Dizajn
14.9K

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

Ako i ne uređujemo smještaj za iduću sezonu, sitnim preinakama, poput dodavanja LED traka s rasvjetom na strateškim mjestima, možemo prostor učiniti privlačnijim i ugodnijim za boravak gostiju. Planiranje rasvjete je zabavan, koristan i jeftin način da oplemenimo smještajnu ponudu

Vraćanje sata i mrak kojim taj običaj oboji dan, idealno su vrijeme za planiranje rasvjete u našim sobama, apartmanima i kućama za odmor. To može biti izuzetno zabavan posao kada smo upoznati sa svim mogućnostima i oblicima primjene svjetla u stanogradnji.

Primarna funkcija rasvjete je još uvijek istjerivanje mraka iz naših interijera i pomoć kod oskudnog ili nikakvog prirodnog osvjetljenja, što nije rijetkost u prostorima za najam. U modernom dizajnu interijera, rasvjeta u planiranju prostora igra vrlo važnu ulogu, i to ne samo navečer ili noću, niti u svojoj primarnoj funkciji istjerivanja mraka.
 

Kvalitetna rasvjeta je značajna i u promociji smještaja - stari dobar trik je upaliti sva svjetla prilikom fotografiranja smještaja i tako dodati dubinu fotografijama kojima ćemo privući potencijalne goste


Pa zašto se ne bismo onda poigrali sa svjetlom i sjenom? Rasvjetnim tijelima postavljenim na strateškim mjestima ili ugrađenima u namještaj, prostor ćemo oslikati prizorima iz fantazmagoričnih priča i naš apartman preobraziti u scena za kakvu kazališnu predstavu ili ples.

Odabrat ćemo vrstu i boju rasvjete prema vlastitim afinitetima, a pozicije svjetla postaviti vođeni maštom, imajući u vidu efekte koje želimo postići i priču koju bismo najradije ispričali.


Planiranje rasvjete u kuhinji

Rasvjeta ugrađena ispod visećih kuhinjskih elemenata, već polako prelazi u klasiku. Njena svrha nije samo dekorativna i ugođajna – ovakva rasvjeta je izuzetno korisna pri radu u kuhinji. Najbolje funkcionira kada je ugrađena iznad radne površine. Uz ovakvo osvjetljenje niti najnespretniji kuhar se neće posjeći dok priprema obrok za najmilije.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Postoje još neka mjesta u stanovima gdje rasvjeta ne mora nužno biti isključivo dekorativnog karaktera, iako doista izuzetno izgleda. Takvo mjesto su stepenice. Rasvjetna tijela postavljena u kutu svake ili svake druge stepenice rađaju svjetlost koja se lomi pod različitim kutevima zbog čega obično stubište postaje put u raj. Usto, na tako osvijetljenim stepenicama nećete polomiti nogu ili dvije.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Zidovi u stanu koji iz različitih razloga imaju udubljenja ili stropovi s isturenim gredama, pravi su mali rasadnici za svjetleće objekte kojima ćete oslikati svoj apartman. To su idealna mjesta jer svjetlost koja nailazi na prepreke o koje se lomi ili odbija vizualno povećava prostor te ga čini dinamičnim, a da ne narušava mir i integritet interijera.


Rasvjeta u spavaćoj sobi

Stari građanski stanovi često imaju udubljenja, odnosno niše u zidovima, kao stvorene za tu svrhu. Kod adaptacije stanova, kada prekrajate zidove i zatvarate poneka vrata ili prozor-prednosti-nedostaci">prozor, dopustite si luksuz i ostavite kakvu udubinu u koju biste mogli ugraditi svjetlo i pospremiti neki dragi predmet (kao na slici ispod). Razbija monotoniju zida i daje prostoriji tajnovitost i toplinu kakvu samo svjetlost može dati.

Planiranje rasvjete u apartmanu

Ako ne volite komplicirati, i najobičniju policu za knjige možete uz pomoć par svjetala pretvoriti iz Pepeljuge u princezu. Ugradnja svjetla u policu ili u zid iza police otvara čitav novi svijet u dnevnom boravku ili sobi.
 

Dopustite svjetlosti da se igra po zidovima vašeg stana, ispod polica, iza komoda i kreveta. Prepustite se ugođaju kakvog samo svjetlost može nacrtati i uživite se u priču koju samo svjetlost može ispričati

Za ovakvu vrstu uređenja interijera svjetlom, nećete trebati više od kojih stotinjak kuna jer se u mnogim trgovinama mogu nabaviti LED trake, čije je postavljanje jednostavno, trajnost velika. LED trake možemo odabrati i s različitim bojama svjetlosti pa tako planiranju rasvjete dodati još jednu zabavnu dimenziju.

Planiranje rasvjete u apartmanu

"Oni koji donose svjetlost u tuđe živote, nikad ne hodaju u mraku", izreka je čija se vrijednost krije u prenesenom značenju. Ipak, ako ju shvatimo doslovno i donesemo svjetlost u prostorije koje nudimo za najam, gosti će prepoznati brigu o njihovoj udobnosti i nagraditi je dobrim recenzijama. Briga o gostu se krije u detaljima, a detaljnim planiranjem rasvjete u sobama, apartmanima i kućama za odmor, lakše ćemo osvijetliti put do punog kalendara rezervacija smještaja.

Spremi

Vinski turizam ima velike šanse za brzi oporavak uz nove (nakon)pandemijske navike turista

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Iznenadite svoje goste, baldahin za krevet nije rezerviran samo za djevojčice

Crni zid u dnevnom boravku: Elegantno rješenje za naglašavanje prostora

Oglašavanje apartmana: Važnost opisa smještaja

Medico Home madraci: Osiguraj gostima dobar san za pun apartman svaki dan

Apartmani za obitelj: Kako urediti apartman za turiste s djecom?

Kako se obračunava turistička članarina u 2020. godini

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

Popularno: