Dizajn
18.7K

Žuta boja za zidove: 8 savjeta zašto (ne)odabrati žutu boju za zid

Razmišljate o farbanju zidova u žutu boju? Zanima vas je li žuta boja za zidove pametan izbor i s kojim je bojama kombinirati? Kakve će emocionalne reakcije izazvati žuta boja i zašto ne smijete pretjerivati s korištenjem žute boje?

Žuta boja za zidove čest je izbor dizajnera koji su skloni kombiniranju različitih boja. Žuta boja donosi određenu toplinu i optimizam, ali je njezino umjereno korištenje ključ uspjeha. Ako još uvijek niste sigurni trebate li koristiti žutu boju u svojem domu ili apartmanu, donosimo vam 8 savjeta za žutu boju zidova:

žuta boja dekoracija zidova


1. Žuta boja potiče energiju i optimizam

Žuta boja je iz toplog spektra boja i kao takva pridonosi pozitivnom raspoloženju kod ljudi. Dokazano je kako žuta boja potiče stvaranje dodatne energije i budi optimizam u ljudima. Stoga, žudite li za više energije i optimizma – svakako odaberite žutu boju zidova.

žuta boja zida


2. Pripazite na previše žute boje

Stručnjaci upozoravaju kako s korištenjm žute boje trebate biti vrlo oprezni. Umjereno korištenje žute boje pomaže u izgradnji samopouzdanja i pomaže vam da se lakše nosite sa životnim izazovima. S druge strane, pretjerano korištenje žute boje u ljudima stvara osjećaj straha i anksioznosti. Samim time, dobro pripazite da ne pretjerate s korištenjem žute boje u svojem domu ili apartmanu.


3. Pažljivo odaberite nijansu žute

Žuta boja dolazi u mnogim nijansama i ponekad je teško odabrati ispravnu nijansu bez testiranja u stvarnom prostoru. Umjesto da nijansu žute boje odaberete u mješaonici boja, zamolite zaposlenike da vam posude paletu boju – kako biste odgovarajuću nijansu odabrali u prostoru kojeg namjeravate ofarbati u žuto.

žuti zid u kući ili stanu


4. Izbjegavajte bojanje svih zidova u svijetlo žutu nijansu

Dizajneri savjetuju korištenje žute boje na zidu kojeg želite istaknuti. Dakle, nije baš pametno obojati sve zidove u prostoriji žutom bojom, pogotovo ne svjetlo žutom koja je relativno neizražajna. Umjesto toga, obojite jedan zid u izražajnu žutu boju kako bi taj zid bio u fokusu u vašem prostoru.


5. Kombinirajte žuti zid sa žutim namještajem

Kako biste postigli potpuni efekt, mudro je kombinirati žuti zid sa žutim namještajem. Žuta fotelja ili trosjed odlično će povezati čitavu prostoriju sa žutim zidom. Dakako, možete kombinirati i žute stolice ako se radi o kuhinji i blagovaonici ili žutu krevetninu ako koristite žutu u spavaćoj sobi. U svakom slučaju, za postizanje željenog dojma i primamljivog izgleda žuti zid potrebno je kombinirati barem s jednim komadom žutog namještaja.

žuta dekoracija u sobi


6. Izbjegavajte farbanje više prostorija u žuto

Iako je žuta boja optimizma i energičnosti, spomenuli smo gore kako njezino pretjerano korištenje može izazvati strah i anksioznost. Samim time, potrebno je žutu koristiti umjereno. Stručnjaci savjetuju da je pametno izbjegavati bojanje više prostorija u domu u žutu boju. Također, savjet je izbjegavati kombinacije boja bliskih žutoj boji, kao što je primjerice svjetlo narančasta ili svijetlo ljubičasta. Kombiniranjem tih boja mogli biste postići kontraefekt pa ih radije izbjegavajte u prevelikoj mjeri.


7. Siva i smeđa umanjuju efekt žute boje

U cjelokupnom sketru boja možete napraviti razne kombinacije sa žutom bojom. Stručnjaci su skloni činjenici da ćete sivom i smeđom bojom smanjiti efekt koji postiže izražena žuta boja. Dakle, želite li da se žuta boja kvalitetno uklopi u ostatak prostora možete je kombinirati s određenim nijansama sive i smeđe - bilo kroz boje zidova, bilo kroz namještaj.

žuti zidovi u sobi


8. Žuta boja za zidove kao zanimljivo rješenje

Iako je mnogima žuta boja poprilično apstraktna za korištenje u vlastitom domu, činjenica je da sve više ljudi koristiti žutu boju za isticanje određenih detalja u domu. Ne trebate se bojati korištenja žute boje, samo trebate pripaziti da ne pretjerate s njezinim korištenjem. Žuta boja može vašim zidovima udahnuti jednu novu poletnost koja će se oslikati kroz dodatnu energičnost i optimizam. Budite odvažni, odaberite odgovarajuću nijansu i ofarbajte u žutu boju zid koji želite naglasiti.
Spremi

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj

"Prođe li ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru, Hrvatska se može oprostiti od turizma u privatnom smještaju"

Brendiranje privatnog smještaja

Domaćin na hrvatski način: Kliše doživljajnog turizma polako prolazi - traži se transformacijski turizam

Građevina u sezoni: Radovi u susjedstvu, gosti u odlasku

Smijemo li strancima naplatiti višu cijenu smještaja?

Klizna sobna vrata: Zašto su klizna vrata odličan izbor i koliko koštaju?

Zaba natječaj #prviput: Kreativna ponuda privatnog smještaja osvaja besplatnu promotivnu kampanju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Staklena klizna vrata: 10 karakteristika na koje trebate obratiti pažnju prije kupnje

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

Popularno: