Dizajn
23.7K

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

Ako i ne uređujemo smještaj za iduću sezonu, sitnim preinakama, poput dodavanja LED traka s rasvjetom na strateškim mjestima, možemo prostor učiniti privlačnijim i ugodnijim za boravak gostiju. Planiranje rasvjete je zabavan, koristan i jeftin način da oplemenimo smještajnu ponudu

Vraćanje sata i mrak kojim taj običaj oboji dan, idealno su vrijeme za planiranje rasvjete u našim sobama, apartmanima i kućama za odmor. To može biti izuzetno zabavan posao kada smo upoznati sa svim mogućnostima i oblicima primjene svjetla u stanogradnji.

Primarna funkcija rasvjete je još uvijek istjerivanje mraka iz naših interijera i pomoć kod oskudnog ili nikakvog prirodnog osvjetljenja, što nije rijetkost u prostorima za najam. U modernom dizajnu interijera, rasvjeta u planiranju prostora igra vrlo važnu ulogu, i to ne samo navečer ili noću, niti u svojoj primarnoj funkciji istjerivanja mraka.
 

Kvalitetna rasvjeta je značajna i u promociji smještaja - stari dobar trik je upaliti sva svjetla prilikom fotografiranja smještaja i tako dodati dubinu fotografijama kojima ćemo privući potencijalne goste


Pa zašto se ne bismo onda poigrali sa svjetlom i sjenom? Rasvjetnim tijelima postavljenim na strateškim mjestima ili ugrađenima u namještaj, prostor ćemo oslikati prizorima iz fantazmagoričnih priča i naš apartman preobraziti u scena za kakvu kazališnu predstavu ili ples.

Odabrat ćemo vrstu i boju rasvjete prema vlastitim afinitetima, a pozicije svjetla postaviti vođeni maštom, imajući u vidu efekte koje želimo postići i priču koju bismo najradije ispričali.


Planiranje rasvjete u kuhinji

Rasvjeta ugrađena ispod visećih kuhinjskih elemenata, već polako prelazi u klasiku. Njena svrha nije samo dekorativna i ugođajna – ovakva rasvjeta je izuzetno korisna pri radu u kuhinji. Najbolje funkcionira kada je ugrađena iznad radne površine. Uz ovakvo osvjetljenje niti najnespretniji kuhar se neće posjeći dok priprema obrok za najmilije.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Postoje još neka mjesta u stanovima gdje rasvjeta ne mora nužno biti isključivo dekorativnog karaktera, iako doista izuzetno izgleda. Takvo mjesto su stepenice. Rasvjetna tijela postavljena u kutu svake ili svake druge stepenice rađaju svjetlost koja se lomi pod različitim kutevima zbog čega obično stubište postaje put u raj. Usto, na tako osvijetljenim stepenicama nećete polomiti nogu ili dvije.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Zidovi u stanu koji iz različitih razloga imaju udubljenja ili stropovi s isturenim gredama, pravi su mali rasadnici za svjetleće objekte kojima ćete oslikati svoj apartman. To su idealna mjesta jer svjetlost koja nailazi na prepreke o koje se lomi ili odbija vizualno povećava prostor te ga čini dinamičnim, a da ne narušava mir i integritet interijera.


Rasvjeta u spavaćoj sobi

Stari građanski stanovi često imaju udubljenja, odnosno niše u zidovima, kao stvorene za tu svrhu. Kod adaptacije stanova, kada prekrajate zidove i zatvarate poneka vrata ili prozor, dopustite si luksuz i ostavite kakvu udubinu u koju biste mogli ugraditi svjetlo i pospremiti neki dragi predmet (kao na slici ispod). Razbija monotoniju zida i daje prostoriji tajnovitost i toplinu kakvu samo svjetlost može dati.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Ako ne volite komplicirati, i najobičniju policu za knjige možete uz pomoć par svjetala pretvoriti iz Pepeljuge u princezu. Ugradnja svjetla u policu ili u zid iza police otvara čitav novi svijet u dnevnom boravku ili sobi.
 

Dopustite svjetlosti da se igra po zidovima vašeg stana, ispod polica, iza komoda i kreveta. Prepustite se ugođaju kakvog samo svjetlost može nacrtati i uživite se u priču koju samo svjetlost može ispričati

Za ovakvu vrstu uređenja interijera svjetlom, nećete trebati više od kojih stotinjak kuna jer se u mnogim trgovinama mogu nabaviti LED trake, čije je postavljanje jednostavno, trajnost velika. LED trake možemo odabrati i s različitim bojama svjetlosti pa tako planiranju rasvjete dodati još jednu zabavnu dimenziju.

Planiranje rasvjete u apartmanu

"Oni koji donose svjetlost u tuđe živote, nikad ne hodaju u mraku", izreka je čija se vrijednost krije u prenesenom značenju. Ipak, ako ju shvatimo doslovno i donesemo svjetlost u prostorije koje nudimo za najam, gosti će prepoznati brigu o njihovoj udobnosti i nagraditi je dobrim recenzijama. Briga o gostu se krije u detaljima, a detaljnim planiranjem rasvjete u sobama, apartmanima i kućama za odmor, lakše ćemo osvijetliti put do punog kalendara rezervacija smještaja.

Spremi

Jesmo li u prekršaju ako primimo gosta više kada se radi o djetetu sa skrbnicima?

Pola milijuna eura turistički nedovoljno razvijenim područjima Zagrebačke županije

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

​Gosti stižu - saznajte aktualne mjere prelaska granica

Od turizma spavanja do modularnog smještaja - 9 novih fenomena iz industrije gostoprimstva

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj

Budućnost ruralnog turizma u Hrvatskoj

Trebaju li se (naši) iznajmljivači pribojavati hotela?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

Popularno: