Uradi sam
8.9K

Iznajmljivanje vikendice: Kako započeti s iznajmljivanjem i koliko je novca moguće zaraditi?

Razmišljate o iznajmljivanju vikendice turistima? Zanima vas koje je sve korake potrebno proći prije nego što krenete s iznajmljivanjem vikendice? Koliko je novaca moguće zaraditi iznajmljivanjem i koji sadržaj ponuditi budućim gostima?

Iznajmljivanje vikendice čini se kao odlična prilika za dodatnu zaradu. Ipak, prije nego krenete s iznajmljivanjem, važno je saznati nekoliko bitnih stavki koje će utjecati na povećanje ili smanjenje vaše zarade od iznajmljivanja. Evo na što sve obratiti pozornost prije iznajmljivanja vikendice:


Izgradnja i iznajmljivanje vikendice je dugoročna investicija

Ako tek planirate graditi vikendicu i dio troškova namjeravate vratiti kroz iznajmljivanje, važno je imati na pameti kako je iznajmljivanje vikendice dugoročna investicija. Vikendica, posebice ako je manjeg kapaciteta (do 4 osobe), vraćat će novac poprilično sporo. Procjene stručnjaka variraju ovisno o lokaciji i trudu iznajmljivača, no za povrat ulaganja u vikendicu trebati će vam od 20 do 40 godina. Dakle, izgradnja vikendice s ciljem iznajmljivanja je dugoročna investicija i vaš novac vratiti ćete tek za nekoliko desetljeća.


iznajmljivanje vikendice zarada od najma


Atraktivna lokacija privlači goste

Vikendice za najam uglavnom su smještene u prirodi gdje gosti mogu pronaći svoj mir daleko od gradskih gužvi i svakodnevnog stresa. Lokacija vikendice za najam itekako je bitna jer direktno utječe na popunjenost kapaciteta tijekom čitave godine. Dakle, planirate li graditi vikendicu za iznajmljivanje, odaberite atraktivnu lokaciju u prirodi (po mogućnosti s predivnim pogledom) koja je smještena blizu nekih prirodnih i kulturnih atrakcija (ili većih gradova).


Uređenje postojeće vikendice za instant zaradu

Ako već posjedujete vikendicu koju planirate iznajmljivati, vrijeme je da pristupite uređenju interijera i eksterijera vikendice. Prije samog uređenja, raspitajte se koje sve propise treba zadovoljiti kako biste mogli krenuti s iznajmljivanjem vikendice. Gosti posebnu pozornosti pridaju spavaćoj sobi i dnevnome boravku pa te dvije prostorije moraju biti posebno atraktivne. Želite li uspješne rezultate i konstantnu popunjenost, potrudite se oko uređenje interijera i eksterijera jer samo tako možete privući goste u smještaj.


kako iznajmljivanje vikendice zarada od najma


Ciljana grupa gostiju su parovi ili manja obitelj

Kada pričamo o vikendici, uglavnom mislimo na manju kuću za odmor koja dimenzijama može prihvatiti maksimalno četiri gosta. Dakle, ako posjedujete vikendicu koja može primiti do maksimalno četiri gosta, onda sav sadržaj morate prilagoditi takvim gostima. Pobrinite se da se u svakom kutku vikendice osjeti romantična atmosfera jer će parovi vjerojatno biti vaši najčešći gosti. Također, uredite interijer tako da se osjeća prostranost, što je najlakše postići bijelom i nježnim nijansama boja, kao i namještajem prikladnih dimenzija. Nemojte pretjerati s unošenjem raznih stvari i detalja jer ćete vizualno smanjiti prostor ionako već malene vikendice.


atraktivna vikendica za najam zarada


Kvalitetna promocija vikendice za uspješne rezultate

Iznajmljivanje vikendice nije pasivna zarada jer uvijek imate nekakvog posla oko vikendice, gostiju i same ponude. Dakle, krenete li u proces iznajmljivanja vikendice, pripremite se da ćete imati barem nekoliko dana dodatnog posla mjesečno, ali i dodatnog novčanog troška. Gosti će u vikendici trošiti električnu energiju, vodu i razne druge potrepštine, što stvara dodatni trošak i u vidu novca i u vidu vremena. Kvalitetna promocija vikendice za najam vrlo je važan saveznik u ostvarivanju odličnih turističkih rezultata. Jednostavno morate ponudom i promocijom biti bolji od vaših konkurenata, kako biste privukli goste u vaš smještaj. Gosti danas smještaj uglavnom rezerviraju online, tako da ćete trebati naučiti rukovati raznim digitalnim kanalima.


vikendica noću za najam i uživanje


Iznajmljivanje vikendice kao izvor dodatne zarade

Rezultati neće doći sami od sebe i bit će potrebno uložiti trud za uspješne turističke rezultate. Iznajmljivanje vikendice može biti odličan izvor dodatne zarade, posebice ako vikendica stoji neiskorištena neko vrijeme. Iznajmljivanjem, vikendica sama stvara novac koji možete uložiti u dogradnju i renoviranje ili zarađeni novac možete potrošiti na neke druge vama drage načine. Vikendica može godišnje zaraditi do 20.000 eura ovisno o lokaciji i dodatnim sadržajima. Vikendice se uglavnom iznajmljuju vikendima, a uz relativno dobru popunjenost tijekom čitave godine trebali biste bez većih problema zaraditi od 5000 do 15.000 eura godišnje.

Spremi

Direktiva DAC7: Što znači za domaćine u Hrvatskoj?

Ljetna kuhinja - ideje za čaroban prostor kojeg ćemo obožavati i mi i naši gosti

Festival aMORE iznajmljivačima: Uvedite "morski red" u svoje apartmane

Upoznajmo svoje goste (2) - Slovenci

KVIZ UTORKOM: Podravina i Prigorje u 10 zagonetki koje opisuju raskoš naše kulturne baštine

Suradnja poduzetnika u turizmu: Promocija drugih kao dodatak vlastitoj ponudi smještaja

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

Anketa o putovanjima u pandemiji: Turiste brinu ograničenja, obveza cijepljenja i inflacija, a priželjkuju više rekreativnih sadržaja u destinacijama

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Dekorativni kamini: Kako samostalno napraviti predivan umjetni dekorativni kamin?

Kako pospremiti božićne ukrase i sačuvati ih za iduću godinu?

Popularno: