulirati efekt koji zlatni zid postiže u prostoru. Pravilno postavljena rasvjeta istaknuti će svjetlucave elemente zlatne boje te će vašem prostoru pružiti dodatan glamur i luksuznost.

zlatni elementi u domu ili stanu


7. Zlatna boja za zid ipak nije za svakoga

Iako smo rekli kako se zlatna boja može uklopiti u gotovo svaki interijer, stvari su ipak nešto malo drugačije. Istraživanja su pokazala kako zlatna boja baš i nije najbolji odabir za spavaću sobu jer kod dijela ljudi može prouzročiti dodatne brige oko financija i eventualnog manjka novca. S druge strane, zlatna boja za zid se sve češće koristi u dnevnim sobama, kuhinjama i kupaonicama gdje se želi naglasiti profinjenost i elegancija. Samim time, želite li svojem domu udahnuti novu poletnost kroz zavodljive, otmjene i profinjene nijanse zlatne boje – dobro razmislite gdje i u kojoj mjeri ćete koristiti zlatnu boju.
Spremi

HTZ u potrazi za novim sloganom i vizualom - Natječaj otvoren do 13. ožujka

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Goranski iznajmljivači i poduzetnici ujedinjeni za bolju promociju autohtonih proizvoda i autentičnost turističke ponude

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

Myrent Dani privatnih iznajmljivača u Zadru, Splitu, Makarskoj, Puli i Zagrebu

4 razloga zašto trebate tepih u kuhinji

Otkazivanje rezervacija u 2020.: Katastrofalno proljeće slijede ljetni mjeseci s naznakama oporavka

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako opremiti mali stan: Top 5 ideja za bolji izgled malog stana

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

Popularno: