Ideje i trendovi
48.8K

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Izrada bazena po mjeri naših potreba i želja naših gostiju je ključna ako želimo najbolje iskoristiti uloženi novac. Je li mudro ugraditi bazen pod svaku cijenu uz smještajni objekt i kada se bazen zaista isplati?

Ovogodišnji javni poziv na natječaj Konkurentnost turističkog gospodarstva, u sklopu kojeg se tradicionalno dodjeljuju potpore za izgradnju bazena uz smještajne objekte, nije uključivao privatne iznajmljivače. Da ne bismo takav potez nadležnih institucija odmah protumačili kao omalovažavanje domaćina, moramo napomenuti da se posljednjih nekoliko godina modeli sufinanciranja bazena za iznajmljivače fizičke osobe provode na županijskim razinama i kroz različite oznake kvalitete.

Neosporna je činjenica da, u mjestima bez mora, bazeni dovode goste - primjer za to bi mogao biti rast broja registriranih kuća za odmor u Imotskom kojeg bilježimo posljednjih godina, ili visoka popunjenost istih s bazenima u unutrašnjosti Istre. Čak i na otocima u mjestima uz more, bazeni donose više interesa turista, a ponegdje i rezervacija izvan glavne sezone.

Međutim, je li sezona u Hrvatskoj općenito dovoljno duga da opravda takvu investiciju i zahvat u prostoru okućnice vašeg smještajnog objekta?


Domaćini uvjereni u prednosti bazena za goste

Zato biste, prije konačne odluke o ugradnji bazena, trebali uzeti u obzir specifičnosti svoje destinacije, kao i iskustva kolega iznajmljivača u susjedstvu koji imaju bazen. Postoje istraživanja koja tvrde da čak 81 % iznajmljivače vjeruje kako se ugradnja bazena isplati. Nismo, međutim, pronašli brojke koje bi nam kazale koliko je to vjerovanje utemeljeno. 

I zato, ako razmišljate o gradnji bazena uz smještajni objekt, bez obzira lovite li pozive za sufinanciranje ili ulažete sami, postoji nekoliko važnih čimbenika koje treba uzeti u obzir prije konačne odluke. Pet je glavnih preduvjeta za izradu bazena po mjeri naših potreba, koji bi vam mogli olakšati odluku.


1. Mjesto za bazen po mjeri

Kao kod svake ideje, idejom ugradnje bazena se lako zanijeti. Međutim, ovako veliku investiciju je važno sagledati hladne glave.

Prvo što treba učiniti je istražiti kakve dozvole zahtijeva izgradnja bazena uz vaš smještajni objekt. Nazovite lokalni općinski ured i zatražite sve propise i zahtjeve vezane uz ovakav projekt.
 

Aktualni Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17) kaže kao se bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom, može graditi bazen tlocrtne površine do 100 m² ukopan u tlo. Površina bazena ne ulazi u izgrađenost čestice, ali svakako preporučujemo provjeriti detalje s nadležnim općinskim odjelima, npr. propise o udaljenosti od međe i slično. 
​Ako živite u zajednici s aktivnom udrugom stanara ili u gusto naseljenom mjestu, obavijestite susjede o svojim planovima. Bilo bi strašno da dođete do posljednjih dana gradnje pa da vas zaustavi prgavi susjed koji se požalio nadležnima.

Također, procijenite omjer veličine dvorišta i bazena kakvog želite. Vodite računa da ostane dosta mjesta oko bazena. Možda ćete morati ukloniti jedno ili dva stabla kako biste izbjegli stvaranje previše sjene i padanje lišća u vodu, ili da spriječite potencijalno prodiranje korijenja u podlogu bazena u budućnosti.

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Jednako je važno i koliko veličina okolnog zemljišta i moguća pozicija za bazen osigurava privatnosti kupačima, odnosno gostima. Bazen ne bi smio biti susjedima pod prozorom niti uz ulicu. Je li vidljiv s ulice i koliko se često tuda prolazi? Vide li se plivači? Mogu li se znatiželjni susjedi naviriti preko ograde? Možda će biti dovoljno prilagoditi ogradu za intimnost, no to sve moramo predvidjeti jer utječe i na konačne troškove ugradnje bazena.


2. Dozvoljava li zemljište gradnju bazena?

Mnogi vlasnici kuća za odmor zaboravljaju procijeniti zemljište prije postavljanja bazena. Veliko teško tijelo ispunjeno vodom mora imati kvalitetnu podlogu. Ako živite na nagnutom komadu zemlje, morat ćete nagib nadoknaditi dodavanjem temelja i potpore kako bi se bazen ne bi otkotrljao niz brdo. Bez zafrkancije.

Također je korisno pregledati supstratni materijal. Na primjer, tlo može biti vrlo pješčano ili vlažno zbog visokog vodostaja što bi moglo zahtijevati dodatnu pripremu prije ugradnje bazena. Mudro je uključiti inženjera u proces ako smo imalo nesigurni oko ovih stvari.

Savjet za uštedu novca: Ako ima previše komplikacija vezanih uz dodavanje bazena na parcelu smještajnog objekta, razmislite o ugradnji hidromasažne kade. Manje su, a instalacija se može obaviti u jednom danu. Osim toga, i koštaju daleko manje, a izvrstan su dodatak smještajnoj ponudi i povlastica za vaše goste.

 

3. Idealan položaj za bazen

Nema sumnje da bi mogućnost korištenja bazena uz apartman ili u kući za odmor, bila privlačna svim gostima. Međutim, prilikom odlučivanja o ugradnji bazena, morate voditi računa o navikama i vrsti gostiju koji odsjedaju kod vas.
 

Na primjer, ako najčešće ugošćavate obitelji s djecom, važno je da je bazen vidljiv iz kuće tako da odrasli mogu paziti na djecu u bazenu, bez da sjede uz njih. Ako su vaši gosti odrasli bez djece, osigurajte prostor oko bazena za zabavu i opuštanje.


Bazen po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Bilo bi mudro unaprijed osmisliti prostor uz bazen za skladištenje različitih predmeta kao što su jastuci, gumeni rekviziti za bazene, oprema za čišćenje. Položaj bazena mora biti i takav da tijekom dana ima što više sunca kako biste ga održali na ugodnoj temperaturi, a gostima osigurali mirno tamnjenje u opuštenom ambijentu.

Savjet za uštedu novca: Ako se nalazite na vjetrovitom mjestu, razmislite o vjetrobranu. Posadite drveće ili dodajte ogradu koja će zaštititi goste i smanjiti isparavanja vode.


4. Bazeni po mjeri vaših potreba

Stil bazena koji će biti najbolji za vaše potrebe ćete odabrati opet ovisno o vrsti gostiju koje očekujete. Na primjer, ako ste domaćin obiteljima s djecom, veliki plitki bazen je uvijek dobro rješenje. Ili, ako ciljate korporativne goste, možda je dobra ideja osmisliti dugi bazen kako bi se omogućilo korištenje bazena u rekreativne svrhe. Pokušajte razonoditi što više različitih tipova gostiju u okviru svojih mogućnosti.

Bazen po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Odaberite vrstu bazena koju želite prema cijeni, stilu i upotrebi. Na primjer, montažni, oblikovani bazen je brz i isplativ za instalaciju, ali postoje ograničenja u dizajnu i bojama. Također, morate odlučiti želite li da se vaš bazen grije ili ne, a ako ga želite grijati, to će utjecati na troškove. Primjerice, solarni paneli imaju višu cijenu, ali bi se trebali dugoročno isplatiti.

Vrste bazena:
  • nadzemni bazen - nadzemni bazeni su najčešće montažni, zahtijevaju manje pripreme i građevinskih radova, a razina dna bazena im je najčešće u razini okolnog tla.
  • ukopni bazen - zahtjevnije pripreme i veći građevinski radovi, a razina vode u bazenu se nalazi približno na razini okolnog tla.
 

Bez obzira na tko će bazen upotrebljavati, vodite računa o sigurnosti bazena, s obzirom na to da će ga vaši gosti koristiti bez nadzora. Iako lijepi, također mogu biti i opasni pa je važno zaštititi se od oštećenja, nesreća i tužbi gostiju.

Savjet za uštedu novca: U toplijim mjestima, ugradnja solidnog pokrivača bazena i čuvanje bazena pokrivenog kada se ne koristi, uštedjet će vam novac na isparavanju vode, čišćenju, grijanju i dodatnoj sigurnosti.


5. Cijena bazena u Hrvatskoj

Nezahvalno je prognozirati cijene ugradnje bazena jer je svaka vrsta bazena i lokacija specifična, a ukupni troškovi ovise i o gore navedenim faktorima. Montažni bazeni su najjeftiniji i takve je moguće nabaviti od 1000 kuna naviše u svim većim centrima.
 

Međutim, ovdje  pričamo o ukopnim bazenima, od kojih su najjeftiniji oni poliesterski čije se cijene kreću od 5000 eura naviše. Betonski bazeni su najskuplja, ali i najdugovječnija varijanta.

No, troškovi ugradnje bazena kreću tek kada je bazen gotov. Odluku o ugradnji bazena smijemo donijeti tek kada smo spremni bazen održavati. Punjenje bazena vodom i struja, koja se potroši na održavanje vode čistom (bez grijanja), je otprilike dva puta manji trošak od potrošnje na kemikalije koje osiguravaju idealnu kristalno čistu plavu vodu. Za održavanje higijene vode se koriste specijalne kemikalije koje sprečavaju razvoja bakterija i algi, i koje koštaju oko 3500 kuna po sezoni.

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju
 

Moderne bazene s filterima je dovoljno svježom vodom napuniti jednom u sezoni, uz nadopunu za isparavanje vode i prolijevanje kupača. 

Savjet za uštedu novca: Zatražite ponude više ponuđača i ne ustručavajte se raspitati za sve detalje oko dostave, montaže ili ugradnje bazena te održavanja, kako biste pronašli najboljeg izvođača za taj posao. Zapamtite i da najjeftinija ponuda nije nužno najbolja. Dobro građen bazen može uštedjeti na troškovima kasnijih popravaka.


Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača

Za mnoge goste će bazen u smještajnoj ponudi činiti razliku između odabira vaše smještajne ponude ili ponude drugog iznajmljivača bez bazena. Međutim, bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača su oni koji donose rezervacije, a rezervacije se ne nalaze u jamstvenom listu ugrađenog bazena.

Procjenu isplativosti donosite sami pa uključite navedene parametre, dobro se raspitajte i precizno informirajte prije konačne odluke o dodavanju bazena svojoj smještajnoj ponudi.

 


Kod svih građevinskih radova i bilo kakvih zahvata u prostoru, moramo predvidjeti nepredvidive momente, kao npr. da se odulji dostava bazena, da radovi ne budu gotovi na vrijeme, da troškovi održavanja budu viši, itd. Bez obzira na sve naputke, ovu priču ćete vjerojatno zaključiti s idejom o prekrasnom bazenu uz vaš smještajni objekt, koji može značajno povećati popunjenost kalendara rezervacija, ili osigurati vama i vašim ukućanima brčkanje daleko od pogleda susjeda. Čulo se buč, bač, boć...
Spremi

Jeste li ikad odbili rezervaciju gosta iako je vaš apartman bio raspoloživ?

Koprivničko-križevačka županija ima najbolje turističke rezultate u prvih devet mjeseci 2020.

Poklon čitateljima: Popularne teme u 2019. i obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Odjava kategorizacije tijekom godine - kad prestaju porezne obveze privatnog iznajmljivača?

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Konferencija 3T 2022. - od umjetne inteligencije i robota do TikTok promocije u turizmu

Ulazak u sustav PDV-a i izlazak za iznajmljivače paušalce

Naplata usluge karticama može povećati broj rezervacija privatnog smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

6 razloga zbog kojih nikad nećete uspjeti povećati broj rezervacija

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja

Popularno: