Ideje i trendovi
9.5K

Kako napraviti potpis u Gmailu i postaviti GPS koordinate unutar njega

Zašto koristiti e-mail potpis? Zato jer je to brz i jednostavan način za pružanje vrijednih informacija gostima poput GPS koordinata, adrese, naziva objekta i slično. Kako napraviti potpis u Gmailu? Lako...

Najbrže i najučinkovitije odgovaranje na upit gosta je ponuditi odgovor na njegovo pitanje prije nego što ga gost uopće i postavi. To se može učiniti na nekoliko načina, a danas ćemo pokazati jedan od njih na jednom konkretnom pitanju.

Pitanje glasi: Najbrži put do apartmana je?

To je pitanje koje novi gosti često postavljaju - kako najbrže doći do mjesta gdje se smještaj nalazi i kako, jednom kada dođu u to mjesto, najbrže pronaći smještaj kojeg su iznajmili.
 

Povezivanjem GPS koordinata s Google kartom i umetanjem tih informacija u e-mail potpis odgovorit ćete na većinu važnih pitanja unaprijed, bez potrebe da vas gost išta pita

Gosti ovu informaciju mogu iskoristiti na više načina i prilagoditi je svojim potrebama. Mogu prepisati koordinate u GPS uređaj, putem koristiti laptop ili smartphone uređaje da ih dovedu do vas ili virtualno proći cijeli put iz udobnosti vlastitog doma i isprintati karte za pomoć prije dolaska.

Kako postoje mjesta koja nemaju nazive ulica i nisu jednostavna za navigaciju, gostima će ovo rješenje biti bolje, nego da im ponudite običnu kućnu adresu koju samo poštar može pronaći (premda i samu adresu možete povezati s Google kartama ako želite).


Kako saznati GPS koordinate?

Za dobivanje GPS koordinata objekta i njihovo povezivanja na Google karte potrebno je:
     

  • posjetiti Google karte i pronaći na njima smještaj koji nudite;
     
  • desnim klikom na lokaciju smještaja aktivirati izbornik s opcijama i odabrati brojčane koordinate na vrhu padajućeg izbornika;
     
  • klikom na GPS koordinate, automatski ih kopirate;
     
  • na kraju samo preostaje kopirani link i podatke umetnuti u e-mail potpis.


GPS koordinate ggl maps

Sastavljanjem ovakvog e-mail potpisa, ne samo da ćete odgovoriti gostu na pitanje koje još nije ni postavio, i koje sada više i ne mora postaviti, već ste mu dali kvalitetniju informaciju o načinu na koji može doći do vas pa uštedjeli sebi i njemu vrijeme oko traženja te informacije.


Zašto koristiti Gmail potpis?

Pod pretpostavkom da većina domaćina danas koristi Gmail, a koji je najčešće korišten besplatni e-mail poslužitelj na svijetu, pokazat ćemo ovdje kako izraditi e-mail potpis na Gmailu. Od 2004., kada je pokrenut, pa do danas, Gmail je stakao više od 1,5 milijardi korisnika u čitavom svijetu. Jedna od njegovih prednosti je i jednostavno korištenje pa ni postavljanje vlastitog potpisa nije zahtjevno.

Zašto bi postavili potpis? Posebno ako već imamo šprancu koju šaljemo svim gostima kod prvih upita ili follow-up mailova?

Kao prvo, mail potpis nam štedi vrijeme za identifikaciju prilikom svakog novog pokretanja komunikacije. Bilo da odgovaramo gostu na upit ili se obraćamo, primjerice, turističkoj zajednici za pomoć, ako u našem potpisu navedemo ključne informacije poput imena i prezimena, naziva objekta, OIB-a i adrese, ne moramo to isto pisati u tekstu poruke.
 

E-mail potpis sugerira profesionalan pristup poslu i komunikaciji koja je ključna za poslovanje u turizmu


Osim što štedimo vrijeme, sami tekst poruke može biti kraći i pregledniji, a svi znamo da je danas pažnja kratkog vijeka i zato je bolje poruke sažeti na ključne informacije i upite, a dodatne informacije koje su nužne, ali ne odnose se izravno na upit kojeg šaljemo ili na kojeg odgovaramo, osigurati dostupnima u potpisu e-mail poruke.


Kako napraviti Gmail potpis?

Kad uđemo u Inbox svog Gmail računa, odabrat ćemo u gornjem desnom uglu ikonu koja izgleda kao zupčanik, a pod kojom se kriju Postavke / Settings našeg računa (zaokruženo crvenim na slici dolje).

Gmail settings

Pri tome će nam se otvoriti padajući izbornik s opcijom Brze postavke / Quick settings pa ćemo na vrhu odabrati dugme Pregled svih postavki / See all settings.

Accounts and Import gmail

Među ponuđenim postavkama ćemo odabrati Općenito / General kao što se to prikazano na slici gore. 
 

U općim postavkama računa možete promijeniti jezik na kojem se vaš Inbox prikazuje, ali i druge vrijedne značajke kojima ćete svoj e-mail račun prilagoditi svojim potrebama

Postavka koju tažimo se nalazi gotovo na dnu izbornika, odmah iznad automatskog odgovora na upite o čijem postavljanju smo već pisali, pod nazivom Potpis / Signature, a sadrži i veliki dijaloški okvir u kojeg upisujemo sadržaj svog potpisa.

Gmail signature setting

Prvo ćemo odabrati dugme + Novo / Create new. Kad otvorimo novi potpis pod nekim nazivom, u dijaloški okvir desno ćemo upisati svoje podatke. Upisani tekst će se prikazivati na kraju svake naše poruke pa ovdje možemo dodati i pozdrav kojim se inače koristimo, a potom naše ime i prezime, naziv smještajnog objekta, adresu objekta, GPS koordinate, OIB ili nešto što smatramo korisnim i čime se inače identificiramo.
 

U e-mail potpis se može dodati i slika (npr. logotip) koju ubacujemo u potpis jednako onako kako ubacujemo fotografije u tekst neke poruke

Zadani potpisi / Signature defaults nam služe da našoj e-mail adresi dodijelimo kreirani potpis, a ovdje možemo odlučiti i hoće li potpis biti na svakoj odlaznoj poruci ili ćemo ga isključiti s poruka koje prosljeđujemo i na koje odgovaramo.

Kad smo sve podesili, na dnu općeg izbornika ćemo odabrati opciju Spremi promjene / Save Changes

Vaš potpis je sada spreman što možete vrlo lako provjeriti otvaranjem nove poruke - e-mail potpis je već tamo, spreman da nas brzo i jednostavno predstavi svakom budućem gostu. Sadržaj potpisa nije fiksan i možete ga urediti prije samog slanja poruke, npr. promijeniti pozdrav ili izbrisati OIB. Kako napraviti potpis u Gmailu je lako, a s njim je još lakša komunikacija s gostima i partnerima, a donosi i finu notu profesionalnosti svakoj vašoj poruci i odgovoru na upit gosta. 
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Dani hrvatskog turizma prvi put u Slavoniji - program će se odvijati u čak 7 gradova

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

5 razloga zbog kojih gosti rezerviraju privatne apartmane kad idu na mora, oceane

Češće internetske prijevare privatnih iznajmljivača u turističkoj sezoni

Domaćin na hrvatski način: Noviteti za privatne iznajmljivače s konferencije HOST 2019. London

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Dupla rezervacija (overbooking) i što učiniti kada se ona dogodi

Suradnja poduzetnika u turizmu: Promocija drugih kao dodatak vlastitoj ponudi smještaja

Popularno: