Dizajn
7.5K

Tapecirana stolica: Na što sve pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?!

Planirate nabavku novih tapeciranih stolica, no niste sigurni na koje sve detalje obratiti pažnju kod kupnje? Koje karakteristike treba zadovoljavati tapecirana stolica kako bi vam pružila maksimalnu udobnost? Na koje sve detalje pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?

Tapecirane stolice posljednjih su godina veliki hit na tržištu. Udobne stolice odlično se uklapaju u razne stilove dizajna interijera, a ujedno osiguravaju udobno sjedenje. No, kako bi korištenje tapeciranih stolica bilo ugodno važno je kod kupnje pripaziti na nekoliko bitnih detalja. Evo na što sve obratiti pozornost kod kupnje tapeciranih stolica:


visina sjedala tapecirane stolice


Visina sjedala je važna za lagodno sjedenje

Prva stvar na koju biste trebali obratiti pažnju kada kupujete nove tapecirane stolice svakako je visina sjedala. Opće prihvaćeno pravilo jest da vam bedra trebaju biti otprilike okomita u odnosu na pod. Koljena bi trebala biti u ravnini sjedala, dakle u potpuno neutralnom položaju. Samim time, kod odabira nove tapecirane stolice isprobajte stolicu i odredite odgovara li vam visina sjedala.


tapecirana stolica za sjedenje


Udobnost sjedenja kao vrlo važan parametar

Uz samu visinu sjedala stolice, iznimno je važno promotriti i udobnost tijekom sjedenja. Konkretno, sjednite na stolicu i isprobajte je li stolica možda previše mekana ili previše tvrda. Ukoliko je stolica previše mekana i vaše će tijelo pasti duboko u sjedalo pa ćete imati određenih problema s ustajanjem. S druge pak strane, ako je stolica suviše tvrda to bi moglo izazvati bolove u donjem dijelu tijela nakon dugotrajnog sjedenja. Stoga, pronađite idealnu udobnost stolice za uživanje u sjedenju.


tapecirana stolica s visokim zaslonom


Tapecirana stolica s niskim ili visokim naslonom

Naslon stolice itekako je bitan za udobno ili manje udobno sjedenje. Kod tapeciranih stolica postoje nasloni koji su tapecirani, ali i nasloni koji nisu tapecirani. Dakako, tapecirani nasloni stolice su puno udobniji pa biste se stoga možda trebali odlučiti za tu opciju. No, nakon što odaberete naslon s tapeciranjem ili bez, svakako pažnju obratite i na visinu naslona stolice

Viši nasloni stolice pogodni su za udobnije sjedenje i odmaranje, dok su niži nasloni namijenjeni za kratke razgovore i kratkotrajnije sjedenje. Planirate li na stolici provoditi dugo vremena, bolji izbor su stolice s višim naslonom.


materijali tapecirane stolice


Materijali od kojih je izrađena tapecirana stolica

Stolica se uglavnom sastoji od nogu, sjedala i naslona, no može imati i neke druge elemente. Svaki od tih elemenata izrađen je od neke vrste materijala, a sve zajedno čini jednu skladnu i čvrstu cjelinu. Kvaliteta nogu stolice od iznimne je važnosti i prilikom kupnje svakako obratite pažnju na to izgledaju li noge stolice dovoljno čvrsto za vašu namjenu. Noge mogu biti napravljene od drva, plastike ili metala pa pripazite da se taj materijal uklapa u ostatak dizajna vašeg interijera.

Što se tiče samog tapecirunga, važno je prilikom kupnje promotriti da je tapecirung dovoljno čvrst kako bi izdržao učestalo sjedenje. Provjeru je najbolje izvršiti opipavanjem materijala, kako biste pod prstima osjetili radi li se o kvalitetnom ili manje kvalitetnom materijalu. Dobar materijal pod prstima će bit čvršći i kvalitetniji, dok će slabiji materijal biti dosta tanak. Vrsta materijala utječe i na udobnost sjedenja i na samo održavanje stolice pa svakako pripazite što odabirete.


težina tapecirane stolice


Težina tapecirane stolice za ugodno korištenje

Iako težina stolice nije neki presudan element odabira, definitivno trebate obratiti pažnju i na tu karakteristiku. Prilikom kupnje probajte premještati stolicu malo lijevo-desno kako biste shvatili je li stolica teška ili lagana. Teške stolice biti će nešto nezgrapnije za korištenje, posebice ako u svojem domu imate malene djece. Dakako, teške stolice ujedno daju osjećaj elegancije i stila te će vjerojatno i duže trajati zbog nešto čvršće konstrukcije.

Lagane stolice biti će nešto lakše koristiti, ali će u manjoj mjeri pružati osjećaj elegancije i luksuza. Dakako, te će stolice bez ikakvih problema lako koristiti svi stanari u kući ili stanu jer će biti lagane za premještanje. Ipak, konstrukcija takvih stolica jest možda nešto slabija pa postoji mogućnost da će biti kraćeg vijeka.

Spremi

Ugodno s korisnim: Rezervirajte idući vikend za Dubrovnik i Design District sajam

Koliko često treba mijenjati madrace u apartmanima?

Šibenčani ogorčeni visokim računima za odvoz komunalnog otpada - odjavljuju apartmane

7 domišljatih turističkih promotivnih kampanja koje su osvojile svijet

Zašto su sive garniture za dnevni boravak odličan izbor za svaki interijer?

Kuhinjski trokut: Kako odabrati pravilan raspored kuhinjskih elemenata

Briga o gostu vaše je najbolje poslovno ulaganje!

Amenities - dodatne pogodnosti uz smještaj nekada i sada

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Najpopularnije vrste stolica: Kada odabrati drvene, plastične i tapecirane stolice?!

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

Popularno: