Aktualno
11K

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

Osnivačka skupština nacionalne udruge iznajmljivača je najavljena za 25. veljače 2021. u 18 sati, a na njoj će sudjelovati predstavnici županija

Koliko su iznajmljivačima potrebni predstavnici koji će zastupati njihove interese u javnom prostoru i pri nadležnim institucijama, pokazuje činjenica da se propisi neprestano mijenjaju, a da se pri tom zakonodavac ne konzultira s praksom. Iznajmljivače obiteljskog smještaja rijetko nalazimo u županijskim turističkim odborima i drugim radnim tijelima čije djelovanje je usmjereno na stvaranje poticajnog zakonodavnog okruženja za razvoj kvalitetne ugostiteljske usluge u domaćinstvima.
 

Bez savjetovanja s domaćinima, davanja u sektoru obiteljskog smještaja samo rastu, a propisi su sve nelogičniji. Otud ideja o osnivanju nacionalne udruge iznajmljivača privatnog smještaja

U Hrvatskoj djeluje nekoliko desetaka udruga privatnih iznajmljivača na lokalnim razinama. Sve one su manje ili više aktivne, manje ili više uspješno ih se čuje u medijskom prostoru na širem javnom području. Jedna od udruga, čiji rad pratimo, i koja je posljednjih godina bila glasnija (i jasnija) od ostalih je Udruga privatnih iznajmljivača Zagreb i njen predsjednik Goran Prskalo.
 
Upravo od Gorana Prskala doznajemo za osnivačku skupštinu nacionalne udruge pa kaže: „S ponosom mogu najaviti skoru osnivačku skupštinu nacionalne udruge obiteljskog smještaja. Kolege iz nekoliko županija radimo već nekoliko mjeseci na tom projektu i konačno je sve spremno.“


60 godina duga tradicija obiteljskog smještaja

Nacionalna udruga privatnih iznajmljivača se osniva sa željom uključivanja svih hrvatskih županija, kako onih primorskih, tako i onih na kontinentu, a sve sa zajedničkim ciljevima zaštite, čuvanja i oplemenjivanja tradicije obiteljskog smještaja koja je duga više od 60 godina. Nacionalna udruga će svoje djelovanje temeljiti na održivom razvoju turizma i čuvanju našeg, još uvijek zdravog i lijepog okoliša kao najvećeg aduta.

"Cilj je biti ozbiljan i pouzdan partner ostalim segmentima turizma, a naročito izgraditi dobre veze s turističkim zajednicama, Ministarstvom turizma, kao i međusobno“, ističe Prskalo.
 
„Kako u samom nazivu imamo riječ obitelj kao temelj našeg društva, želimo pokazati i dokazati da smo temelj i našeg turizma pa i gospodarstva, usudio bih se reći. Prošla teška godina je pokazala da jedino gosti obiteljskog smještaja su s povjerenjem ponovo došli bez straha u našu zemlju. Mnoge gospodarske grane su direktno uključene i ovise o tisućama naših kolega i njihovim potrebama za svakojakim robama i uslugama.“ 
 

Nacionalna udruga privatnih iznajmljivača s predstavnicima svih županija

Struktura Hrvatske udruge obiteljskog smještaja će omogućiti svakoj županiji da s tri člana županijskog odbora ima jednog predstavnika u glavnom odboru Udruge. Namjeru za sudjelovanjem su do sada pokazali Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska, Karlovačka i Međimurska županija.
 

Inicijatori pozivaju i predstavnike drugih županija da se uključe u rad Hrvatske udruge obiteljskog smještaja u bilo kojem trenutku

A među inicijatorima i osnivačima Hrvatske udruge obiteljskog smještaja su naši cijenjeni stručnjaci i aktivni promotori vrijednosti obiteljskog smještaja: Nedo Pinezić; Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK; Sanja Rupčić, promotorica ljepota Like; Nina Novinić, obrt za savjetovanje i edukaciju privatnih iznajmljivača Destinova; Tonči Glavina, državni tajnik pri MINT-u; Kristijan Kapović, gradonačelnik Vira; Nataša Lončar i mnogi drugi.
 
Hrvatska udruga obiteljskog smještaja je i odgovor na izazovna vremena u kojima poslujemo u turizmu i živimo, prilika za prikupljanje snage potrebne za što brži izlazak iz krize i stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja obiteljskom smještaju.
 
Zbog aktualnih epidemioloških mjera, osnivačka skupština će se održati samo sa zainteresiranim predstavnicima županija.

Želite li saznati više o ovoj inicijativi ili sudjelovati u radu nacionalne Udruge, javite se na e-mail adresu udruga.huos@gmail.com.
Spremi

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

Što je seoski turizam i kako spojiti poljoprivredu s turizmom u Hrvatskoj?

Domaći kolač s orasima - jednostavan recept za dobrodošlicu gostu

Ukrašavanje okućnice za Božić: Kako ukrasiti dvorište za božićne blagdane?

Kako odrediti optimalnu cijenu smještaja za veću popunjenost i bolju zaradu od turizma?

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Eklektika u apartmanu - stil bez stila za zavodljivu i drugačiju smještajnu ponudu

Kućni ljubimci u apartmanima - za i protiv

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Kupujmo banijsko: Popis proizvođača i OPG-ova za podršku potresom opustošenim područjima

Safe stay in Croatia: O sigurnom boravku u Hrvatskoj i nesigurnom oporavku turizma u 2021.

Popularno: