Dizajn
19.1K

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

Planirate nanovo ofarbati vašu sobu, stan ili apartman? Razmišljate o bojanju zidova u bijelu boju? Želite saznati zašto je bijela boja dobra za bojanje zidova i što je čini posebnom? Koje su zanimljive činjenice vezane uz bijelu boju zidova?

Bojanje zidova je aktivnost koja će vašoj sobi ili nekoj prostoriji u kući ili stanu – udahnuti jedan potpuno novi svježi izgled. Na društvenim mrežama i internetu često se mogu vidjeti primjeri uređenja interijera u kojima dominira bijela boja. Bez dvojbe, posljednjih je godina bijela boja itekako dominantna u uređenju interijera i bojanju zidova – a mnoštvo je razloga za odabir bijele boje.

U nastavku vam donosimo objašnjenje zašto je poželjeno zidove pobojati u bijelu boju i koje pogodnosti donosi bijela boja. Također, navest ćemo nekoliko zanimljivih činjenica vezanih uz bijelu boju zidova.

bijela boja u stanu ili kući

 

Bijela boja zidova pomaže u opuštanju i boljem spavanju

Istraživanja su pokazala kako bijela boja zidova iznimno umirujuće djeluje na ljude. Samim time, bojanje zidova u bijelu boju je itekako poželjeno, posebice u prostorijama gdje se želite smiriti i odmoriti. Bijela boja (i nježnije boje općenito) ima pozitivan učinak na umirivanje ljudskog tijela i mozga te je idealan odabir za zidove spavaće sobe. Želite li zaspati mirnije i spavati udobnije, svakako razmislite o bojanju spavaće sobe i ostalih prostorija u bijele nijanse.

nijanse bijele boje u stanu

 

Postoji mnoštvo nijansi bijele boje

Bijela boja je temelj svake druge boje. Dakle, prilikom biranja bilo koje boje za miješanje željene nijanse temelj će biti bijela boja. Samim time, bijela boja igra itekako važnu ulogu u bojanju zidova i ona je temelj svih daljnjih radnji. No, na svijetu postoji ogromna količina različitih nijansi bijele boje i zapravo je tek nekolicina nijansi "čista bijela boja". Postoji žućkasta bijela boja, sivkasta bijela, ali i razne druge nijanse koje bijelu čine vrlo rasprostranjenom i disperzivnom. Razlike između pojedinih nijansi bijele boje prepoznati će tek vrsni stručnjaci, dok je mnogim laicima bijela boja – jednostavno bijela boja.

spavaća soba u bijeloj boji

 

Bijela boja je najjeftinija varijanta za uređenje interijera

S obzirom da je bijela boja temelj svih drugih boja, zaključak je da je bijela zapravo najjeftinije rješenje za dekoriranje prostorija. No, osim što je cjenovno najjeftiniji odabir, bijela boja će vašem prostoru "udahnuti" jednu novu svježinu i stvoriti osjećaj "potpuno promijenjenog interijera". Želite li značajno izmijeniti doživljaj u prostora, bijelu boju možete nanijeti i na razne komade namještaja, kuhinjske ormariće, police, itd. Bijela boja je najjeftinije rješenje za potpunu transformaciju određene prostorije u kući ili stanu.

atraktivna bijela boja u galeriji

 

Ista nijansa bijele boje ne izgleda svugdje isto

Istraživanja su pokazala kako je bijela nijansa boje poprilično sklona vidljivim promjenama, ovisno o geografskoj lokaciji na kojoj se koristi. Konkretno, potpuno ista nijansa bijele boje neće izgledati jednako u Hrvatskoj, u Norveškoj ili u Brazilu.
 

Naime, bijela boja značajno apsorbira vanjsko svjetlo te ovisno o tome, osoba stječe dojam određene nijanse.

Svjetlost na sjeveru zemaljske kugle, razlikuje se od dnevne svjetlosti na jugu kugle pa je samim time i ista nijansa bijele boje barem malo drugačija u različitim dijelovima svijeta. Valja nadodati kako bijela boja zidova s vremenom gubi svoj intenzitet, te uslijed utjecaja vanjskih čimbenika (svjetlost, prašina, itd.) postaje žućkasta.

kombiniranje bijele boje s policama

 

Bijela se odlično kombinira sa svim ostalim bojama

Bijela boja uz sve ostale pogodnosti koje donosi ima i odličnu funkcionalnost – lakog kombiniranja sa svim ostalim bojama. Konkretno, jedan zid možete pobojati u bijelo, a drugi u neku sasvim suprotnu nijansu i to će u konačnici izgledati super.
 

Još bolje je to što su bijeli zidovi odlično "platno" za postavljanje namještaja bilo koje boje.

Konkretno, u bijeloj prostoriji odlično će stajati namještaj bijele, crne, smeđe, crvene ili bilo koje druge boje. Dakle, bijela boja otvara vam pregršt mogućnosti za igranje s dizajnerskim rješenjima unutar prostora.

bijele prostorije u apartmanu

 

Bijele prostorije se lakše i brže prodaju

Istraživanja su pokazala kako se bijele prostorije puno lakše i brže prodaju. Samim time nimalo ne čudi podatak kako je mnogim agentima za prodaju nekretnina "bijeli interijer" jedan od najvažnijih kriterija za uspješnu prodaju kuća i stanova.

Bijela boja otvara, povećava i posvjetljuje prostor pa samim time prostor budućim kupcima izgleda privlačnije, a ujedno se u prostoru može privremeno namjestiti bilo kakav namještaj – koji će privući dodatnu pozornost potencijalnih kupaca. Planirate li uskoro prodavati vašu kuću ili stan, svakako uložite novac i vrijeme u osvježavanje zidova bijelom bojom.

Spremi

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

​Restauracija starih stolica: 6 koraka za brzo obnavljanje stare stolice

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Domaćin na hrvatski način: Noviteti za privatne iznajmljivače s konferencije HOST 2019. London

Suhozid - tragovima čipke od kamena

Luksuz na putovanjima današnjice je pitka vode iz slavine

Ukrasni kamin na struju: Zašto je pametno odabrati dekorativni kamin na struju?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zidna ogledala: Top 10 savjeta za odabir idealnog ogledala za vaš dom

Tapete u kupaonici: Je li pametno postaviti tapete u kupaonicu?

Popularno: