Aktualno
10.2K

Advent 2017: Adventska putovanja u bolje danas ću, sutra ću

Kada počinje Advent i što znači Advent, znamo svi. No, Advent je puno više od rituala poput paljenja svijeća, a pravo adventsko putovanje započinje u nama samima

Advent 2017. započinje u nedjelju, 3. prosinca, a adventska događanja će se, u mnogim gradovima Hrvatske, protegnuti i kroz prve dane nove godine. Za vjernike je Advent razdoblje pripreme i introspekcije, a adventsko putovanje potraga za nadom u nama samima i čekanje ispunjenja Božjih obećanja - iščekivanje rođenja Kristova.

Za mnoge je putovanje u vrijeme Adventa doslovno pa će neki od domaćih iznajmljivača ovih dana dočekivati goste sa svih strana svijeta koji istražuju radost božićnih blagdana u kulturama poput naše.​
 

`Best Christmas Market´

Adventsko putovanje je doslovno pakiranje kofera za gotovo 100 tisuća turista koji su posjetili Zagreb u 2016. godini, od čega je čak 11.112 probdjelo novogodišnju noć u metropoli. Te, prošle godine, Advent u Zagrebu je zabilježio rast od 43 % dolazaka*, ponajviše zahvaljujući snažnoj promociji grada kao najbolje adventske destinacije u Europi - Best Christmas Market - titula koji ponosno nosi posljednje dvije godine. Ovu godinu će Zagreb braniti titulu najbolje europske božićne destinacije jednako atraktivnim programom rasutim po bajkovitim uličicama i trgovima Gornjeg grada i užeg centra.

Optimistična je i brojka od 24,8 % rasta dolazaka u čitavoj Hrvatskoj samo u prosincu 2016. u odnosu na godinu ranije. Čak 63,9 % dolazaka su ostvarili stranci. Najviše nas vole gosti Austrijanci, Talijani, Slovenci, turisti Nijemci, Bošnjaci, Koreanci i Amerikanci. Otprilike jednak postotak noćenja je ostvaren u hotelima, ali ni domaćini nisu ostali kratkih rukava, pogotovo u Zagrebu, Dubrovniku, Opatiji, Poreču, Splitu i Rovinju, najposjećenijim gradovima u posljednjem mjesecu 2016. godine.**

Advent 2017: Adventska putovanja u bolje danas - statistika dolazaka turista 12. 2016. Zagreb

Advent putovanja mogu biti i ona duhovne prirode jer je to vrijeme promišljanja, vrijeme inventure duše, vrijeme kada analiziramo godinu za nama i popisujemo sve ono što samo učinili ili propustili učiniti te pokušavamo sagledati posljedice svoga djelovanja. Mnogi od nas čine to nesvjesno, ali je činjenica, bili mi vjernici ili ne, da sa svršetkom jedne godine, završava i jedan "obračunski ciklus" u našim životima, neminovnost čega nas tjera na promišljanje.
 

Ništa nije tako sigurno kao Nova godina, kažu, stoga ne čudi da, i kada preziremo novogodišnje odluke, ipak u sebi računamo na neku radosniju godinu, uspješnije sutra, bolje danas.

Od danas ću sparivati čarape odmah nakon pranja, od sutra se više neću živcirati kad odgovorim na upit gosta a on ništa, od danas prestajem jesti iza 19, od sutra ću redovito ažurirati kalendar zauzetosti apartmana, danas ću, sutra ću... i tako stigne još jedan Advent, vrijeme u kojem brojimo pobjede i poraze, ali s nadom u bolje danas ću, sutra ću.

Putovanja duha su zahtjevna i teška, tijelo u doba takvih putešestvija traži više goriva. I zato je Advent često obilježen prekomjernim uživanjem u jelu i piću, čuven po adventskim kolačima kojima se svi radujemo i tradicionalnim jelima koji obećavaju raskošne blagdanske trpeze.
 

Što je Advent za vjernike?

Advent ili došašće je vrijeme sjećanja na Kristov prvi dolazak s nadom u njegov povratak. Advent je obilježen misama zornicama koje svako jutro pozivaju vjernike na ispovijed i pričest, obnovu i prosudbu vlastitog života i djelovanja, u odnosu na načela kršćanskog morala. Uobičajeni početak Adventa je četiri tjedna prije Božića, a ta se praksa provodi od 16. stoljeća, dok je dotad Advent trajao šest tjedana.

Adventski vijenac je ukrašeni krug koji simbolizira vječnost i vjernost. Ukrašen je četirima svijećama koje označavaju četiri razdoblja u povijesti čovječanstva: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Svaku nedjelju Adventa se pali po jedna svijeća u znak postupnog približavanja Božića. Bijela i crvena boja svijeća označavala je Isusovu pobjedu i žrtvu, ali danas često nalazimo i ljubičaste svijeće u znak pokore i obraćenja, s jednom ružičastom koja obilježava radost zbog skorog Isusovog rođenja.

Svijeće imaju i svoje nazive: prorokova, betlehemska, pastirska i anđelova, tim redoslijedom po nedjeljama paljenja. Adventski kalendar je način obilježavanja došašća, a najčešće ima 24 mala prozorčića koji kriju vjerske slike koje nas vode kroz adventske nedjelje do one posljednje koja prikazuje čas Isusovog rođenja. Adventske kalendare danas susrećemo u različitim oblicima, poput ovog na fotografiji na pročelju kuće u Hattingenu u Njemačkoj.

Advent 2017 Adventska putovanja u bolje danas adventski kalendar Hattingen


Adventski običaji

Božićni običaji u Hrvatskoj se ne odnose samo na Badnjak i Božić, već i na razdoblje Adventa. U nekim krajevima Slavonije uz granicu s BiH, božićne pripreme započinju već 25. studenog na dan Sv. Katarine. Izreka "Sveta Kata zatvara vrata" poziva na običaj prema kojem od tog datuma nema više vjenčanja niti velikih svjetovnih proslava, već su svi dani rezervirani za pripremu dočeka Kristovog rođenja.

Ostatak Hrvatske obilježava Advent četiri tjedna prije Božića koja simboliziraju četiri tisućljeća koliko je, prema Bibliji, proteklo od stvaranja svijeta do Kristovog rođenja. Adventski vijenac, koji je naširoko poznat kao simbol Adventa, u upotrebi je tek od kraja 19. stoljeća. Prvi adventski vijenac se pojavio u Njemačkoj 1838. godine, a kićenje vijenca zimzelenim grančicama je uvedeno kasnije, iako se danas zelenilo vijenca smatra simbolom neprekidne linije života.

Sv. Barbara 4.12., Sv. Nikola 6.12. i Sv. Lucija 13.12., vjerski su blagdani koji se povezuju s darivanjem. Poklanjalo se oduvijek, ali tradicionalni pokloni, oni prije izuma plastike i drugih kompozita, su sušene smokve, bademi, orasi i jabuke.
 

Nama je najdraži dan Sv. Tome, 21. prosinca, kada počinje priprema božićnih jela i slastica u kojima guštamo posljednjih dana stare i u prvim danima nove godine.

Zanimljiv je običaj sijanja pšenice na Sv. Barbaru ili Sv. Luciju zato što potječe još iz pretkršćanskog doba i zato što se danas zadržao uglavnom u zemljama Mediterana, ponajviše u Portugalu i južnoj Italiji te kod nas. Sijanje pšenice je simbolička obnova života i plodnosti pa otud i narodno vjerovanje da gustoća i zdravlje iznikle pšenice pretkazuje uspješnost godine pred nama.

Nećemo daviti s božićnim običajima koje svi znaju, čak i ako je većina tradicionalnih priprema za doček Božića i novog ljeta, pomalo zamijenjena uvezenim novotarijama. I starim i novim običajima su zajedničke one istinske vrijednosti - ljubav, nada i radost - nevažno je na koji način ih zapravo slavimo.


Adventski kalendar - uradi sam

U tom duhu dijelimo ideju za adventski kalendar - uradi sam kojeg vrlo jednostavno možemo napraviti kod kuće. U izradu možemo uključiti ostale ukućane pa i naše goste koji će sigurno rado podržati ovaj naš mali privatni adventski običaj.
 

Sve što nam je potrebno je velika staklena tegla, nešto božićnih ukrasa ili svijeća, malo papira i mašte.

Advent 2017 - adventska putovanja  u bolje danas adventski kalendar uradi sam
Ukrasit ćemo staklenku, a papiriće izrezati na ceduljice. Od 1. prosinca, u staklenku ćemo početi ubacivati poruke - poruke onom drugom obnovljenom ja koji će se roditi o Božiću i godini Novoj. Svaki dan ćemo odabrati nešto za što smo zahvalani ili jedno dobro djelo koje smo učinili u ovoj godini. Četiri tjedna do Božića su dovoljna da se skupi mnogo dobrote i ljubavi za radostan ulazak u novo bolje danas.

Želimo vam lagodno i radosno adventsko putovanje!

(*Podaci HTZ, **Podaci DSZ)
Spremi

Besplatna radionica: Kako do većih prihoda u 2023.?

Zašto su sive garniture za dnevni boravak odličan izbor za svaki interijer?

Rezervacija smještaja: Koji su najpopularniji načini rezerviranja kod domaćina u Hrvatskoj?

​5 savjeta za samostalno čišćenje tapecirane stolice u vlastitom domu

Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja

Planinski turizam: Na moru sve veće gužve i vrućine, hajdemo u planine

Kinezi su najbolji potrošači među turistima iz čitavog svijeta

Ekološki turizam u Hrvatskoj: 7 zelenih koraka prema eco-friendly smještaju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

Ulaganja u ljude su najvažnija ulaganja u turizam u Hrvatskoj

Popularno: