Ideje i trendovi
6.6K

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

Kad turisti započinju s rezervacijama smještaja za iduću ljetnu sezonu? Zašto je važno pripremiti se na vrijeme za nove rezervacije? Je li bolja rana ili kasnija rezervacija smještaja i kako će izgledati rezerviranje apartmana i kuća za odmor u 2022. godini?

Vrijeme rezervacije smještaja varira od gosta do gosta. Neki gosti svoje rezervacije smještaja rade puno prije termina rezervacije kako bi ugrabili najbolji slobodni smještaj po pristupačnim cijenama. Drugi su skloniji rezervacijama mjesec ili dva prije samog odlaska na put, dok najhrabriji kreću na putovanje bez ikakve rezervacije smještaja.

Rezervacije smještaja za ljeto 2022. godine već su započele prije koji mjesec, a nakon početka godine tempo rezervacija se podiže na znatno višu razinu. Mnogi iznajmljivači početak nove godine smatraju startnom pozicijom za nove rezervacije. Kako bi trebao izgledati rezerviranje smještaja u 2022. godini?


rezervacije ekskluzivnog smještaja na moru


Prve rezervacije smještaja započinju i puno prije nove godine

Prve rezervacije smještaja za ljetnu sezonu u Hrvatskoj započinju puno prije kraja stare godine. Naime, neki turisti već po samom odlasku iz apartmana ili kuće za odmor, rezerviraju smještaj za iduću godinu. Iako je takva praksa relativno rijetka, pokazalo se kako iznajmljivačima donosi sigurnost i konstantu u iznajmljivanju smještaja.

Prema nedavnim analizama sprovedenim među domaćim iznajmljivačima, pokazalo se kako prve rezervacije smještaja ze ljetnu sezonu već traju neko vrijeme. Odnosno, rezervacije su aktivnije krenule u studenom, a sada će iz tjedna u tjedan interes za rezervacijom smještaja rasti.


potražnja za smještajem na moru aktivnirana


Intenziviranje ponude i potražnje smještaja nakon Nove godine

Period nakon Nove godine jasan je pokazatelj kako će se kretati turistički trendovi u ljetnim mjesecima. Naime, na početku nove godine iznajmljivači izlaze u javnost s ponudom smještaja, a prvi turisti već šalju upite za rezervacije. Iako je taj period mnogima još daleko od odlaska na putovanje, turisti u ovom razdoblju mogu pronaći kvalitetan smještaj po relativno povoljnim cijenama.

Prošle smo godine nažalost svjedočili trendu koji nikako ne možemo nazvati pozitivnim. Mnogobrojne rezervacije koje su bile dogovorene nekoliko mjeseci unaprijed otkazivane su u zadnji tren pod raznim izgovorima i opravdanjima. Dakako, radilo se o situaciji gdje su umjesto dugotrajnih rezervacija u smještaje "upadali" gosti koji su bili u potražnji last minute smještaja s većom novčanom svotom u džepu. Nadamo se da je takva praksa iskorijenjena pa će ove godine iznajmljivači biti puno transparentniji i pravedniji prema svima koji rano rezerviraju smještaj po povoljnoj cijeni.


najam smještaja na moru u puno jeku


Aktivacija na tržištu 2 do 3 mjeseca prije špice sezone

Nakon početka nove godine, rezervacije iz tjedna u tjedan jačaju. Kulminacija upita događa se ranim početkom ljeta, kada više-manje svi već znaju kada će ići na ljetni godišnji odmor. U tom je trenutku potražnja za smještajem najviša, a ponuda već dobrano probrana zbog prvih rezervacija s početka godine. Uslijed velikog interesa, u ovom se periodu kreće s djelomičnom korekcijom cijena koja se prilagođava potražnji na tržištu.

Prošle je godine bilo gotovo nemoguće pronaći slobodan smještaj u špici sezone, što je samo dokaz kako je potražnja za ljetovanjem na Jadranu izuzetno velika. Unatoč tome, istraživanja su pokazala kako rezultati nisu uspjeli nadmašiti najbolje ljetne sezone te je prošla godina prošla malo ispod odličnih rezultata. Bez obzira na sve, u svibnju i lipnju većina ozbiljnih iznajmljivača već ima popunjene svoje smještajne kapacitete, a u preostalom periodu samo se popunjavaju eventualne rupe u smještajnim objektima.


započinje sezona first-minute rezervacija smještaja na moru


Vraćaju li se turisti navikama first minute rezervacija?

Početkom epidemije mnogi su turisti odustali od first minute rezervacija jer su bile izuzetno nepredvidljive. Mnogi u tim trenucima nisu znali hoće li zbog epidemioloških mjera i ograničenja uopće moći na put pa je first minute aktivnost pomalo stagnirala. No, aktualne naznake su kako ćemo se u 2022. godini ponovno vratiti na stari dobar kolosijek pa bi moglo biti i puno first minute rezervacija.

Ako još niste, vrijeme je da početkom nove godine aktualizirate podatke o smještaju i krenete s aktivnostima promocije smještaja. Iako vremena za rezervacije još ima, očekuje se kako će u 2022. godini biti velika navala na smještajne kapacitete diljem Jadrana. Dobro odvagnite koju cijenu za svoju razinu kvalitete ste spremni ponuditi gostima – i krenite s aktivnom promocijom smještaja već narednih tjedana.

Spremi

EU ublažava ograničenja putovanja: Bez samoizolacije po povratku u domovinu za turiste iz emitivnih zemalja

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Morska šparoga - nenametljiv prilog jednostavnm jelima i delicija iz jadranskih plićina

Više od 22 posto povoljniji letovi iz SAD-a za Split i Dubrovnik još uvijek čekaju svoje putnike

​Dodatak ponudi novoga doba: Besplatan test na koronu za hotelske goste iz Austrije i Italije

FITUR 2021.: ​Bez zdrave doze patriotizma nema uspješnog turizma

Bespovratne potpore do 5000 kuna po krevetu za OPG-ove s uslugom smještaja u Osječko-baranjskoj županiji

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Top 8 ideja za dodatni sadržaj u kući za odmor koji će oduševiti buduće goste

​Izgradnja luksuzne kuće za odmor: 7 savjeta za savršenu kuću za ekskluzivne goste

Popularno: