Dizajn
29K

Siva boja za zid: Je li siva boja pametan odabir i kada je koristiti u interijeru?

Razmišljate o bojanju zidova u sivu boju? Niste sigurni koju nijansu sive boje odabrati? Kako siva boja utječe na raspoloženje u kući, stanu i apartmanu te koliko je često trebate koristiti u prostoru?

Siva boja je sve češći i popularniji izbor za bojanje zidova. Iako mnogi vjeruju kako je siva boja tmurna i donosi negativnu atmosferu u prostor, činjenica je da siva boja zapravo kvalitetno oživljava prostor. Sjajna prednost sive boje jest što se može kombinirati s gotovo svim drugim bojama i što samozatajno ističe sve ostale detalje u prostoru.

Ako niste sigurni trebate li ili ne obojiti zidove u sivu boju, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta. Pojasnit ćemo vam zašto je siva boja za zid zapravo odličan izbor u mnogim situacijama:


bojanje zidova u sivu boju


Siva boja prostor čini vizualno višim

Suprotno vjerovanju mnogih, siva boja će vizualno povećati prostor. Želite li da prostor djeluje više, svakako se odlučite za nešto svjetlije nijanse sive, a kod bojanja zidova ostavite pri vrhu zida bijelu traku visine 10-ak centimetara. Pomno odabrana siva boja također će pridonijeti postizanju dubine u prostoru, čime ćete naglasak staviti na važne elemente interijera.


Sivi zidovi odlično se kombiniraju sa svim drugim bojama

Siva boja je jedna od najzgodnijih boja po pitanju kombiniranja raznih boja i nijansi u interijeru. Ako se odlučite da baza prostora bude siva boja, to će vam omogućiti kombiniranje raznih šarenih boja bez ikakvih problema. Samim time, oslobodit će vam se razne mogućnosti po pitanju biranja namještaja, sjedeće garniture, tepiha i svih ostalih elemenata prostora. Sjajna nadopuna sivoj boji svakako će biti razni jastučići u jarkim bojama, tepisi šarenih motiva, ali i fotelje u provokativnim nijansama.


sivi zid za dizajn interijera


Sivom bojom možete postići i klasičan i moderan utisak

Sive boje mogu djelovati i toplo i hladno, ali isto tako u prostoru mogu stvoriti i moderan i klasičan utisak. U modernim stilovima koriste se dramatičnije sive nijanse, odnosno teži se tamnijim nijansama sive boje. S druge strane, klasični stil uređenja interijera zahtjeva korištenje toplijih nijansi sive boje, koje često koketiraju i sa zelenim tonovima. Bilo kako bilo, ugljenaste, crne nijanse sive boje koristite želite li postići moderan izgled, dok nježne svijetle nijanse birajte za klasičan stil uređenja interijera.


Duboke nijanse sive boje djeluju umirujuće

Želite li u vašem prostoru postići umirujuću atmosferu, svakako se odlučite za duboke nijanse sive boje. Duboke nijanse prostoru pružaju ugodnu i spokojnu atmosferu, koju je prema potrebi moguće nadograditi raznim kontrastnim detaljima. Primjerice, za razbijanje monotonije na zidu možete objesiti izražajne fotografije i slike koje će privlačiti pažnju ili se poslužite uvijek atraktivnim vazama i biljkama koje odvode pažnju stanara.


siva spavaća soba


Blijedo sive nijanse stvaraju priliku za nadogradnju interijera

Blijedo sive nijanse zidova možemo koristiti na mnogim mjestima, a posebice tamo gdje detaljima želimo prikazati čar nekog prostora. Umirujuća blijedo siva boja zapravo je "prazno platno" koje možete oslikati detaljima prema vašoj želji. Atraktivne lebdeće police mogu se savršeno uklopiti na takav zid, a dodavanjem detalja na te police možete stvoriti osobnost prostora kakvu želite. Kako bi se razbila atmosfera sive boje, možete se poigrati s raznim intenzivnim detaljima, posebice ako se radi o dnevnome boravku.


siva boja u dnevnom boravku


Siva boja za zid u kombinaciji sa žutim detaljima

Mnogobrojni dizajneri odlučuju se za kombiniranje sive i žute boje jer time stvaraju jedinstvenu vedru atmosferu u prostoru. Iako smo rekli da se siva boja može kvalitetno kombinirati s mnoštvom drugih boja i nijansi, upravo će žuta boja prostoru ponuditi toliko željnu vedrinu i mladenačku energiju. S druge strane, kombiniranjem sive boje sa srebrnim ili bakrenim detaljima stvorit ćete jedan iznimno elegantan prostor koji će očarati sve vaše goste.

Spremi

​Turističke statistike za 2019. godinu: 5 posto više turista nego lani

Medico Home madraci: Osiguraj gostima dobar san za pun apartman svaki dan

Koji su uvjeti prelaska granice RH za goste iz trećih zemalja

Gosta više smeta kad nema interneta u apartmanu, nego neljubaznost i neiskrenost domaćina

Turizam 2024.: Štednja bi mogla promijeniti pravila igre

British Airways ponovno leti između Zagreba i Londona četiri puta tjedno

II. Kongres obiteljskog smještaja: Kako brendirati destinaciju kroz obiteljski smještaj?

Idemo na selo: 37 edukacija za vlasnike OPG-ova koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tepih za blagovaonicu: 6 savjeta za odabir najboljeg tepiha za blagovaonu

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Popularno: