Dizajn
18.5K

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

Razmišljate o postavljanju kliznih vrata u neke prostorije vašeg doma ili apartmana? Zanima vas koje pogodnosti donose klizna sobna vrata i kada ih je pametno izabrati? Koje su važne prednosti i mane kliznih vrata i koliko koštaju?

Klizna sobna vrata su sve češći odabir u domovima diljem svijeta. Iako se kod nas još uvijek uglavnom koriste standardna vrata, činjenica je da se sve više ljudi odlučuje za postavljanje kliznih vrata. Dakako, klizna vrata imaju neke svoje prednosti i nedostatke u odnosu na standardna vrata s jednim ili dva krila.

Razmišljate li o postavljanju kliznih vrata u vaš dom ili apartman, svakako nastavite s čitanjem članka. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih savjeta o tome kada je pametno odabrati klizna vrata i kakve karakteristike klizna vrata trebaju imati. Evo zašto je pametno ugraditi klizna sobna vrata:

nova Klizna sobna vrata za spavaću sobu


Klizna soba vrata štede prostor

Jedan od najčešćih razloga za odabir kliznih sobnih vrata svakako je ušteda na prostoru. Naime, neke prostorije u kući, stanu ili apartmanu su vrlo malene pa svaki centimetar igra važnu ulogu. Uglavnom su spavaće sobe te na kojima, kod izgradnje, pokušavamo uštedjeti prostor pa su upravo spavaće sobe često odabir za postavljanje kliznih vrata.

Klizna vrata zahvaljujući inovativnom mehanizmu otvaranja maksimalno štede prostor i mogu se postaviti gotovo svugdje u kući ili stanu. Posebno su pogodna u iznimno malim prostorijama jer će korisniku omogućiti lagani ulaz i izlaz iz prostorije. Stoga, ako imate malenu sobu i želite maksimalno uštedjeti na prostoru – klizna vrata su odličan izbor.


Različiti mehanizmi i mogućnost uvlačenja u zid

Klizna vrata u ponudi su već dugo godina, no svako malo pojavi se neki inovativan sustav koji korisnicima omogućuje još bolje karakteristike. Najnoviji trend koji obožavaju i dizajneri i korisnici su klizna vrata koja se uvlače u zid. Dakle, nema nikakvih vidljivih vodilica i mehanizama otvaranja jer je sve sakriveno u zidu.

Klasična klizna vrata dolaze s vodilicama i kotačićima kako bi otvaranje i zatvaranje bilo fluidno i lako. No, takve su vodilice ponekad trn u oku korisnika kuće i stanova pa se sve češće odlučuju za skrivene klizne mehanizme. Iako su vrata koja se uvlače u zid skuplja u odnosu na klasične varijante, definitivno donose veliku promjenu – i funkcionalno i estetski.

tradicionalna klizna vrata za sobu


Mogućnost izrade vrata po mjeri

S obzirom na to da smo spomenuli kako su klizna vrata pogodna za male prostore, ponekad je i sam mehanizam kliznog otvaranja teško implementirati u prostor. Dakako, ovdje pričamo o iznimno malim prostorijama, gdje mjesta za vrata gotovo da i nema. Srećom, klizna sobna vrata omogućuju puno manevarskog prostora pa se mogu u velikoj mjeri prilagoditi potrebama sobe, kupaonice ili neke druge prostorije.

Jedna od prednosti kliznih vrata jest što mogu biti izrađene po mjeri i prilagođene potrebama korisnika. Konkretno, vješti majstori mogu i samostalno nabaviti sustave vodilica i montirati vrata koja njima odgovaraju. Dakle, uz klizna vrata imate veliku mogućnost prilagodbe.


Kvalitetna zvučna i toplinska izolacija

Kupci novih kliznih vrata uglavnom brinu oko toga hoće li ta vrata pružiti dobru zvučnu i temperaturnu izolaciju. Naime, za razliku od klasičnih vrata koja u potpunosti "dihtaju" zahvaljujući gumenim brtvama, kod kliznih vrata situacija je nešto drugačija.

Iako klizna vrata imaju kotačiće i druge klizne mehanizme, mogu vam osigurati dobru zvučnu i toplinsku izolaciju. Dakako, kvalitetnija vrata koštati će vas i više novaca, no ako vam je zvučna i toplinska izolacija vratiju važna – svakako izdvojite veću svotu kod kupnje. Kvalitetna klizna vrata također mogu biti opremljena raznim brtvama i bravom koja vam omogućuje potpuno zatvaranje sobe.

zatvaranje kliznih vrata


Nova doza elegancije uz klizna vrata

Klizna vrata vašem će domu ili apartmanu pružiti jednu novu dozu elegancije. U odnosu na klasična vrata, pomno odabrana klizna vrata često donose moderniju atmosferu u kuću ili stanu. Samim time, takva su vrata vrlo popularan odbir kod moderno uređenih kuća i stanova.

Klizna vrata mogu biti napravljena od raznih vrsta materijala. Najpopularniji materijali svakako su drvo i staklo, no postoje i razne druge izvedbe. Što se tiče boja, mogućnosti su neograničene i možete odabrati upravo onu boju vrata koja će se najbolje uklopiti u vaš dom.


Veća cijena u odnosu na klasična vrata

S obzirom na to da kod kliznih vrata imamo nešto složeniji mehanizam otvaranja i zatvaranja, cijena takvih vrata je nešto viša u odnosu na klasična "vrata na pante". Standardna klizna vrata u dekoraciji drva možete nabaviti za 700 kuna na više, dok će vas staklena koštati preko 1000 kuna.

Dakako, cijena vrata uvelike ovisi o kvaliteti, dizajnu, ali i sustavima otvaranja. Klizna vrata rađena po mjeri su puno skuplja i za njih ćete trebati izdvojiti znatno veću svotu novca. Ipak, ako vam je dobra izolacija važna i ako imate oskudne mogućnost prostora – klizna sobna vrata po mjeri mogu biti idealan odabir.
Spremi

Budućnost oglašavanja smještaja je u - metavrezumu?

Sezona je bila jako dobra, može li sljedeća biti još bolja? Property management agencija Irundo savjetuje kako se pripremiti za turističku 2023.

Otočni turizam: Možemo li uskladiti težnju za zaradom i održivi razvoj otoka?

Ima li privatni iznajmljivač pravo tražiti identifikacijske dokumente od gosta?

Europska Amazona udružila 5 zemalja u održivom razvoju atraktivne turističke rute dugačke 1250 kilometara

Posteljina od bambusa protiv alergija za ljepši san

Ukida li se Ministarstvo turizma?

Kratka povijest turizma u Hrvatskoj

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zlatna boja za zid: Top 7 savjeta za zlatne zidove u kući, stanu ili apartmanu

Staklena klizna vrata: 10 karakteristika na koje trebate obratiti pažnju prije kupnje

Popularno: