Aktualno
9K

Boravak u prirodi kao lijek: Kanadski liječnici izdaju recepte za putovanje u nacionalne parkove

31. siječnja je kanadska agencija koja upravlja s 38 nacionalnih parkova pokrenula PaRx - nacionalni program u sklopu kojeg liječnici svojim pacijentima izdaju recepte za boravak u prirodi i putovanje u nacionalne parkove

Može jedno putovanje u nacionalni park na recept? Možete li uopće zamisliti da naši liječnici za određene tegobe, poput bolnih leđa, visokog tlaka i srčanih problema, tumora, respiratornih smetnji i astme, alergija, pretilosti, mentalnog zdravlja ili ADHD-a, propišu boravak u prirodi?

Da, umjesto šake tableta, na receptu piše šumska kupka ili putovanje u nacionalni park, a, umjesto mirovanja, lagana šetnja po livadama?

Kod nas je to možda teško zamislivo, ali Kanađani vjeruju da će takvim pristupom liječenju nacija biti zdravija. Iako posljednje vrijeme iz Kanade stižu samo uznemirujuće vijesti, nije sve tako crno. Nešto je i - zeleno.

Naime, od 31. siječnja u Kanadi je aktivan nacionalni program u sklopu kojeg liječnici smiju propisati svojim pacijentima boravak u prirodi. Program PaRx - A Prescription for Nature (engl. recept za prirodu) je pokrenula agencija koja upravlja s 38 nacionalnih parkova u suradnji i uz podršku liječnika i brojnih zdravstvenih ustanova i fakulteta Kanade.

Kako priroda utječe na naše zdravlje

Infografika prikazuje tek dio blagodati koje nam pruža boravak u prirodi, a za one koji nisu skloni lutanjima po šumama - PaRx ima dobre vijesti. Samo 20 minuta dnevno u prirodi je dovoljno da bismo osjetili pozitivne efekte, što je oko 2 sata tjedno. Što se podrazumijeva boravkom u prirodi? I ovdje su recepti dosta fleksibilni - značajan kontakt s prirodom za nekoga je sjedenje na klupi u parku, a za nekoga, recimo, planinarenje po Čikoli.

Recept za putovanje u prirodu je blagotvorno i za domaći turizam - ponekad nas zbilja treba podsjetiti da je život jedan i da je vrijeme da se opustimo pa zaputimo u otkrivanje prirodnih ljepota svoje regije i zemlje. Pri čemu još čuvamo i svoje zdravlje.
 


Putovanje u nacionalne parkove Kanade

Iako je možda prva naša asocijacija na Kanadu snijeg i hladnoća, mnoge druge prirodne vrijednosti puno bolje opisuju ovu zemlju. Kanada posjeduje čak 10% svih šuma na svijetu. Zemlja je to s najviše jezera, od kojih 563 ima površinu veću od 100 kilometara četvornih. Kanada ima i najdulju obalnu crtu na svijetu, ali, s nešto više od 52 tisuće otoka, je tek četvrta po broju otoka na planeti.


jezero Moraine u Kanadi
Jedno od najljepših i najfotografiranijih jezera u Kanadi - jezero Moraine u Nacionalnom parku Banff

Površina Kanade je nešto manja od 10 milijuna četvornih kilometara, što je čini manjom od Europe, ali više nego dvostruko većom od Europske unije. Od Hrvatske je veća čak 176 puta, ali ima samo 6 puta više nacionalnih parkova i rezervata. Naravno, kanadskih 46 zaštićenih područja su površinom značajno 8 nacionalnih parkova u kojima uživa Hrvatska.  

U Kanadi se tijekom čitave godine može promatrati Aurora Borealis, ovisno o mjestu boravka, a najpopularnije odredište je najzapadnija kanadska pokrajina Yucatan. Najsjeverniji nacionalni park je Quttinirpaaq. Ta, nama teško izgovorljiva riječ, na inuitskom jeziku Inuktitu doslovno znači "vrh svijeta". Na vrhu svijeta možemo odabrati noć ili dan - od svibnja do kolovoza ovdje je dan 24 sata, a od studenog do veljače je non-stop noć. Quttinirpaaq se sastoji od fjordova i ledenjaka koji pokrivaju područje parka još od posljednjeg ledenog doma, otprije 10.000 godina. 

 
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Maslinarstvo i turizam nude potencijal u nizu vrhunskih doživljaja - od uljnih spa do interpretacijskih centara

Građevina u sezoni: Radovi u susjedstvu, gosti u odlasku

3T - Tourism, Travel & Tech: Drugo izdanje konferencije o tehnološkim inovacijama u turizmu

Pomoćni kreveti više nisu oslobođeni plaćanja paušala turističke pristojbe

Poticaji privatnim iznajmljivačima i OPG-ovima za ugradnju solarnih sustava

Kolike su prosječne plaće i koji su najzastupljeniji poslovi u turizmu

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Škotska kuna na hrvatskom euru - kakve veze autorsko pravo ima s iznajmljivačima obiteljskog smještaja?

eVisitor nadograđen i redizajniran europskim novcem

Popularno: