Dizajn
6K

Zidna ogledala: Top 10 savjeta za odabir idealnog ogledala za vaš dom

Tražite savršeno ogledalo za vaš hodnik, dnevnu ili spavaću sobu? Razmišljate o tome koja su zidna ogledala najbolji izbor i kako se odlučiti za najbolju opciju? Koji su važni parametri kod odabira zidnog ogledala i kakvo ogledalo odabrati?

Zidna ogledala su odlično rješenje za vizualno povećanje prostorije. Moderno uređeni stanovi i kuće gotovo uvijek imaju ogledala u fokusu jer prednosti ogledala su mnogobrojne. Tražite li idealno ogledalo za vaš dom, svakako nastavite s čitanjem članka. U nastavku vam donosimo top 10 savjeta za pametan odabir najboljeg ogledala za vaš prostor:


atraktivna zidna ogledala kupaonica


1. Okomita zidna ogledala za vizualno veći prostor

Okomita zidna ogledala vrlo su popularan izbor, posebice u uskim hodnicima gdje želite vizualno povećati prostor. Visoka ogledala koja se pružaju u skladu s visokim uskim zidom, sjajno su rješenje za pridobivanje željenih fiktivnih dodatnih centimetara kako u visinu, tako i u širinu. Dakle, želite li povećati hodnik ili neku usku prostoriju okomita ogledala su odličan izbor. Pridodajmo tome da su takva visoka ogledala zabavna i za same stanare jer se mogu u potpunosti vidjeti u ogledalu.


2. Vodoravna ogledala za proširenje zida

Vodoravna ogledala možda nisu toliko popularna kao okomita, no činjenica je da i vodoravna ogledala donose razne pogodnosti. Prije svega, veliko vodoravno ogledalo koje se proteže velikom površinom zida pridonijeti će osjećaju veće prostranosti, odnosno veće širine zida. Ujedno, vodoravna će ogledala omogućiti istovremeno spremanje više osoba. Velika vodoravna ogledala posebno su poželjena za spavaće sobe i kupaonice gdje želite pridobiti vizualno širi prostor.

zidna ogledala u hodinku i kupaonici


3. Pravokutna ogledala su standard i mudar odabir

Pravokutna ogledala s godinama su postala svojevrstan standard kojeg se pridržavaju mnogi dizajneri interijera. Ogledala četvrtastog oblika bez problema se mogu smjestiti u gotovo svaku prostoriju i uvijek pozitivno pridonose vizualnom dojmu prostora. Dakle, pravokutna ogledala su nepogrešiv izbor.


4. Ogledala nepravilnog oblika za vizualno naglašavanje

Želite li postići zanimljiv efekt u određenom prostoru vjerojatno biste umjesto pravokutnih ogledala trebali potražiti ogledala nepravilnog oblika. Ogledala u obliku trokuta ili vala – sve su popularnija jer prostoru pridodaju zavodljivost i eleganciju. Ipak, takva se ogledala neće nužno uklapati u svaki prostor pa dobro pripazite s njihovom upotrebom.


okrugla zidna ogledala za fotkanje


5. Okrugla zidna ogledala za pozitivnu energiju prostora

Možemo reći kako su okrugla ogledala iznimno popularna u modernom dizajniranju interijera jer naglašavaju važne točke prostora. Prema Feng Shui načelima, okrugla ogledala pridonose pozitivnoj energiji u domu te ih je vrlo mudro koristiti u svojoj kući ili stanu. Okrugla zidna ogledala mnoge ljude podsjećaju na prozore pa su iznimno vrijedan dodatak interijeru.


6. Ogledala bez okvira za moderno uređen dom

Ogledala bez okvira postavljaju se u prostore u kojima želimo fokus zadržati na samome prostoru. S druge strane, ogledala s atraktivnim okvirom privući će fokus stanara na samo ogledalo pa možemo reći da su takva ogledala u fokusu. Želite li da vi i vaši gosti uživate u prostoru, onda svakako razmislite o ogledalima bez okvira. Doduše, okviri su odličan način za podizanje i poticanje određenog stila uređenja u interijeru pa često mogu kvalitetno upotpuniti sva ostala dizajnerska rješenja.


velika ogledala na zidu kupaonice


7. Veća zidna ogledala za više uživanja u pogledu

Mala ogledala definitivno mogu biti potpuni promašaj u dizajnu pa stoga pripazite da kod kupnje ne nabavite suviše malo ogledalo. Stručnjaci savjetuju kako su velika ogledala zapravo odličan izbor i kako pravilnim pozicioniranjem (u središte) dobivate atraktivan vizualni dojam. Dakle, kupujete li novo zidno ogledalo držite se pravila – veće ogledalo je bolje.


8. Kombinacija više zidnih ogledala u prostoru

Dizajneri savjetuju kako se umjesto jednog velikog ogledala možete odlučiti i za nekoliko manjih ogledala. Važno je slijediti pravilo da sva ogledala u jednom prostoru budu u istome stilu. Dakle, sva ogledala bi trebala biti okrugla ili bi primjerice sva pravokutna ogledala trebala imati isti okvir, itd. Kombinacijom zidnih ogledala postići ćete jednu intrigantnu zaigranost u prostoru, što će svakako doprinijeti ljepoti prostora. S druge strane, više manjih ogledala neće vam omogućiti toliko dobro promatranje u ogledalu.


ogledala na hodniku što odabrati


9. Obavezno osvijetliti područje oko ogledala

Ogledalima pokušavamo vizualno povećati prostor u manjim hodnicima i sobama, u kojima uglavnom i nemamo puno prirodnog svjetla. Kako bi ogledalo u potpunosti ispunilo svoju ulogu, važno je ogledalo kvalitetno osvijetliti. Konkretno, iznad ogledala možete postaviti atraktivan reflektor koji će osvijetliti područje ogledala ili se primjerice možete poslužiti led trakama oko ogledala – kako bi ogledalo dobilo moderan i funkcionalna izgled.


10. Dovoljno prostora za zidna ogledala

Za kraj smo ostavili pravilo kojeg se važno pridržavati kako bi ogledalo zaista izgledalo super u vašem domu. Naime, nemojte nabavljati veliko ogledalo, ako nemate dovoljno prostora ispred budućeg ogledala. Smisao ogledala jest mogućnost promatranja ljudi i ako ispred ogledala nema dovoljno prostora – onda ogledalo ni nema smisla postavljati. Naime, to će ogledalo samo naglasiti manjak prostora i neće izgledati nimalo lijepo. Stoga, veliko ogledalo postavljajte samo tamo gdje imate dovoljno prostora ispred budućeg ogledala.

Spremi

Life on Mars na Pagu - najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

Dolina Slapnice - lagana staza za nezaboravnu šetnju u svako doba godine

Što je follow up i kako nam može pomoći kad gost ne odgovara na poslanu ponudu?

Besplatne vođene šetnje putevima Dobrinjštine

Turska - od presađivanja kose do liječenja raka u najpopularnijoj destinaciji za medicinski turizam u Europi

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

Obavijest o odvajanju otpada za goste apartmana i kuća za odmor

Izračun minimalne cijene noćenja i isplativosti najma apartmana i kuća za odmor

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

Popularno: