Uradi sam
20.3K

​Restauracija starih stolica: 6 koraka za brzo obnavljanje stare stolice

Imate predivne stare stolice koje biste željeli obnoviti? Potrebni su vam savjeti za jednostavnu i brzu restauraciju starih stolica? Želite potpuno sami starim stolicama vratiti sjaj i predivan izgled?

Restauracija starih stolica ne mora nužno biti kompliciran i dugotrajan zadatak, posebice ako se radi o obnavljanju jednostavnih stolica. Djelomičnu restauraciju stolica možete obaviti sami kod kuće uz pomoć tek nekoliko alata, kistova, volje i viška vremena.

U nastavku teksta donosimo vam 6 jednostavnih koraka za brzo obnavljanje starih stolica. Pojasnit ćemo vam kako obnoviti pojedine dijelove stolice i što vam sve treba za uspješno obnavljanje. Slijedi 5 koraka za novi izgled starih stolica:


alat za restauraciju stare stolice


1. Nabavite potreban alat za restauraciju stolica

Prije nego krenete s bilo kakvih radom, trebate nabaviti alat koji će vam u određenom koraku zatrebati. Naglasit ćemo kako je obnavljanje starih stolica proces koji traje više dana, a sama duljina ovisi o količini zahvata koje radite na pojedinoj stolici.

Od alata će vam sasvim sigurno trebati jedan odvijač i škare za micanje starog platna. Za brušenje nogu trebat ćete brusni papir i uređaj za brušenje (prema potrebi), dok ćete za lakiranje trebati određene kistove, boju i lak. Za postavljanje nove spužve vrlo vjerojatno ćete trebati skalpel za rezanje i ljepilo za učvršćivanje spužve. U konačnici, trebat će vam klamerica da novo platno pričvrstite na konstrukciju stolca.


restauracija tapecirane stolice


2. Maknite staro platno sa stolca

Prije svega, naglasit ćemo kako u ovom primjeru opisujemo restauraciju starog stolca koji ima drvene i platnene elemente. Drvena konstrukcija proteže se od nogu sve do naslona, dok se platno nalazi na samome sjedištu stolca.

Prvi korak restauracije starog stolca je micanje starog platna sa sjedišta stolca. Platno je pričvršćeno s bočne ili donje strane sjedne daske. Pažljivo odvijačem, škarama ili kliještima izvucite klamfe kojima je staro platno pričvršćeno za stolac. Nakon skidanja platna, uvidjet ćete u kakvom je stanju spužva (prema potrebi maknuti), a u kakvom sama konstrukcija stolca (prema potrebi ojačati).


brušenje konstrukcije stolca


3. Izbrusite nježno noge i naslon stolca

Uz pretpostavku da želite u potpunosti rekonstruirati stari stolac, sljedeći korak je skidanje starog sloja farbe i laka sa stolca. Pažljivo brusnim papirom maknite staru farbu i lak s drva, kako biste omogućili daljnju obradu nogu i naslona stolca.

Važno je ovaj korak napraviti temeljito i pažljivo, kako ne biste previše oštetili samu površinu nogu i naslona stolca. Brušenje pokušajte raditi u kružnim pokretima i obavezno koristiti ne suviše hrapav papir kako ne biste previše oštetili vidljivu površinu.


4. Popravite noge i nanesite boju te lak

Ako ste nakon brušenja i temeljitog pregleda stolca shvatili da su određeni dijelovi stolca oštećeni, vrijeme je da iskoristite kit za drvo kako biste popunili eventualne nedostatke. Kit za drvo nanosite na prethodno očišćenu površinu nogu i naslona, kako bi se sam kit dobro primio za drvo. Nakon kitanja stolca, vrijeme je za farbanje drvenih površina.

Prije samog farbanja, otiđite u dućan građevinskom opremom i nabavite boju kakvu želite. Prema potrebi uzmite i lak za drvo, ovisno o tome želite li da novi stolac bude u mat ili sjajnom stilu. Boju pažljivo nanesite u nekoliko slojeva na sve površine stolice i ostavite stolac da se suši dan-dva. Prema potrebi, nanesite još jedan sloj boje nakon što se prethodni osuši. Sve zajedno ostavite sušiti minimalno jedan dan.


spužva na stolici


5. Promijenite spužve na sjedećem dijelu

Ako ste prilikom skidanja platna sa stolice maknuli i spužve zbog dotrajalog stanja, sada je vrijeme da spužve ponovno vratite na stolicu. Možete koristiti spužve koje su prethodno bile na stolici ili možete nabaviti nove spužve u za to predviđenim trgovinama. Dakako, preporuka je da stare spužve zamijenite novima kako biste postigli maksimalnu udobnost po okončanju restauracije.

Nove spužve pažljivo obrežite skalpelom ili škarama u obliku sjedećeg dijela stolca i ljepilom ih pričvrstite na sjedeću plohu. Želite li udobnije sjedenje svakako postavite deblju spužvu ili više slojeva spužve. Udobnost spužvi možete provjeriti sjedanjem na stolicu te prema potrebi možete dodati ili maknuti određeni sloj spužvi.


nova rekonstruirana stolica


6. Postavite novo platno za potpuno rekonstruiranu stolicu

Finalni korak rekonstrukcije stare stolice jest postavljanje novog platna. Ovaj je korak odlična prilika da vaše stare stolice u potpunosti prilagodite novom interijeru. Pođite u trgovinu s platnima za namještaj i pronađite upravo ono platno koje će se najbolje uklopiti u vaš interijer. Pripazite na debljinu i kvalitetu platna, baš kao i na boju te potencijalni dizajn tkanine.

Platno izrežite na odgovarajuće dimenzije pazeći pri tome da vam ostane dovoljno platna kako biste ga pričvrstili na donji rub stolice. Za šablonu možete uzeti staro platno koje ste skinuli u prvom koraku kako ne bi došlo do nikakve pogreške. Platno čvrsto napnite i klamericom pričvrstite na donji dio stolice. Ako ste sve uspješno napravili, finalni rezultat bi trebala biti predivna stolica koja će trajati još dugi niz godina.

Spremi

Kupnja apartmana na moru: Je li isplativo kupiti i iznajmljivati apartman na moru?

​Gosti stižu - saznajte aktualne mjere prelaska granica

Najbolja posteljina za apartmane: Koje materijale koristiti?

Trebaju li mali kontinentalni gradovi turizam?

20 zabavnih činjenica o putovanjima i turizmu

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Iška kraljica: Preko snijega do opreme za preostalih osam učenika osnovne škole u Velom Ižu

Uradi sam: Jednostavna polica s ljestvama

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Opremanje blagovaonice: Kako iskoristiti stare stolice u novoj blagovaonici?!

Čišćenje staklenog stola: 5 savjeta za uvijek čisti stakleni stol

Popularno: