Aktualno
3 26.7K

Upoznajmo svoje goste (1) - Nijemci

Nijemci čine više od petine turističkih noćenja u Hrvatskoj, a u prosjeku ostaju dulje od tjedan dana. Blizu smo pa većina Nijemaca na odmor kod nas dolazi osobnim vozilom, a ono što ih najviše privlači u Hrvatskoj je - hedonizam!

Na temelju prijava gostiju u sustave eVisitor i eCrew (nautički turizam) izvršenih do 9. rujna ove godine, u Hrvatskoj je ostavareno ukupno 80,24 milijuna noćenja, odnosno 13,63 milijuna dolazaka. Taj broj neznatno premašuje broj noćenja ostvaren u tijeku čitave prošle godine, ali podaci sustava za prijavu i odjavu turista ne potvrđuju istovjetan broj dolazaka. Prema navedenim statistikama, turisti ostaju dulje. Da li je to novi trend ili je statističkim podacima pogodovao novi način evidencije turista, vidjet ćemo krajem godine i u idućim sezonama kada će primjena novog sustava potpuno zaživjeti.

Bilo kako bilo, najviše turista je noćilo u Hrvatskoj u kolovozu, preko četvrtine od ukupnog broja noćenja, a lijepo vrijeme jamči i dobru posezonu. Od stranaca koji su nas posjetili proteklih vikenda, najviše je bilo Nijemaca. U 2015. godini Nijemci su definitivno bili najbrojniji gosti a udjelom od 22 % u ukupnom broju noćenja i s brojkom od 15.770.000 noćenja ukupno. Bilo je čak 6,9 % njemačkih gostiju, nego godinu ranije, a u prosjeku ostaju 7,4 dana. 

Zašto njemački gosti dolaze baš u kolovozu i kako ugostiti Nijemca? Upoznajmo svoje goste, njihove želje i navike kako bismo i svoje marketinške aktivnosti i ulaganja u smještajnu ponudu usmjerili da privučemo goste koje želimo.


Nijemci vole `pustiti korijenje´

Nije tajna da hrvatski iznajmljivači vole goste Nijemce. Nenametljivi su i uredni, pristojni, ne pada im na pamet cjenkati se. Postoji izreka da, ako vam Nijemac ne ostavi bakšiš imate peh, onda je to Austrijanac. Još jedna stvar je izuzetno poželjna kod njemačkih gostiju – ostaju dulje u jednoj destinaciji.

Ako se bavite iznajmljivanjem dulje vrijeme, sigurno ste imali gosta Nijemca. On voli ćaskati s nama. Njemački ne znamo, on ne zna hrvatski, a i engleski tek `nabada´, no voli se šaliti i smješkati se značajno i beskrajno iako se gotovo ništa ne razumijemo.

Udio ukupnog broja dolazaka Nijemaca na Sredozemlje

Njemački građani vole putovati. Gotovo 50 milijuna Nijemaca je otputovalo izvan granica vlastite zemlje i to na dulje od 5 dana. Polovica od tog broja je provela svoj odmor u zemljama Sredozemlja. Nažalost, Nijemci novih generacija više vole Španjolsku. Hrvatska se nalazi tek na 4. mjestu preferencija sa sitnih 8,5 % Nijemaca od ukupnog broja putovanja njemačkih građana.
 

Što motivira Nijemce na putovanje?

Općenito, Nijemci vole sunce, toplo vrijeme, obnoviti se, uživati i ugađati sami sebi. Oni koji planiraju posjetiti Hrvatsku u iduće tri godine, kao osnovne motive, navode*:
 
 • sunce, toplo vrijeme - 78 %
 • odmaranje, bez stresa – 75,2 %
 • bijeg od rutine – 72,5 %
 • uživanje, ugodno provedeno vrijeme – 69,5 %
 • nagrada – 54 %
 • nova iskustva, raznolik odmor – 48,2 %
 • bijeg od zagađenja – 24,5 %
*Ispitanici su imali mogućnost zaokruživanja više odgovora, otud veći postotci.
 

Prema istraživanjima, Nijemce na putovanje najčešće navodi hedonizam!

Prema aktivnostima koje preferiraju na odmoru u Hrvatskoj:
 
 • izleti – 79,8 %
 • plivanje u moru – 79,4 %
 • degustacija lokalnih specijaliteta – 77,2 %
 • kupovina – 72,6 %

Tipovi odmora koje preferiraju Nijemci:
 
 • odmor na plaži – 69,9 %
 • opuštanje – 47,3 %
 • obiteljski odmor – 38,2 %
 • odmor u apartmanu – 36,2 %

Ako uzmemo u obzir životnu dob, za odmor u Hrvatskoj su najviše zainteresirani parovi srednje dobi (25,6 %), slijede ih mladi samci (19,7 %), potom obitelji sa starijom djecom (12,9 %) te stariji parovi (10,5 %). Unatoč uvriježenom mišljenju da Hrvatsku posjećuje najviše Bavaraca, interes za odmor na Jadranu je najveći u North Rhine-Westphalia, a tek poslije slijede njemačke regije Bavarska i Baden-Württemberg.
 

Internet - najznačajniji alat za informiranje o Hrvatskoj

Prema dobivenim podacima preko 60 % Nijemaca prikuplja informacije o destinacijama unutra Hrvatske putem interneta, ali nisu skloni rezervacijama smještaja na isti način.

Koliko Nijemci koriste internet prilikom planiranja putovanja?

Najviše bukiraju u prosincu i siječnju, potom slijedi pad rezervacija da bi se intenzivirale ponovno u ožujku s neznatnim padom sve do svibnja.

Kada Nijemci rezerviraju smještaj

Prema posljednjim rezultatima dostupnima na Google Trends stranicama, Nijemci pretražuju internet u potrazi za informacijama o Hrvatskoj najviše u lipnju, nešto manje u mjesecima koji slijede, a najmanje ih zanimamo početkom prosinca. Navedeni podaci su za proteklih 12 mjeseci. Google također tvrdi da najveći interes na ljepote našeg kraja vlada u pokrajinama Bavarska, Baden-Württemberg i Hessen.

Koliko Nijemci pretražuju pojam Kroatien google

Najpopularniji pojmovi unošeni u Google tražilicu u Njemačkoj koji se tiču Hrvatske su:
 1. urlaub kroatien - smještaj Hrvatska
 2. wetter kroatien - vrijeme Hrvatska
 3. kroatien hotel - Hrvatska hotel
 4. kroatien türkei - hrvatska turska
 5. kroatien em - u Hrvatskoj
 6. ferienhaus kroatien - kuća za odmor Hrvatska
 7. camping kroatien - kampiranje Hrvatska
 8. kroatien ferienwohnung - kuća za odmor Hrvatska
 9. kroatien meer - Hrvatska more
 10. kroatien karte - karta Hrvatske


1000 kilometara daleko

Prosječna udaljenost od većih gradova južne Njemačke do središnje Dalmacije, npr. Splita je oko 1000 kilometara. Istra je relativno blizu i zato najviše Nijemaca u Hrvatsku dolazi osobnim automobilima Prema vrsti smještaja tek neznatnu prednost odnose hoteli. Gotovo ih podjednako odsjeda u privatnim apartmanima, a najmanje vole sobe za iznajmljivanje. Usporedbe radi, u ostalim zemljama Mediterana, Nijemci najviše rezerviraju hotelski smjetštaj, a prednost pred privatnim apartmanima za iznajmljivanje daju čak i kampovima.

Koju vrstu smještaja preferiraju Nijemci

Možda je struktura smještajne ponude kod nas, gdje prevladava privatni smještaj, ključ za takve preferencije Nijemaca, a možda se radi i o tipu odmora, odnosno dobi njemačkih gostiju koji radije biraju obiteljski odmor. U skladu s vrstom smještaja, češće se odlučuju na bukiranje smještaja posebno, dok inače na Mediteranu biraju paket-aranžmane.
 

Najviše Nijemaca ljetuje u Istri!

Činjenica da najviše Nijemaca ljetuje u Istri i Kvarneru ne iznenađuje s obzirom na vrhunske rezultate koje ovi turistički klasteri ostvaruju svake godine. 

Noćenje Nijemaca prema regijama

Nijemci također vole i Splitsko-dalmatinsku županiju, a, očekivano, najmanje posjećuju Središnju Hrvatsku te, naposlijetku, Slavoniju. 


Kad na odmor putuju Nijemci?

Svoja godišnja putovanja Nijemci započinju već oko Uskrsa kada dolazi do prvog značajnog vala njemačkih turista po zemljama Sredozemlja. Osim toga, iskorištavaju sve vjerske blagdane koji slijede iza Uskrsa, Uzašće, Duhovi i Tijelovo. Pokrajine Baden-Württemberg i Bavarska svoje proljetne praznike povezuju s Tijelovom što znači da su obitelji s djecom ovdje sklonije putovanjima u drugoj polovici svibnja. U većini njemačkih pokrajina, ljetni školski praznici počinju znatno kasnije nego kod nas, početkom kolovoza, stoga ne čudi podatak da je najviše Nijemaca na našim obalama upravo u kolovozu.

Državni i školski praznici u Njemačkoj

Za razliku od hrvatskih škola, čiji se đaci odmaraju tek za zimske praznike, u Njemačkoj postoje i jesenski praznici. Oni se obično nastavljaju na Dan reformacija 31. listopada. Zanimljivo je da ih ponegdje u Njemačkoj još zovu i "krumpir praznici", tvrdeći da je jesenski raspust nastao iz običaja da đaci pomažu svojim obiteljima okopavati krumpir u tom jesenskom razdoblju. Značajan praznik je i 3. listopada kada Njemačka slavi Dan ujedinjenja.

* Infografike u članku se temelje na statistikama iz publikacije HTZ-a * "Ključne odlike turističkog prometa na značajnijim emitivnim tržištima​​" iz 2015. godine.
 

"Blaženi Njemci, što više njih triba privući""Njemci su naši tradicionalni najstariji gosti i treba ih cijeniti", tek neke su od izjava iznajmljivača koje se svjedoče o privrženosti privatnih iznajmljivača i Nijemaca te dugogodišnjoj ljubavi gostiju iz Njemačke prema hedonističkom turizmu našega Jadrana. Raspored školskih praznika te navike njemačkih turista jasno ukazuju na mogućnost dolaska Nijemaca i izvan glavne sezone, a na nama je da udruženim snagama i mudrom marketinškom strategijom iskoristimo taj potencijal.

Imate li i Vi goste Nijemce? Kakva su Vaša iskustva s gostima iz Njemačke?
Spremi

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Još samo 3 dana za primjedbe javnosti na prijedlog o povećanju paušala za privatne iznajmljivače

HTZ provodi analizu karakteristika obiteljskog smještaja

​Kupaonski radijator ljestve: Zašto su ljestve odličan izbor za kupaonicu?

Božićne dekoracije za stol: 8 ideja za ukrašavanje stola za Božić i blagdane

Hiking oko Šibenika: Ples po rubu kanjona Čikole pješačkom stazom sigurnom za sve uzraste

Potpuno ukidanje punog pansiona u obiteljskom smještaju na javnoj raspravi, privremena rješenja važit će dulje

Pozitivna komunikacija - ključ uspjeha u turizmu

3 komentara Uključi se u raspravu
Marijo - Čavle 14.09.2016 17:07
Da, imao sam goste iz Njemačke. Gosti su bili iz Hamburga., Koliko ja znam, bili su oduševljeni sa smještajem u našem apartmanu i na otoku. Na odlasku su rekli da se ponovo vidimo!
Lidija - Split 03.10.2016 20:33
Imala sam goste iz Njemačke, ali i iz još nekih zemalja. Svi su dragi i dobrodošli gosti i, što se tiče predsezone i posezone, jednako dolaze Nijemci, Poljaci i Francuzi. Ove tri nacije doživjela sam na skroz različite načine. Nisu Nijemci tako razgovorljivi ni galantni. Vrlina im je urednost i ne cjenkanje. Prihvaćaju ili se zahvale. Poljaci katastrofa u svakom pogledu, kad bi mogli za nikakve cijene biti u hotelu s 5 zvjezdica, možda i onda nešto pokušaju prigovoriti da dobiju popust. Što se tiče Francuza, najradije bi ih imala stalno za goste. To su gosti neopterećeni, točno razlikuju bitno od nebitnog, što bi trebali imati u apartmanu. Jednostavno cijene trud uložen u prostor koji su zaposjeli.
Ana 30.01.2019 19:36
Meni dolaze njemački gosti. Jako sam zadovoljna njima - super su.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako se boriti s negativnom ocjenom gosta

Upoznajmo svoje goste (2) - Slovenci

Popularno: