Uradi sam
24.8K

Ponudimo domaće: Salenjaci - najpoznatija slastica kontinentalne Hrvatske

Salenjaci su domaći kolači koji se najviše peku u adventsko vrijeme. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje te domaćih sastojaka. Isto je potrebno i za autentičnu turističku priču

Advent nas neodoljivo podsjeća na tradiciju, starinske običaje i navike, tradicionalne recepte. Za neke od privatnih iznajmljivača, Advent znači i pune apartmane, sobe ili kuće za odmor. Gosti koji nam dolaze u ovo vrijeme, kad nema više ležaljki po plažama niti guste hladovine borova, očekuju jedinstven doživljaj. Oni žele upoznati naše starinske običaje i okusiti tradicionalnu kuhinju.

Advent u Zagrebu nas neodoljivo podsjeća na onaj bečki, s dugom turističkom tradicijom. Za razliku od Beča, gdje u strogom centru grada ima čak 143 hotela, na čitavom zagrebačkom području ih je tek 49. To znači da će većina posjetitelja zagrebačkog Adventa, ali i onih u ostalim hrvatskim gradovima, poput Opatije, Splita, Šibenika i drugih, odsjesti kod domaćina, odnosno privatnih iznajmljivača. 
 

Svjedoci smo akcijama kao što su "Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam", projekt "Hrvatski otočni proizvod", i drugih kojima se naglašava potreba povezivanja prodaje turističkog smještaja i domaćih proizvoda. Advent je nova prilika za nas domaćine da ponudimo domaće proizvode, bilo one s oznakom "Hrvatski otočni proizvod", oznakama zemljopisnog podrijetla ili one kupljene od domaćih proizvođača.
 

Ispričajmo gostima jedinstvenu priču i ponudimo im autentičan doživljaj - nudimo domaće.

Mnogo je toga što Advent u Hrvatskoj ima, a drugdje nema. Primjerice, Advent u Zagrebu ima salenjake
Salenjaci su meki i prhki kolačići zamamnog okusa čije porijeklo nije sasvim istraženo, ali su danas svakako najpoznatija slastica kontinentalne Hrvatske. Glavni sastojak salenjaka je svinjsko salo i zato su se nekada najviše pripremali u doba koljevine. U vrijeme nastanka ove slastice, nije bilo šećera u izobilju. Stoga i recept za salenjake ne sadrži šećer. Salenjaci su spoj mirisnog i vlažnog tijesta koje upravo zbog sala ostaje dugo svježe i meko, te domaćeg pekmeza.
 

Salenjaci - dobra turistička priča

U vrijeme kada se mnogo priča o ruralnom turizmukontinentalnom turizmu i razvoju kulturnog turizma, salenjaci bi lako mogli biti simbol svega tog navedenog. Pogotovo zato što potječu iz Slavonije, regije poznate po gostoljubivosti. I zato što se sastoje od tisuću slojeva finog tijesta u čiju pripremu je uloženo mnogo truda i vremena, domaćih sastojaka i ljubavi. Isto je potrebno i za dobru turističku priču.

Goste možemo počastiti salenjacima koje smo ispekli sami, možemo uputiti gosta gdje će kušati ove ukusne kolače ili možemo ovaj tradicionalni recept podijeliti s gostom. Izbor je na nama kako ćemo ispričati priču o salenjacima, priču o ljubaznosti i tradiciji. 
 

Tradicionalni recept za salenjake

Tradicionalni recept za salenjake
Spremi

Više od 22 posto povoljniji letovi iz SAD-a za Split i Dubrovnik još uvijek čekaju svoje putnike

Turizam i dalje najbrže rastući segment svjetske ekonomije s procjenom vrijednosti od 15,5 bilijuna USD do 2033.

Dolina Slapnice - lagana staza za nezaboravnu šetnju u svako doba godine

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

5 brzih savjeta kako se riješiti vlage u sobi

UNWTO: Oporavak turizma brži od predviđenog, snažan rast zabilježen na Mediteranu

​Medvjeđi luk – dar prirode za zdravlje i vitalnost u proljeće

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Jednostavan vodič za čišćenje oluka bez majstora

Uradi sam: Prigodno i svakodnevno – vješalica za apartman

Popularno: