Uradi sam
3.7K

Dekorativni kamini: Kako samostalno napraviti predivan umjetni dekorativni kamin?

Želite napraviti predivan dekorativni kamin za vašu kuću, stan ili apartman? Zanima vas mogu li se dekorativni kamini kvalitetno uklopiti u vaš interijer? Koji su vam materijali potrebni za izradu umjetnog kamina i kako krenuti s izradom?

Dekorativni kamini veliki su hit posljednjih godina, posebice u manjim kućama, stanovima ili apartmanima bez kamina. Atraktivan umjetni kamin može biti odličan dodatak prostoru, a sama izrada kamina i nije toliko zahtjevna. U nastavku vam donosimo savjete kako potpuno samostalno napraviti vlastiti dekorativni kamin:

 

Nabavite materijal potreban za izradu dekorativnog kamina

Izrada dekorativnog kamina započinje idejom u glavi kako želite da kamin izgleda. Dakako, ideja je puno, a ako vam nedostaje inspiracije, svakako se zaputite na Google ili Pinterest. Nakon osnovne razrade ideje, vrijeme je da krenete u nabavu potrebnog materijala za izradu umjetnog dekorativnog kamina.

priprema za izradu dekorativnog kamina

Osnova za izradu dekorativnog kamina su kartonske kutije. Pronađite 5 jednakih pravokutnih kartonskih kutija koje će kasnije tvoriti strukturu kamina. Važno je da barem 4 kutije budu iste visine, širine i duljine kako bi kamin izgledao ravno i vizualno privlačno. Osim kutija trebati će vam veliki (tvrdi) bijeli papir, karton, boja, PVC traka za ljepljenje (široki selotejp), ali i klasično ljepilo za papir.

 

Izradite strukturu kamina pomoću kutija

Nakon što se pribavili sav potreban materijal, možete krenuti u izradu kamina. Pronađite mjesto na kojem možete bezbrižno slagati svoj umjetni kamin i gdje vam ostali sustanari ili ukućani neće smetati. Prethodno nabavljene kutije potrebno je složiti u strukturu kamina i dobiti savršen okvir za daljnje radove.

Naveli smo kako će vam za kamin biti potrebno 5 kutija, no možete se koristiti i s 3 duguljaste kutije. U svakom slučaju, kutije poredajte u željeni oblik kamina i čvrsto zalijepite pomoću PVC trake. S obzirom na to da kutije nećete moći ljepiti u okomitom položaju, poredajte ih na pod u željenom obliku te ih na podu međusobno spojite ljepljenjem PVC trakom, odnosno širokim selotejpom.

dekorativni ukrasni kamini za dnevni boravak

 

Obucite kutije u bijeli papir 

Nakon što ste kutije kvalitetno spojili širokim selotejpom, vrijeme je da cjelokupnu strukturu "obučete" u jednobojni papir. Kod izrade umjetnog kamina uglavnom se odabire bijeli papir kao podloga, s obzirom na to da se bijela boja može lako uklopiti u razne vrste dizajna interijera. Dakako, prema svojim željama, dekorativni kamin možete "obući" i u neku drugu atraktivnu boju.

Što se tiče samog oblačenja kamina, možete koristiti tvrdi papir većih dimenzija ili se možete poslužiti specijalnim papirom u rolama koji će vam malo olakšati cjelokupni posao. Ipak, deblji papir će jednakomjerno sakriti kutije koje se nalaze u središtu kamina pa je preporuka koristiti nešto deblji papir kod "oblačenja" kamina.

 

Osmislite dekoraciju i stvorite jedinstven kamin

Ako ste kutije obukli u bijeli papir, sada imate predivan osnovni umjetni kamin koji možete dekorirati prema vašoj želji. Dakako, savjet je da odaberete jednu dominantu boju koja će prevladavati na kaminu, a uglavnom se radi ili o nekim bež nijansama ili o crvenoj. Primjerice, kao dekoraciju kamina možete napraviti male kartonske cigle crvene boje koje će izgledati atraktivno i kaminu dati potreban šarm.

Umjetne cigle za kamin možete napraviti vrlo jednostavno od kartona kojeg ste nabavili u prvom koraku. Karton izrežite na jednake komade koji odgovaraju dimenzijama cikli. Zatim karton valjkom i željenom bojom ofarbajte i pričekajte da se sve kartonske cigle osuše. Nakon što je proces sušenja gotov, umjetne cigle zalijepite na bazu kamina i dobiti ćete predivan dekorativni kamin.

atraktivan dekorativni kamin za dnevni boravak

 

Pronađite odgovarajuće mjesto za dekorativni kamin

Finalni korak cijelog procesa izrade dekorativnog kamina jest pronalazak najbolje pozicije za postavljanje dekorativnog kamina. Kako biste istaknuli kamin kao jednu od fokusnih točaka prostora, za pozicioniranje kamina birajte velike prazne zidove, odnosno zidove na kojima ima više nego dovoljno prostora da se kamin istakne.

Važno je naglasiti kako su dekorativni kamini zapravo samo dodatna dekoracija za vaš dom i kako ni u kojem slučaju u takvim kaminima ne smijete paliti svijeće jer su kamini napravljeni od kartona. Želite li, unutar kamina možete nacrtati vatru vodenim bojicama, a za naglašeni osjećaj topline možete ispod kamina staviti žute ili bijele lampice koje će obasjavati površinu kamina.

Spremi

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

Kako izračunati snagu radijatora – brza i jednostavna formula za proračun radijatora

Osiguranje gostiju u turizmu

Human friendly smještaj: Priča o empatiji i što mi iznajmljivači imamo s tim?

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

​Snimanje apartmana dronom: 5 savjeta kako uz snimanje dronom do bolje popunjenosti smještaja

Zbog uvođenja eura, novi obrazac TZ 2 za obračun članarine u turističkim zajednicama u 2023.

Prijevare u turizmu: Lažno predstavljanje i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

Iznajmljivanje vikendice: Kako započeti s iznajmljivanjem i koliko je novca moguće zaraditi?

Popularno: