Aktualno
1.4K

Ako se po jutru dan poznaje, na pragu smo sjajne sezone

Zbog ranog datuma, Uskrs 2024. slabiji od prošlogodišnjeg, ali prvi kvartal osjetno jači kao najava dobre turističke sezone

Od 28. ožujka do 1. travnja, točnije za uskršnji vikend, 9 tisuća turista je ostvarilo impresivnih 30 tisuća noćenja samo u Poreču. Ovaj fantastičan rezultat je ostvaren unatoč ranijem datumu Uskrsa ove godine. Nadmašio je sva očekivanja i sjajan je uvod u turističku sezonu 2024.

Najbrojniji gosti su stigli iz Italije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Uživali su u bogatoj ponudi smještaja u hotelima, privatnom i nekomercijalnom sektoru, kao i brojnim manifestacijama koje nije osujetilo loše vrijeme.

"Oduševljeni smo ostvarenim rezultatima u predsezoni", tim povodom je izjavio Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča. "Iako smo bili umjereno optimistični zbog ranog Uskrsa ove godine, brojka je doista iznenadila i nadmašila naše najsmjelije snove. Vjerujemo da je ovo sjajan start u stabilnu i prosperitetnu sezonu."
 

Vrijeme im nije poremetilo planove za putovanje

120,4 tisuće turista se odlučilo na posjet hrvatskim gradovima i mjestima tijekom uskršnjeg vikenda. Oko polovice gostiju je odsjelo u privatnom smještaju, polovica u hotelima. Najviše je gostiju bilo u Istri i na Kvarneru, pri čemu je gore spomenuti Poreč rekorder, nešto manje gostiju je poteglo do Dubrovnika, Zagreba, Rovinja, Umaga i Zadra.

Najviše noćenja su ostvarili domaći gosti, koji su birali obalne destinacije za odmor, ali su nam preko granice stizali i Nijemci, Talijani, Slovenci, Austrijanci i Slovaci.


Uskrs 2024. slabiji nego lanjski, ukupan rezultat od početka godine bolji

Usporedba rezultata ovogodišnjeg produženog proljetnog vikenda s onim lanjskim pokazala je da je ovu godinu nešto manje gostiju odabralo putovanje po Hrvatskoj i u Hrvatsku za Uskrs. Ukupno 120,4 tisuća gostiju je ostvarilo gotovo 381 tisuću noćenja. Tijekom uskršnjeg vikenda 2023. Hrvatska je ugostila 180 tisuća gostiju s 578 tisuća noćenja. Podaci su to sustava eVisitor u kojem je također zabilježen i značajan porast turističkog prometa u prva tri mjeseca ove godine. S 1,1 milijun dolazaka i više od 3 milijuna noćenja, zabilježen je rast od 16% više gostiju i 15% više noćenja u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Ako se po jutru dan poznaje, nadomak smo još jedne sjajne sezone. Sretno svima!
Spremi

Humanitarna akcija: Iznajmljivači sa srcem

O obvezi ispitivanja bazenske vode za privatne iznajmljivače ili kako od nadležnih institucija dobiti konkretne odgovore

Channel manager Hrvatska: Što nudi domaće tržište softvera?

Milan Drmić: Kako od stare drvene kuće do tradicijske ljepotice trajne vrijednosti

Iskustva s gostima - šaljiva strana iznajmljivanja privatnog smještaja

Ugodno s korisnim: Rezervirajte idući vikend za Dubrovnik i Design District sajam

Life on Mars na Pagu - najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

16 malih promjena u dizajnu interijera apartmana koje mogu značiti veliku razliku u broju rezervacija

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

KVIZ UTORKOM: Podravina i Prigorje u 10 zagonetki koje opisuju raskoš naše kulturne baštine

10 pitanja o planinama Hrvatske, njihovim posebnostima i ljepoti koja neprolazna je...

Popularno: