Ideje i trendovi
24.7K

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Kompostiranje kao alat u brendiranju smještaja? Moguće je. Eco-friendly smještaj možemo graditi na `zelenim´ principima koje su poštovali naši stari, na hrvatskom selu i na otocima, gdje je život bio nezamisliv bez kompostiranja koje rezultira s više kvalitetne zemlje i s manje otpada u kućanstvu

Nije slučajnost to što su na jučer održanim izborima za Europski parlament, zeleni dobili značajan broj glasova više nego prethodnih godina. Zeleno više nije samo trend, ono se polako uvlači u našu svijest, i možemo biti sretni što je tako, jer sve više jača potreba za ekološki prihvatljivim načinom života i poslovanjem uz očuvanje prirodne baštine i našega zdravlja. 

I turisti tu potrebu prepoznaju pa je eco-friendly smještaj sve popularniji, a još je popularnije kada o zelenim principima educiramo svoje goste i uključimo ih u ekološke aktivnosti našeg domaćinstava.

Otud sljedeće pitanje: Kompostirate li? Ako ne, zašto ne?!

Ako ne znate kako napraviti kompost, na pravom ste mjestu i za početak ćemo vam reći da je lako, izvrsno za okoliš te da će postupak rezultirati nevjerojatnom zemljom, bogatom hranjivim tvarima, koja nadmašuje sve što se može kupiti u trgovini. Neke od dodatnih pogodnosti su i da ćete smanjiti količinu otpada koju proizvodite.
 

Udio organskog otpada u kućanstvima, pogodnog za kompostiranje, je oko 30 %. 

Nekada je kompostiranje bilo dio života i nisu bile potrebne instrukcije kako smanjiti biološki otpad u kućanstvu i pri tom proizvesti kompost koji sadrži tvari, nezamjenjive u organskoj poljoprivredi. Danas ponovno učimo kako kompostirati i tako smanjiti udio organskog otpada u kućanstvu.

Kako napraviti kompost shema
 

Kako napraviti vlastiti kompost?

Ako živite u velikom gradu u stanu i stvarno nemate mjesta za kompost niti za biljke u tegli, razumijemo. Ali ako imate dvorište, pa čak i u gradu, stvarno bi trebali početi kompostirati. To je vrlo jednostavno, oduzima malo vremena, a saveznike imamo u mikroorganizmima i glistama koje zapravo rade sav posao umjesto nas.

Oni pojedu sav kuhinjski i dvorišni otpad i pretvore ga u prekrasno crno tlo. Kako to rade? U posljednjoj fazi doslovno probave i izbace otpad. Tako je, kompost je razgradnja otpada, a krajnji produkt je izmet. Nemojte odmah odustati jer je korist za ekološki sustav i vaše kućanstvo ogromna. Lako je stvoriti hranjivu i plodnu zemlju za vaš vrt ili tegle s cvijećem.

Kako napraviti kompost

Za početak vam je potreban kompostarnik (komposter). U 2017. godini je Grad Zagreb dijelio kompostere, a različite inačice posuda za kompost se mogu nabaviti u svim većim centrima po cijenama od stotinu do nekoliko stotina kuna, ovisno o zapremini, složenosti i materijalima od kojih su napravljeni. Ako imate veliki vrt, komposter može biti obična rupa u zemlji.

Fensi kanta za kompostiranje nije nužna za proizvodnju komposta.

 

Posuda za kompost - što se smije ubaciti, a što ne

Ako ste mislili da je dovoljno nabaviti kantu za kompostiranje i ubacivati sve ostatke hrane unutra, varate se. No, postupak nije puno kompliciraniji, samo moramo znati koji su organski otpaci pogodni za kompostiranje.

Kompostira se:
 
 • ostatci kuhanog voća i povrća

 • sirovo voće i povrće

 • ljuske jaja

 • životinjska dlaka, perje

 • pepeo drvenog ugljena ili drva

 • vrećice od čaja

 • mljevena kava i filter

 • novine, mat karton (nepremazani, besjajni), papirnati ručnici

 • lišće (smeđe za ugljik i zeleno za zemlju bogatu dušikom)

 • pokošena trava

 • biljni i cvjetni otpad

 • različiti dvorišni otpad


Ne kompostira se:
 
 • meso

 • ostatci kuhanih jela od mesa i kosti

 • mliječni proizvodi

 • životinjski izmet

 • pelene

 • duhan

 • procesirana hrana

 • plastika

 • tvari koje je načinio čovjek

 • metali


Znači, pogodni su svi otpaci koje dobijemo kod pripreme nekog jela, kore od krumpira, i ostaci od guljenja voća i povrća, uključujući i to povrće kada je skuhano, ali bez mesa i prerađevina. Procesuirana hrana se ne baca u komposter.
 

Gdje staviti kantu za kompostiranje?

Posudu za kompost ćemo staviti na mjesto gdje je najmanje upadljiva - vodite računa da komposter ne bude gostima pod nosom. Ako se pridržavate pravila i u komposter ubacujete samo ono što smije u kantu za kompostiranje ići, neće biti neugodnih mirisa.
 

Pronađite djelomično zasjenjeno mjesto u svom dvorištu, dalje od balkona i prozora. Komposter mora imati direktnu vezu za rahlim prozračnim tlom, otkud stižu mikroorganizmi i gliste, i zato ne smije biti na betonu ili nekoj drugoj nepropusnoj podlozi.

Sjenovito mjesto pod krošnjom nekog drveta je idealno. Hrpa ne smije biti izložena sunčevoj neumoljivoj vrućini koja ju dehidrira u potpunosti. Za velikih vrućina ćemo hrpu u komposteru zaliti vodom. Vlaga je potrebna za razgradnju biološkog otpada.

Ako nudite pet-friendly smještaj ili imate kućne ljubimce, ogradite komposter kako životinje ne bi raznosile raspadnutu hranu po dvorištu.
 

Kako kompostirati?

Držite svoju kantu za kompost u kuhinji. Mi držimo svoju kanticu ispod sudopera, ali ako imate lijep kontejner, možete ga ostaviti na vidljivom mjestu.

Nakon rezanja povrća ili voća, bacite otpatke u kantu. Kava može biti bačena unutra, čak i s filterom, ako pijete takvu kavu. Ljuske od jaja su izvrsne za kompost. Kada je kanta puna, izbacite otpad u komposter. Možete i iskopati rupu u hrpi, baciti ostatke i prekriti ih okolnom zemljom - to će spriječiti privlačenje životinja na vašu hrpu.

Kako napraviti kompost Upute
Iz Uputa za kompostiranje biootpada u vlastitom dvorištu Dugoselskog poduzetničkog centra

Na hrpu povremeno bacite poderane trake novina kako bi dodali izvor ugljika. Ključ zdravog komposta je dobra mješavina zelenih (bogatih dušikom) i smeđih (ugljičnih) materijala. Nemojte preopterećivati ​​kompost s previše pokošene travom i otpada iz dvorišta.

Svako toliko, bacite malo svježe zemlje na vrh otpada i to je to.
 

Što je s crvima u kompostu? Crvi i gliste su dobrodošli gosti u našim komposterima. Ne moramo im slati pozivnice, pronaći će naš kompost. neće proći dugo i imat ćete vojsku crvića koji će sretno raditi za vas - potpuno besplatno. Već za dva do tri tjedna možete provjerite napredak svoje plodne vrtne zemlje.

No, prije crvića i glista, kompostiranje će proći još dvije faze. U prvoj fazi će kompost nastaniti mikroorganizmi koji će započeti razgradnju mase i pri tom će se oslobađati velika količina topline.

Kako napraviti kompost crv

U drugoj fazi će se temperatura u kompostarniku smanjiti, a hrpu komposta će naseliti gljivice, plijesni i kvasci. Tek u trećoj fazi stižu gliste i crvići koji probavljaju materijal i proizvode tzv. kompostne grudice.
 

Kompostiranje je polagan proces i kompost je zreo za upotrebu tek nakon 10 do 12 mjeseci. Ako je proces kompostiranja započet u proljeće, možda će biti potrebno i manje. Proces kompostiranja staje na nižim temperaturama pa je zato u zimskim mjesecima kompostiranje sporije.

Više nećete morati kupovati zemlju za cvijeće niti dohranjivati bilje u vrtu umjetnim gnojivima. Osim toga, kompostiranjem možete svojim gostima pružiti jedinstvenu priliku da nauče kako napraviti kompost i aktivno sudjelovati u ekološkim akcijama vašeg domaćinstva.


Upute za kompostiranje za goste

U vašoj knjizi dobrodošlice za goste ili u mapi s informacijama, možete ostaviti gostima i upute za kompostiranje. Navedite otpatke koji se smiju ubaciti u kompostarnik i pokažite svojim gostima bilje koje se gosti hranjivom zemljom - kompostom.

Možda će i vas vaši gosti iznenaditi - sve više ljudi, koji žive u gradovima, se odlučuje na kompostiranje na balkonu, u stanu ili u zajedničkim prostorijama zgrada.

Relativna novost, ali vrlo vjerojatna budućnost u zbrinjavanju otpada su tzv. pametne kante koje će omogućiti naplatu odvoza otpada po kolčini - u tom slučaju vam kompostiranje lako može donijeti uštedu od 1/3 ukupnih troškova za zbrinjavanje otpada.

A i biljke o kojima brinemo će nam biti zahvalne.
 

Neće svaki gost biti voljan spustiti nos u kantu za kompostiranje. Zato nemojte nametati gostima svoje ekološke principe, već ima ostavite diskretne upute za slučaj da se žele s vama upustiti u avanturu kompostiranja. Samo zainteresiranima možete pokazati postupak i rezultate. Kanta za kompost uvijek mora biti besprijekorno čista i mirišljava kao i ostatak kuće za odmor ili apartmana. 
Spremi

Sada je vrijeme za komentiranje - Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti na javnoj raspravi

Dolina Slapnice - lagana staza za nezaboravnu šetnju u svako doba godine

O obvezi ispitivanja bazenske vode za privatne iznajmljivače ili kako od nadležnih institucija dobiti konkretne odgovore

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Ukrašavanje kamina za Božić: Kako dekorirati kamin za ljepši blagdanski ugođaj?

Bez kazne za kopiranje osobnih dokumenata turista - besplatni obrazac za prijavu gosta

`Da bi bili puni čitavu godinu, moramo neprestano pričati priče, utemeljene i iskrene´

Kvarner Family edukacija za iznajmljivače obiteljskog smještaja Primorsko-goranske županije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Akontacija za smještaj: Ima li gost pravo na povrat novca

Smart home sustav za kuće i apartmane

Popularno: