Događanja
1.2K

Gračac, 02.06.2024. Ideja za vikend izlet: Okupljanje speleologa u Cerovačkim špiljama uz zabavan program za posjetitelje svih uzrasta

Međunarodni skup speleologa Balkan Cavers Camp održat će se od 29. svibnja do 2. lipnja, a tog posljednjeg dana u Cerovačkim špiljama kod Gračaca sve posjetitelje očekuje raskošan program i nezaboravna zabava

Malo je poznato koliko je Hrvatska bogata špiljama i jamama, poručuju speleolozi, organizatori jednog zanimljivog događanja. U Cerovačkim špiljama, 5 kilometara od Gračaca, održat će se Međunarodni skup speleologa Balkan Cavers Camp od 29. svibnja do 2. lipnja.

Upravo speleolozi svoje slobodno vrijeme i energiju ulažu u istraživanje svijeta pod našim stopalima, prenoseći svoja otkrića svima nama. U Cerovačkim špiljama okupit će se stručnjaci iz više od deset zemalja. Bit će tu susjeda iz Slovenije, BiH, Mađarske i Srbije, ali i gostiju iz Poljske, Italije, Njemačke, Irana, Velike Britanije, pa čak i iz dalekog Tajlanda.

Njih, ali i sve posjetitelje, očekuje bogat program čiji cilj je zbližavanje sa speleologijom i mračnim dubinama planeta Zemlje. I zato, ako tražiš ideju za vikend izlet, nedjelja 2. lipnja rezervirana je za javnost uz niz radionica za posjetitelje svih dobnih skupina. Ulaz je slobodan, plaća se samo u Cerovačke špilje. 

"Kroz kamen pogledaj, u špilju skoči i čistom vodom ruke si smoči, po špagi se spusti i Zemlju napusti, doskoči do Marsa i otkrij da to nije farsa", kažu organizatori


Program Međunarodnog skupa speleologa 2. lipnja:

1. UPOZNAJ KAMEN U DUŠU
Edukacija o osnovnoj podijeli i vrstama stijena, mikroskopski pregled strukture i teksture stijena. Nezaboravno istraživačko iskustvo koje ostavlja bez daha.

2. ČISTO PODZEMLJE, ČISTA VODA
Tajne krša i njegovog bogatog podzemnog života.

3. PUSTOLOVINA PODZEMLJA
Interaktivno iskustvo u kojem se istražuje fascinantan životinjski svijet ispod površine Zemlje. Putovanje započinje predavanjem o raznolikosti i prilagodbama životinja koje
naseljavaju pećine, a u praktičnom dijelu uz mikroskop otkrivamo skrivene detalje ovog čarobnog svijeta.


4. VELIKIM OTKRIĆIMA NIKOLE TESLE DO ISTRAŽIVANJA MARSA
Upoznajemo metode istraživanja svemira i spoznaja od čega se sastoje zvijezde. Što je otkrio Nikola Tesla, a NASA ističe kao važan čimbenik za istraživanje Marsa te kako istraživanja špilja pomaže u pripremama za uspostavu kolonija na Marsu?

5. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I PROJEKCIJE FILMOVA
Uranjanje u svijet podzemlja i speleologije kroz izložbu fotografija i projekcije filmova i upoznavanje čudnovatog svijeta podzemnih bića. Šetnja prekrasnim podzemljem Cerovačkih špilja jer to je jedna fantastična zbilja.

Osim navedenog, svi će se moći okušati u Speleoalki i gađati u sridu dok su na zipline-u, naučiti razliku između čvora i uzla, pridružiti se u igrama bez granica koje vodi iskusni pedagog i kroz iskustveno učenje prevladati svaku prepreku i izazov. 

Više na FB stranici - Međunarodni skup speleologa Balkan Cavers Camp.
Spremi

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Isušivač vlage: Top 5 savjeta za kvalitetno rješavanje problema vlage u kući ili apartmanu

​Zlatni detalji u interijeru: Je li zlato poželjno u modernom uređenju kuće, stana ili apartmana?

Porezi i doprinosi za iznajmljivače smještaja

Koje su zaštićene i ugrožene životinjske vrste u Jadranu i zašto bismo to trebali znati

Tepih za blagovaonicu: 6 savjeta za odabir najboljeg tepiha za blagovaonu

Direktan kontakt s gostom: Turiste sada, više nego ikada ranije, zanima tko su njihovi domaćini

​Nacionalni forum obiteljskog smještaja 29. do 30. ožujka u Splitu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Konferencija 3T 2024. o ulozi tehnologije u razvoju otpornije i inovativne turističke ponude

Popularno: