Aktualno
15K

Nema više skrivenih troškova i naknada prilikom online rezervacija smještaja

Booking.com poziva korisnike da ažuriraju svoje profile do 1. rujna, kako bi gosti imali bolji pregled cijena bez skrivenih troškova, u skladu s aktualnim zakonima o zaštiti potrošača Europske unije

Jedino stalno mijena jest, kako u životu, tako i u turizmu. U turizmu posebno jer je relativno mlada pojava u gospodarskom i socijalnom smislu - razvija se u potrazi za novim održivim modelima poslovanja. Mijenjaju se i zakoni, ne samo naši na čije smo učestale mijene već pomalo oguglali, već i oni europski koji utječu na poslovanje svih subjekata na turističkom tržištu.
 

Od 1. rujna, Booking.com usklađuje svoje poslovanje s aktualnim zakonima o zaštiti potrošača EU pa poziva svoje korisnike iznajmljivače da ažuriraju postavke na oglasima smještaja.

Krajnji cilj ove akcije je veća transparentnost u prikazivanju cijena na oglasima smještaja i izbjegavanje skrivenih troškova koji bi gosta mogli dočekati u smještajnom objektu.


Bez skrivenih troškova

Skriveni troškovi su oni iznosi novca koje će gost platiti za uslugu smještaja, a koji nisu jasno istaknuti na oglasu niti uračunati u oglašenu cijenu noćenja.   

U ovom slučaju se to odnosi na sve naknade koje bismo eventualno mogli naplatiti gostu, za usluge koje svi gosti koriste i bez kojih je udoban boravak u apartmanu, sobu ili kući za odmor nezamisliv ili nemoguć. Primjeri su boravišna pristojba, naknade za korištenje klima-uređaja ili internetske veze, završno čišćenje smještaja, korištenje ručnika i slično.
 

Cijena noćenja na Booking.com-u mora izražavati ukupan neto iznos kojeg gost plaća.

Primjena novih propisa ne uključuje dodatne usluge koje bi iznajmljivač mogao pružiti gostu, koje se posebno plaćaju i koje je gost izričito zatražio.

Svi profili koji ne budu ažurirani do 1. rujna u skladu s uputama Booking.com-a: Koja pravila moram provjeriti kako bi sve bilo u skladu s pravima potrošača unutar Europske unije?, riskiraju privremeno isključenje iz B.com kataloga smještaja.


Cijena koju gost vidi je cijena koju plaća

Istu akciju veće transparentnosti cijena noćenja je u srpnju proveo Airbnb, čiji su korisnici već od ovog ljeta na oglasima ove digitalne platforme birali istaknutu ukupnu cijenu noćenja u željenom smještaju, s uključenim naknadama za čišćenje i pristojbama boravka.

Na ovim stranicama oduvijek potičemo i promoviramo transparentnost i jednostavnost određivanja cijena noćenja. Podsjećamo i da smo prema aktualnom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (25/19), članak 32., stavak 2., dužni u svom objektu istaknuti informaciju da je boravišna pristojba uključena u cijenu boravka te se istaknutih cijena pridržavati.

Korištenje Wi-Fi veze i klima-uređaja je danas standard i značajka kvalitetne usluge smještaja. Umjesto dodatne naplate, radije ćemo korigirati cijenu smještaja.
 

O svakoj usluzi koja se naplaćuje i nudi posebno, obavijestit ćemo svoje goste unaprijed i prije rezervacije, kako bismo osigurali transparentnost i vjerodostojnost svojeg poslovanja. 

Skriveni troškovi i naknade na koje gosti nisu upozoreni prije rezervacije, a koje nisu iskazane u istaknutim cijenama smještaja, lako mogu dovesti do toga da se gost osjeća prevarenim. Budimo pošteni i iskreni u formiranju i oglašavanju cijena našeg smještaja za zadovoljnije goste, bolje recenzije i ugled domaće turističke ponude, te uspješnije poslovanje u turizmu.
Spremi

Hrvatski domaćin: Privatni smještaj je naša posebnost - brendirajmo ga

Anketa za iznajmljivače: Kakva je popunjenost obiteljskog smještaja u 2019.?

Naknada za završno čišćenje - treba li je naplaćivati posebno ili ne?

Life on Mars na Pagu - najatraktivnija planinarska i trail staza na Mediteranu

Miso juha - tanjur pun zdravlja

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Kada su tepisi visokog flora bolja opcija od tepiha ravnog tkanja?

Besplatne vođene šetnje putevima Dobrinjštine

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Best European Holiday Home 2019.: Tko će ponijeti titulu najboljeg domaćina u Europi?

Domaćin na hrvatski način: Kliše doživljajnog turizma polako prolazi - traži se transformacijski turizam

Popularno: