Uradi sam
39.6K

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

Zaštitne maske koje možemo izraditi sami nisu djelotvorne poput maski s filterima, ali djelomično mogu spriječiti širenje zaraza kapljičnim putem. Izrada zaštitnih maski je zabavna pa će nas sigurno zaštiti od dosade i gomilanja nepotrebnih misli besposlenog duha

Više je vrsta zaštitnih maski koje se koriste kao štit u borbi protiv infekcija. Profesionalci najčešće koriste ovih pet vrsta: kiruršku masku i maske s filterima N95, FFP2, FFP3 i P100. 

Od navedenih, protiv virusa COVID-19, djelotvorne su tek FFP3 i P100, zbog male propusnosti od 0,023, odnosno 0,02 mikrona. Virus veličine 0,12 ne uspijeva se uvući kroz sitne pukotine ovih maski, dok sve ostale pružaju tek djelomičnu zaštitu. Ove se maske izrađuju od netkanih sintetskih vlakana i zato imaju malu propusnost, ali i dalje osiguravaju neometano disanje.

No, kako takve maske trenutno nisu dostupne na tržištu, možemo izraditi sami svoje maske na različite načine - od papira ili tkanine, šivanjem ili bez - pa tako, barem u psihološkom smislu, zaštiti se prilikom obavljanja aktivnosti na otvorenom koje su neodgodive. 

Izrada maski je i zabavna. Pogotovo ako doma imate šivaću mašinu koju davno niste upotrijebili i koja žudi za vašom pažnjom i taktom stiskanja papučice. 


Kako sašiti zaštitne maske?


Zaštitne maske


Korak 1: Krojenje maske

Isprobali smo nekoliko veličina i tako došli do saznanja da su početne dimenzije 23 x 17 cm dovoljne za sve oblike i veličine lica koja želimo zaštititi, pa čak i najmanjima maska ove veličine nije prevelika. 

S obzirom na to da želimo sašiti dvoslojnu zaštitnu masku, iz tkanine koju imamo na raspolaganju, izrezat ćemo pravokutnik veličine 23 x 34 cm, kako bismo materijal mogli presavinuti u dva sloja maske. 

Zaštitne maske


Korak 2: Šivanje ruba maske

Zaštitne maske

Masku ćemo presaviti po duljoj strani kako bismo dobili dvoslojnu tkaninu dimenzija 23 x 17 cm, a potom prošiti po otvorenom rubu duljine 23 cm. Nije potrebno prošiti manje rubove.

Zaštitne maske

Uključit ćemo peglu pa pravokutnik tkanine zapeglati tako da na njemu dobijemo tri preklopa, koja će biti široka otprilike 1 cm. 

Zaštitne maske

Ne gubite strpljenje ako preklopi nisu savršeno jednaki niti usporedni, maska će biti jednako funkcionalna. Ne zaboravite da se šivanjem zaštitnih maski želimo zabaviti i opustiti. 

Zaštitne maske

Zatim ćemo iz tkanine izrezati još dva manja pravokutnika, veličine 3 x 11 cm otprilike. Njima ćemo obrubiti kraće rubove maske, koje još nismo prošili. Naličje tkanine ćemo položiti uz rub maske kako je to prikazano na slici dolje.

Zaštitne maske

Prvo ćemo prošiti rub maske spojen s manjim pravokutnikom tkanine, par milimetara od samog ruba, tako da u rub ušijemo i preklope. 

Zaštitne maske

Potom ćemo manji pravokutnik tkanine presavinuti preko ruba maske i prošiti još jednom par milimetara od samog ruba. 

Zaštitne maske

Škarama ćemo odrezati višak tkanine.

Zaštitne maske


Korak 3: Ušivanje trake za pričvršćivanje maske na lice

Izrezat ćemo trake, dovoljno duge da ih možemo zašiti preko ruba maske i privezati masku oko glave. Probali smo ušiti i elastičnu traku. Takve trake trebamo manje jer ćemo je ušivati samo na ivice maske kako bi je mogli zakačiti oko ušiju. Međutim, maske s trakama za vezanje su udobnije pa, ako imate bilo kakve vrpce pri ruci, isprobajte i ovu varijantu. 

Zaštitne maske

Zaštitne maske

Naša dvoslojna pamučna zaštitna maska je gotova! Nemojte nam zamjeriti bijeli konac na tamnoplavoj vrpci, ograničeni smo materijalom. Ali, jedva čekamo isprobati i ostale ostatke tkanine koje u kući imamo. Pa i prekrojiti staru odjeću koju više ne nosimo. 

Zaštitne maske

Ne izgleda loše, zar ne? Poigrajte se s različitim teksturama i bojama i vi, zabavite se. Naučite šivanju najmlađe, poklonite maske onima koji ih nemaju, a kojima su potrebne... Sačuvajte ih kao suvenir i amajliju da se ne ponavljaju više ovi nemogući dani...

Ostanite doma i čuvajte se...
Spremi

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Privatni iznajmljivači i trendovi u turizmu: Slušamo li svoje goste?

Nove izmjene pravilnika o kategorizaciji: `Prečeste promjene propisa ukazuju na izostanak savjetovanja sa strukom´

Rekordna visina prihoda od turizma, dobit sektora ugrožena rastom cijena energenata

Koje nas izmjene turističkih propisa čekaju u 2021. godini?

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Iznajmljivači, turistička sezona počinje

"Peglanje" kartica je najpopularniji način plaćanja usluga u turizmu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Uradi sam: Tegle za cvijeće od drva i bakra

Uskrsna pogača – recept iz kuharica naših baka

Popularno: