Dizajn
12.1K

Drveni ili PVC krovni prozori: Kakva je razlika i koje odabrati?

Planirate ugradnju krovnog prozora i niste sigurni koji prozor odabrati? Jesu li bolji drveni ili PVC krovni prozori i koje su njihove prednosti i nedostaci? Koju vrstu prozora odabrati za dnevnu sobu, a koju za kupaonicu?

Krovni prozori predivan su i iznimno koristan dio mnogih domova u svijetu i u Hrvatskoj. No, mnogobrojni vlasnici kuća ne odlučuju se na ugradnju krovnih prozora jer se pribojavaju negativnih strana koje krovni prozor može donijeti. Ipak, vlasnici kuća s krovnim prozorima oduševljeni su takvim rješenjima i slažu se kako krovni prozori ne donose nikakve dugoročne probleme.

Planirate li ugradnju krovnog prozora u vašem domu, zasigurno se pitate koji je prozor najbolji za vaše potrebe. Postoje prozori s raznim mehanizmima otvaranja i načinima korištenja, no osnovna razlika ipak je u materijalu od kojeg su izrađeni. U nastavku ćemo vam pojasniti jesu li bolji drveni ili PVC krovni prozori – i kada se odlučiti za koju vrstu prozora:


krovni prozor kuća


Drveni krovni prozori za udobnost i toplinu doma

Drvo se kao materijal u izradi kuća koristi već stotinama i tisućama godina pa nimalo ne čudi što je i danas iznimno zastupljeno u mnogim segmentima. Krovni prozori napravljeni od drva samo su dokaz kako drvo kao materijal još neće tako brzo otići iz upotrebe pri izgradnji i opremanju kuća.

Drveni krovni prozori u vaš će dom unijeti svojevrsnu toplinu i prozračnost. Drvo pruža odličnu toplinsku izolaciju, ali ujedno dopušta minimalna tehnička odstupanja ovisno o promjenama temperature. Samim time, drvo se pokazalo kao odličan materijal za izgradnju krovnih prozora.


drveni krovni prozor


Krovni prozori izrađeni od drva i danas su itekako zastupljeni u domaćinstvima diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Valja naglasiti kako je drvo kod krovnih prozora zaštićeno posebnim premazom koji štiti drvo od propadanja pa drveni prozori mogu trajati i preko 20 godina. Također, drveni prozori s gornje strane su zaštićeni limenim pokrovom kako sunce i vremenske neprilike ne bi naštetile kvaliteti drva.
 

Drveni krovni prozor posebno je pogodan za prostorije u kojima nema puno vlage jer će tako biti značajno smanjen mogući negativni utjecaj vlage na drvo.

Samim time, odlično mjesto za drveni krovni prozor jest dnevna ili spavaća soba – gdje će drvo unijeti svojevrsnu toplinu i mirnoću. Drveni prozori dolaze i u raznim bojama, a posljednjih su godina popularni bijeli drveni prozori premazani posebnom plastificirajućom zaštitom koja dodatno štiti od propadanja.


pvc krovni prozori


PVC krovni prozori za svaku prostoriju

PVC krovni prozori posljednjih su godina sve popularniji izbor kupaca, prvenstveno zbog karakteristika koje naglašavaju nešto veću izdržljivost u odnosu na drvo. Valja naglasiti kako je razlika u kvaliteti između drvenog i PVC krovnog prozora zaista malena pa finalni odabir u konačnici ovisi o vašim željama i idejama.

PVC materijali postali su svojevrstan standard u Hrvatskoj kada je u pitanju stolarija. Zanimljivo, neke europske zemlje već se polako rješavaju PVC materijala i vraćaju se ponovno na drvo – koje modernim načinima obrade dobiva snažna svojstva za dugotrajnu izdržljivost. Ipak, PVC kao svojevrsni standard u našoj regiji sve više ulazi i u područje krovnih prozora.


najbolji krovni prozori


Pogodnost kod PVC krovnih prozora jest to što je održavanje iznimno lagano i jednostavno te ne trebate obraćati dodatnu pažnju na same procese čišćenja. Kada primijetite da je prozor uprljan, jednostavno iskoristite sredstvo koje vam je pri ruci, bez suviše brige da će nešto naštetiti materijalu. Zbog svoje glatke površine, mrlje sa PVC prozora se lako i brzo uklanjaju pa je čišćenje iznimno brzo.

PVC krovni prozori posebno su pogodni za prostorije s povišenim postotkom vlage jer PVC materijali iznimno dobro odolijevaju vlažnim uvjetima. Samim time, PVC krovne prozore možete koristiti u kupaonicama i kuhinjama, ali i na svim ostalim mjestima gdje očekujete veće količine vlage. Dakako, ovakvi se prozori mogu koristiti i na svim ostalim mjestima, uz proizvođačevo garantirano trajanje duže od 20 godina.

Spremi

Plavi turizam - što je i gdje smo mi u svemu tome

Planiranje vrta i uređenje okućnice smještajnog objekta

15 % veća boravišna pristojba za iznajmljivače paušaliste u 2019. godini?

Mali tepisi: Gdje se koriste mali tepisi i jesu li još uvijek u trendu?

Čatrnja naša svagdašnja: Od redukcije vode do vječno upaljenih klima-uređaja u apartmanima

​Je li centralno na pelete isplativa investicija i na što pripaziti kod ugradnje?

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Kućni ljubimci u apartmanima - za i protiv

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Top 5 najpopularnijih dužina zavjesa koje odgovaraju svakom domu

Krovni prozor: Koje su prednosti i nedostaci krovnog prozora?

Popularno: