Aktualno
5.4K

Ribafish i RokOtok najljepša su promocija hrvatskog turizma, a nema je na stranicama HTZ-a

Kakve veze ima Ribafish s promjenama koje su nužne za kvalitetnu promociju hrvatskog turizma? Zašto na stranicama Hrvatske turističke zajednice - Croatia Full of Life nema objava o projektu RokOtok?

Na pitanje zašto HTZ ne organizira dočeke na otocima koje će plivanjem približiti, Riba šuti kao riba i sliježe ramenima. Ne pričamo više o tome. Ribafish ne kuka, ne žali se, pliva dalje.

Nigdje u brojnim medijskim natpisima ne piše koliko je truda pojedinaca iz njegove ekipe uloženo da bi njihova jedrilica isplovila do svakog novog otoka, od jedne do druge obale prateći Domagoja.

Nigdje ne piše, tek se vrte imena sponzora, vrijedna svake hvale. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo besplatne vezove u 17 luka na otocima do kojih će doplivati Ribafish u sklopu ove etape. Ali je očito da sustavna potpora u organizaciji dočeka i događanja projekta RokOtok na otocima izostaje. 


Zašto RokOtoka nema na stranicama HTZ-a?

Domagoj Jakopović Ribafish vješto pliva i u vodama medija. S medijima zna, vole ga i prate. Ali medijska pažnja kao da nije zanimljiva nadležnim institucijama. Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je objavila svoju podršku projektu RokOtok, a njen ambasador Dubravko Šimenc je, na početku svake etape, i zaplivao s Ribom. 
 

Međutim, web stranica i društvene mreže Croatia Full of life na kojima krovna turistička organizacija HTZ promovira čari Hrvatskene sadrže ni jednu objavu o projektu RokOtok, a na većini otoka nije osigurana ni organizacijska ili logistička potpora koje su Ribafishu i njegovoj ekipi prijeko potrebne u provedbi ovako velikog i zahtjevnog projekta

 

Maštovita promocija našeg Jadrana i otoka

S Ribafishom i ekipom se susrećemo na Prviću. Otok je to s dvjestotinjak stalnih stanovnika u dva naselja. Turističke zajednice nema, tek info ured koji je uslijed kriznih okolnosti neaktivan. No za otok Prvić je nadležna zajednica s obližnjeg kopna.

Zar je previše očekivati pomoć TZ-a, premda je dislocirana, u organizaciji Ribinog dočeka? Zašto bi uopće HTZ podržao ovakav projekt osim načelno? Zašto bi od HTZ-a očekivali ikakvu pomoć?

Možda zato što je nemoguće smisliti ljepšu, emotivniju i dojmljiviju promociju hrvatskog otočnog bogatstva? Po zanimanju profesor geografije, Ribafish spaja svoje dvije strasti - plivanje i putovanje, u želji da prepliva uzburkane vode svoje duše zbog tragičnog gubitka sina Roka. 
 

Osim što plivajući, sa svakim zamahom ruke, približava svojim pratiteljima posebnosti i ljepote hrvatskih otoka, na svakog od njih stiže punih ruku i srca

Doček Ribafisha kroz projekt RokOtok je svugdje poseban događaj, a najviše mu se raduju djeca. Za njih ima pripremljene poruke, o čuvanju prirodne baštine, o čarima aktivnog djetinjstva, o štetnosti ekrana. 


Organizacija prepuštena dobrovoljcima

Riba ustaje u rano jutro jer plivati mora, a plivanje je lakše dok je more još relativno mirno, onako kako to može biti samo u topla ljetna jutra. Razdaljinu od Zlarina do Prvića preplivava za oko sat vremena u idealnim uvjetima, a potom i onu najdulju dionicu 2. etape projekta, dugu skoro 8 kilometara od Prvića do Kaprija. 

Iako vidno iscrpljen, okružen djecom, uživa. Pažljivo ga slušaju mala lica, već sa samom Domagojevom pojavom puna dojmova. Potom se čisti plaža, igra potraga za blagom, a zatim Riba mališane dariva. 

Dan ranije, velike kutije s poklonima stižu na otoke iz skladišta s kopna. Ovaj put su, umjesto na Prvić, zabunom iskrcane na Zlarinu pa ih na sam dan dočeka dovozi prepuna i pretijesna RokOtok jedrilica. Inače se skladište tamo gdje se tko ponudi, a prenašaju u organizaciji različitih pojedinaca, udruga i djelatnika TZ-ova koji su ipak odlučili pomoći. Organizaciju dočeka RokOtoka na svakom otoku preuzimaju ljudi dobre volje.
 

Organizaciju nije preuzela nijedna organizacija

Kasandra Draganić, Ribina kolegica i partnerica, vodi organizacijski dio i prati sve budnim okom ogromnog fotografskog objektiva. 17 je otoka u nizu Ribinog ovogodišnjeg pothvata. Tu je najmanje 17 kontakata koje će Kasandra ispreplesti u (ne)sigurnu mrežu prihvata kutija s poklonima i organiziranih dočeka. Sretni su ako im se ponudi obrok ili soba.
 

Lokalni TZ-ovi, kao izvršne jedinice hrvatskozajedničkog turističkog aparata, odazvali su se organizaciji RokOtoka tek na nekolicini od otoka. I ta sporadična potpora je ograničena - što može učiniti jedna lokalna TZ bez sustavne podrške HTZ-a i financijskih sredstava nužnih za doček RokOtok projekta 

Na Kapriju će ih dočekati jedna Rajna. Jedna Rajna, koja će preuzeti i uskladištiti pakete, organizirati doček i okupiti svu djecu na otoku za jedan od niza nezaboravnih događaja u sklopu RokOtoka, organizirati obrok i spavanje, pokazati najljepše što njen otok ima.

Jedna osoba naspram čitave mreže nacionalne turističke organizacije.


Od lokalnih TZ-ova preko granica Hrvatske

Mnoge lokalne TZ rade sjajan posao na svojim područjima, što će potvrditi i privatni iznajmljivači koji se u svom poslovanju susreću s brojnim problemima. No sveukupan dojam je ipak da HTZ, odnosno krovna organizacija mreže TZ-ova, već dugi niz godina samo stagnira, a promocija domaćeg turizma je poodavno nemaštovita i banalna. 

Domaći vrlo dobro znaju Ribafisha i njegov projekt plivanja od otoka do otoka. Stranci, kojima smo na Prviću prepričali priču, ostali su širom otvorenih usta.
 

Maštovitije promocije hrvatskog turizma i ljepote naših otoka od RokOtoka trenutno nemamo

Ah, ta HTZ, uzdahnut ćete možda i rezignirano zaključiti kako se tu desetljećima ništa ne mijenja. Ali, zašto ne bismo vjerovali u promjene, one nužne, potrebne kako naš turizam ne bi bio tek plod slučajnih prilika i kako bismo što prije zabilježili oporavak uslijed pandemijskih neprilika.


Slogani i skupi promotivni filmovi

Ribafish na svaki otok donese dašak promjena - većina mališana će u svojim sjećanjima zadržati lik bradatog Ribe kako, sa zastavicom RokOtoka, iz plićine izranja. Potom priča o ljepotama plivanja, i sporta uopće, plaža, otoka, druženja i bezbrižnog smijanja. I ako njegova poruka barem jedno dijete odvratila od pretjerane konzumacije ekrana - promjena je značajna.
 
Ribafish i projekt RokOtok nagrađeni su za doprinos u promicanju pomorske kulture u 2019. godini od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Neke korjenite promjene započinju sa sitnim stvarima. Još 13 naseljenih otoka broji 2. RokOtok etapa. A dogodine, svoje peraje će Riba preseliti na sjeverni dio Jadrana. Od ekipe koja ga je pratila u 1. etapi projekta 2019., ostalo je samo par osoba. Nitko ne priča koliko je zahtjevna vlastita organizacija i koliko im nedostaje institucionalna potpora.

Riba odustati neće, za njega je ova priča previše emotivna. Kao i za sve one koji su bili i bit će svjedoci RokOtoka. Nadamo se da na otocima koje tek treba upisati u svoju kartu neće dočekivati samo jedna, divna, ali ipak samo jedna, Rajna. Prepoznati prilike za sjajnu turističku promociju i izvan granica Hrvatske zadaća je HTZ-a. Prepoznati i sustavno podržati drugačiju i upečatljiviju promociju od one zasnovane na banalnim sloganima, fotografijama, ma kako krasne bile, i skupim promotivnim video filmovima. 

Ribafish promocija hrvatskog turizma
Na Prviću se oko Ribafisha okupilo 50-ak djece iz Prvić Luke i Prvić Šepurine
Spremi

Kako potaknuti kreativnost koja je ključna za uspjeh

Fleksibilni uvjeti otkazivanja rezervacija - prednost u poslovanju ili gnjavaža?

Porez na kuće za odmor: Što trebaju znati iznajmljivači u 2024. godini?

Kreće energetska obnova obiteljskih kuća - maksimalna potpora 62.120 eura

Ispunite Zahtjev za odgodu plaćanja paušala do 31.3. na stranicama ePorezne

10 biljaka za apartmane u kojima nema puno prirodne svjetlosti

I Grčka pokušava obuzdati tržište privatnog smještaja

Domaćin na hrvatski način: Instagramiziraj se ili nestani?!

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Koji su uvjeti prelaska granice RH za goste iz trećih zemalja

Čišćenje apartmana: Hotelski smještaj čišći od privatnog - istina ili mit?

Popularno: