Aktualno
8.7K

38 posto noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju, 22 posto u hotelima

Od siječnja do kolovoza 2018. godine u objektima u domaćinstvu je ostvareno 33,3 od ukupnih 88,5 milijuna noćenja, a trećina od ukupnih turističkih dolazaka je ostvarena u kolovozu. 19 milijuna noćenja je ostvareno u hotelskom smještaju

Ministarstvo turizma se oglasilo s najnovijim podacima o dolascima i noćenjima turista u ovoj 2018. godini. Prema brojkama generiranim iz sustava eVisitor, Hrvatsku je u prvih 8 mjeseci ove godine posjetilo 14 milijuna stranaca, što s domaćim gostima, čini 15,7 milijuna dolazaka.

Poručuju tako iz Ministarstva i da su prošlogodišnjih prvih 8 mjeseci bili 5 % manje popularni od ovogodišnjih te da su i noćenja zabilježila rast od 4 % uz ukupnu brojku od 88,5 milijuna. Broj dolazaka domaćih turista je rastao za 8 %, a bilo je i 6 % više noćenja domaćih.
 

Najpopularnija je Istra, s 24 milijuna noćenja, slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 16,6 milijuna pa Kvarner s 16,2. Zadarska županija je ostvarila 12,5, Dubrovačko-neretvanska 7, Šibensko-kninska 6,1, Ličko-senjska 2,9, a Grad Zagreb 1,6 milijuna noćenja.

Što se kontinentalnog turizma tiče, Karlovačka županija prednjači s 495 tisuća noćenja, slijede ju Krapinsko-zagorska s 239, Međimurska sa 134, Zagrebačka sa 133, a na začelju je Osječko-baranjska županija sa 126 tisuća noćenja u prvih 8 mjeseci ove godine.


Trećina turista nas je posjetila samo u kolovozu

Gosti su u prosjeku ostajali 5,6 dana, a najdraže destinacije su im Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin i Split. Najviše je bilo Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, Poljaka i Čeha.
 

Samo kolovoz je donio 3 % više i ukupnih 4,6 milijuna dolazaka, što je otprilike trećina svih turista koji su nas posjetili od siječnja do kolovoza ove godine.


Najviše noćenja u obiteljskom smještaju u prvih osam mjeseci ove godine - infografika

33,3 milijuna noćenja je ostvareno u privatnim kućama za odmor, apartmanima i sobama, 19 milijuna u hotelskom smještaju te 16,4 milijuna u kampovima.


Prestajemo brojiti dolaske, a počinjemo brojati novac

"Krajem godine bit će dovršena izrada Turističke satelitske bilance pa ćemo imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo. Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je s njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potrošnji turista", poručio je aktualni ministar turizma Cappelli.

Cappelli kaže i da su pozitivne brojke "rezultat promišljene turističke politike koja se temelji na integriranom turističkom proizvodu, podizanju kvalitete i ponudi koja je inovativna i u skladu s potražnjom na dinamičnom i nikad izazovnijem turističkom tržištu. Ne želimo masovnost i razvijamo se u skladu s našom strategijom koja je usmjerena na održivost turizma.
Spremi

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

Jeste li ikad odbili rezervaciju gosta iako je vaš apartman bio raspoloživ?

Udruživanje turističkih zajednica: Novi sporazumi u Zagrebačkoj županiji, najviše sinergije u kontinentalnoj Hrvatskoj i Istri, u Dalmaciji suradnja samo na otocima

Obby - inovacija iz domaće tvrtke MyRent koja svaku klimu može pretvoriti u pametan uređaj

Kibernetička higijena: Niču proljetnice, niču prevaranti i prevarantice - zaštitimo se

Adrenalinski turizam - probudite dijete u sebi

Poziv članovima Zajednice iznajmljivača za sudjelovanje u on-line javnoj raspravi

​Zašto je važno web stranicu smještaja prilagoditi pametnim telefonima i tabletima?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Domaća ćakula: `I da smo se sreli u nekim drugim okolnostima, isto bismo postali prijatelji´

Novi zakoni na savjetovanju s javnošću: Umjesto boravišne, plaćat ćemo turističku pristojbu

Popularno: