Uradi sam
2K

Recept za fritule iz bakine kuharice

Dubai fritule ostavimo adventskim kućicama, u svojim kuhinjama prizovimo toplinu bakinog krila i mirise njezine blagdanske trpeze

U Dalmaciji, Istri i Kvarneru, nema fešte bez fritula. Posebni su, bez fritula, nezamislivi Badnjak ili vrijeme poklada. Ova tradicionalna hrvatska slastica se priprema brzo i bez mnoštva sastojaka. U suštini se radi o prženom tijestu koje se posipa šećerom u prahu. Suvremenije varijante se nadopunjavaju čokoladnim preljevima. Našim bakama je to nezamislivo, a tajni sastojak njihovog recepta je - rakija! Navodno... da nestane suvišna masnoća. Krenimo redom...

Sastojci:

2 jaja
1 čvrsti jogurt
200 - 250 g glatkog brašna
2 žlice šećera
1
/2 praška za pecivo
1 paketića vanilijinog šećera
prstohvat soli
1 žlica rakije
po želji korica limuna ili grožđice
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Sve sastojke ćemo pomiješati u jednoj zdjeli, kraju ćemo dodati grožđice po želji. Potom ćemo zdjelu ostaviti na toplome 20-ak minuta, a zatim još jednom premijesiti.

Posuda u kojoj pržimo fritule mora biti duboka, s dovoljno ulja kako bi fritule mogle u njemu zaplivati. Smjesu ćemo odvajati jušnom žlicom napunjenom dopola pa spuštati tijesto u posudu s potpuno zagrijanim uljem. Posudu nećemo prepuniti jer fritule, prilikom prženja, moraju imati dovoljno mjesta da se napuhnu i da ih možemo nekoliko puta neometano okrenuti. Prže se par minuta, dok ne dobiju smećkasto zlatnu boju.

Odložit ćemo ih u zdjelu obloženu papirom koji će upiti višak masnoće. Potom posuti šećerom u prahu.
 

Otkud našim bakama recept za fritule?

Kao i mnoge druge "domaće specijalitete", i fritule smo uvezli iz Italije. Frittelle su bile omiljeni slatkiš u Veneciji, izrađivali su ih majstori poznati kao fritoleri. U 17. stoljeću su fritoleri bili toliko prisutni i važni u svakodnevnom životu Venecije da su osnovali vlastitu korporaciju, svojevrsno profesionalno udruženje. Udruženje je imalo 70 članova, od kojih je svaki bio zadužen za pripremu i prodaju tradicionalnih slastica tijekom venecijanskog karnevala.

Najstariji poznati recept za frittelle  je iz 15. stoljeća i danas se čuva u Biblioteca Casanatense u Rimu. Taj recept za pripremu uključuje 25 g kvasca, 300 g brašna, 1/4 l mlijeka, 3 jaja, 100 g šećera, malo naribane limunove kore i prstohvat soli. Po želji se mogu dodati 70 g kandiranog voća, 30 g pinjola i malo grape ili ruma. Za prženje je potrebno ulje, a rezultat su mirisne i hrskave kuglice koje su postale simbol slavlja i tradicije.
Spremi

Kako odabrati tepih: 5 grešaka koje trebate izbjeći kod odabira tepiha

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

​Crvena boja za zid: Super savjeti gdje i kada koristiti crvenu boju

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

Paušal za privatne iznajmljivače će biti viši, uvjeti za (re)kategorizaciju smještaja još nepoznati

Anketa o putovanjima u pandemiji: Turiste brinu ograničenja, obveza cijepljenja i inflacija, a priželjkuju više rekreativnih sadržaja u destinacijama

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Tuš kabina bez kamenca: Prirodna sredstva za čišćenje

5 učinkovitih metoda za čišćenje pećnice bez muke

Popularno: