Aktualno
1.1K

Skupe plaće uz manjak radne snage i dalje najveći izazov hrvatskom turizmu

Sezonaca sve više, manjak kvalitetne radne snage u turizmu sve veći. Imamo i najviše troškove plaća u EU - 16% skuplje plaće u posljednjem kvartalu prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2022.

U srijedu 20. ožujka 2024. najznačajniji domaći portal za zapošljavanje MojPosao objavio je rezultate ankete i istraživanja zapošljavanja sezonskih radnika u Hrvatskoj. U prošloj godini je bilo oko 3 tisuće oglasa za sezonce, a najtraženija zanimanja su redom: konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji i pomoćni kuhar.

Najviše radnika nedostaje u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Samo u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo spomenutog portala, lani je objavljeno više od 14 tisuća natječaja, što je 7% manje u odnosu na prethodnu godinu. 

Padale nisu plaće, već očekivanja rastu iz godine u godinu, pa trenutno najniža očekivana plaća sezonaca - sobarica i sobara - iznosi 1.145,00 eura. Minimalna plaća pomoćnika u kuhinji je 1.322,00 eura. Kuhari ne pristaju na manje od 1.400,00 eura, kao ni konobari kojih najviše manjka. 


Trećina Hrvata odradila barem jednu sezonu, stranaca ima, radnika nema

Prema rezultatima istog istraživanja, dvije trećine Hrvata se okušalo u sezonskim poslovima, točnije nas 76%. Smeta nam što je to kratkotrajan angažman, što se radni dan često produži, neprimjeren smještaj, niske plaće i odvojenost od bližnjih.
 

Od presudne važnosti prilikom odabira sezonskog posla su, naravno, primanja i kvaliteta smještaja

Gotovo 33 tisuće radnih dozvola strancima je izdano u prva dva mjeseca ove godine, podaci su MUP-a. Najviše dozvola, oko 7 tisuća, je izdano Nepalcima, susjedima iz BiH nešto više od 6 tisuća. Slijede Srbi s 3.371 dozvola, Filipinci s oko 3 tisuće, Bangladešani s par stotina manje, negdje u ravnini s ukupnim brojem radnika iz Makedonije, Kosova, Uzbekistana i Turske.

Županijska komora Split je u nevjerici jer je na području te dalmatinske županije u prva dva mjeseca izdano 3.200 radnih dozvola strancima, a pravo sezonsko zapošljavanje još nije ni počelo jer smo usred ožujka.


Veliki troškovi plaća krivi za manjak radne snage u turizmu?

Makedonci su zabrinuti jer ugostiteljski radnici iz Makedonije odlaze na zapad - u Hrvatsku. Naši su pak iselili još zapadnije. U potrazi za boljim uvjetima rada i većim plaćama. Ti se uvjeti i visine plaća nekako oduvijek stavljaju na teret savjesti poslodavaca. Možda je realnost ipak malo kompleksnija? 

Podaci Eurostata, također, od 20. ožujka, pokazuju da je plaća u Hrvatskoj značajno rasla. Pričamo o bruto plaćama, troškovima plaća koji poskupljuju radnike poslodavcima. U posljednjem tromjesečju prošle godine, troškovi plaća su bili viši za 16% u odnosu na isto razdoblje 2022. To nas svrstava među zemlje s najvišim troškovima plaća u EU, uz bok s Rumunjskom i Mađarskom.

Troškovi plaća su rasli i u Eurozoni, ali za 3,8%, uz porast troškova doprinosa za 4,6%. Između 2,2 i 2,8 posto su rasli troškovi plaća u Danskoj, Njemačkoj, na Malti i u Francuskoj, dok je susjedna Italija zabilježila rast od samo 0,1%.
Spremi

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

Boravak u prirodi kao lijek: Kanadski liječnici izdaju recepte za putovanje u nacionalne parkove

Renoviranje stana za najam: 5 načina za prekrivanje oštećenih podova

Ukida li se Ministarstvo turizma?

Spremamo li se za sezonu? Preuzmi popis potrošnog materijala koje apartman ili kuća za odmor trebaju i provjeri svoju spremnost

Bicikl, kajak i SUP - uhvatite priliku za dodatnu zaradu!

Službeni cjenik za iznajmljivače apartmana - kako mora izgledati?

Motar - recepti s ljekovitim darom stjenovitih morskih obala

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vrijednost globalnog tržišta kratkoročnog najma do 2030. bi se mogla udvostručiti

Voda Malih Divova - sjajan primjer povezivanja na lokalnoj razini u promociji i očuvanju prirodne baštine

Popularno: