Ideje i trendovi
4.8K

Riba u soli - jer nemamo gradele, a željni smo je pečene

[RECEPT] Da bismo pripremili ukusnu ribu pečenu u kuhinjskoj pećnici, ne moramo imati nikakvo prethodno iskustvo s ribom. Riba u soli je vrlo jednostavan recept - podučiti lako možemo i svoje goste, ljubitelje ukusno pripremljene ribe

Petkom je ribarnica mjesto susreta. Obilje ribe na tezgama, ako nije sve pokvarilo jugo ili kakva orkanska bura. Ribarnice su možda najživopisniji dio svih tržnica. I turisti iz udaljenih gradova i sela, rado zaviruju u ribarnice, mjesta na kojima se ćuti duh naroda. Ribarnice dotiču sva osjetila. 

Mediteranske tržnice, prizori i događaji
na njima, svakodnevne i vječne scene dale su svoj doprinos teatru.
Ribarnice su često nadmašivale rive, mole, čak i luke.
P. Matvejević - Mediteranski brevijar

Na tezgama ribarnica oči u oči se gledaju sitne girice s oradama, brancinima i moćnim tunama. U plavim dubinama takva bi situacija bila nezamisliva. Girice bi dale perajama vjetra da ne skončaju kao ukusan obrok većim ribama predatorima. Na tezgama ribarnica otkriva nam se metafizika. Svi smo jednaki s one strane bitka. 

No, dobro, baš da smo jednaki... ovisi o ukusima. Nekome je slađa sitna girica, drugome tusta orada. I mi smo se ovoga petka odlučili za dva fina komada orade i brancina. Rado bismo ih bacili na gradele, ali nam je dostupna samo pećnica. Kako ispeći ribu u pećnici da bude sočna i ukusna poput one s gradela?

Orada i brancin
Orada i brancin prije pečenja


Riba u soli iz pećnice 

Kao što je navedeno u podnaslovu, priprema ukusne ribu pečene u kuhinjskoj pećnici ne traži prethodno iskustvo s ribom. Ribu u soli možemo pripremati bez straha da ćemo upropastiti ribu, koja ipak spada u malo skupocjeniji obrok ako je divlja jadranska, nešto povoljnija je ona iz uzgoja.
 

Za pripremu ribe u soli će nam biti dovoljno samo nekoliko sastojaka, prilog možete pripremiti po željama. Nama je najdraža uz malo slasne blitve ili dalmatinske mišancije. Nezaobilazan sastojak je obilje maslinovog ulja, i kod posluživanja ribe i kod začinjanja priloga

 

Trebaju nam:

  • orade i/ili brancini
  • 1 pakiranje krupne morske soli
  • 1 limun
  • nekoliko grančica ružmarina


Ribu možemo prethodno očistiti ili nam to mogu učiniti u ribarnici. Neki ne čiste ljuske i ne griješe pri tome. Važno je da je unutrašnjost ribe dobro očišćena. Potom ćemo ju oprati u hladnoj vodi i posušiti papirnatim ručnicima. 

Riba u soli recept

Dno posude za pečenje ćemo prekriti papirom za pečenje, prekriti s malo soli i položiti našu ribu unutra. Unutrašnjost ribe ćemo napuniti kriškama limuna i grančicama ružmarina. Ribu ne treba soliti iznutra.

Riba u soli

Zatim ćemo našu punjenu ribu posipati krupnom morskom solju dok ju potpuno ne prekrije posvuda. Neki recepti se kunu kako sol treba pomiješati s umućenim bjelanjkom da bi riba ostala sočna. Probali smo to i nije nikakva razlika. Osim u dodatnoj potrošnji namirnica.
 

Dok pripremamo ribu, neka se naša pećnica zagrije na 200°C. Ribu ćemo peći pola sata do 40 minuta

Riba u soli

Ribu ćemo u pećnicu staviti kad je potpuno solju prekrivena, a peć zagrijana. Nakon pola sata do 40 minuta, kada sol porumeni na dijelovima, izvadit ćemo ribu iz pećnice. Pripremimo bat, onaj za meso, jer se sol konsolidira i skrutne. Morat ćemo ju razbiti kako bismo oslobodili naše ribe. Prilikom skidanja oklopa od soli, odvojit će se i koža od mesa ribe. zato skidanje ljuski i nije uvjet. Ostat će samo fino riblje pečenje, prožeto aromama limuna i ružmarina, taman toliko slano koliko to voli riba i naše sladokusno nepce.

Uslast vam i vašim gostima!

Spremi

Kako maksimalno iskoristiti sve prednosti kanala oglašavanja bez provizije?

Smijemo li strancima naplatiti višu cijenu smještaja?

Domaći kolač s orasima - jednostavan recept za dobrodošlicu gostu

Savjeti uspješnih domaćina: Jednostavna anketa gostiju je neprocjenjiva

Čišćenje apartmana: Kako očistiti fuge?

Mrlje na tepihu: 5 savjeta za jednostavno i brzo rješavanje mrlja na tepihu

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

5 razloga zašto koristiti Facebook za oglašavanje apartmana

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Sportski turizam - zašto se o njemu toliko priča?

Bogatstva domovine: Sutina je zelena bajka usred surog krša Dalmacije

Popularno: