Ideje i trendovi
13K

Smart home sustav za kuće i apartmane

Od pametnih telefona do pametnih apartmana - smart home sustavi postaju sve dostupniji, a najznačajnija je prednost njihove ugradnje u apartmane i kuće za odmor kontrola važnih funkcija poput klime, zaključavanja, žarulja...

Ono što se našim djedovima i bakama, koji su prvi počeli s iznajmljivanjem kuća i stanova, činilo kao nedostižna znanstvena fantastika, danas je stvarnost. Smart home sustav nudi potpunu kontrolu vaših kuća za odmor ili apartmana i svih aparata u njima. Sva elektronika u vašim smještajnim objektima može biti upravljana putem mobilnih uređaja. Primjerice, niste sigurni jeste li vi ili vaši gosti ugasili klimu ili zaključali vrata? Nema veze, otključajte vaš mobitel i provjerite sve što se tiče vašeg apartmana ili kuće za odmor.


Što je smart home sustav?

Smart home paket donosi spajanje sve elektronike u stanu putem jednog centralnog uređaja. Taj uređaj je u većini slučajeva mobitel koji kontrolira status na svim aparatima i pomoću kojega možete, osim provjere stanja rada, i upravljati svojim uređajima. Gost je zapeo na putu, a vi ste već upalili klimu i zaglavili u šopingu, ugasite klimu na daljinu i uštedite energiju. Ili ne stignete dočekati gosta? Upalite klimu na daljinu pa mu, na jednak način, otključate apartman. 

smart home sustav
 

Upravljajte vašim apartmanom ili kućom za odmor i kada niste prisutni u objektu, jednostavno, putem mobitela, računala ili tableta.

Praktičnost koju smart home sustav nudi je nevjerojatna. Omogućuje paljenje ili gašenje uređaja bez nužne fizičke prisutnosti i tako dopušta potpunu kontrolu stana putem mobitela. Osim toga, ovaj sustav znači i veći nadzor sigurnosti smještajnog objekta. Može sadržavati kamere, detektore pokreta ili dima koji tjeraju brige jer se u svakom trenutku možete uvjeriti da je vaša imovina sigurna.

Je li vam poznat onaj osjećaj kada niste sigurni jeste li isključili glačalo, plin ili zaključali stan? Nema više panike i paranoja jer možete samo zaplesati prstom po zaslonu vašeg pametnog telefona i zaključati vrata putem aplikacije koja dolazi u smart home paketu.
 

 

Internet of Things (IoT) u turizmu

Pojam Internet of Things označava brzorastuću mrežu bežično povezanih uređaja, fizičkih stvari općenito, koji komuniciraju putem interneta. Sinergija i automatizacija uređaja donose veću praktičnost i učinkovitost u poslovanju i stanovanju, ali i određene izazove. IoT je sve prisutniji i u turizmu što utječe na kreiranje doživljaja i mijenja standarde putovanja i turističkog smještaja. Npr., uvođenje glasovnog upravljanja različitim funkcijama u hotelskim sobama. 

 


Što sadrži osnovni smart home paket?

Kompletni smart home paket bi značio automatizaciju čitavog apartmana ili kuće za odmor, a to bi zahtijevalo i znatno veći budžet od onog potrebnog za osnovni sustav. Osim toga, vjerujemo da vam kompletni sustav nije potreban za apartman, stoga ćemo se u ovom tekstu usredotočiti na osnovni paket.

Nepotrebno je napominjati da je internet u apartmanu ili kući neophodan jer je to osnovni zahtjev za povezivanje na smart home sustav. Osim toga, srce smart home sustava je određeni uređaj koji je povezan sa svim drugim uređajima koji čine apartmane i kuće pametnima. Ovaj uređaj, ovisno o modelu, može koristiti i memorijsku karticu za snimanje videa s neke ili svih kamera koje su povezane na njega.

U osnovni smart home sustav spadaju:
 

  • pametne žarulje,

  • utičnice,

  • termostat i

  • neki od sigurnosnih uređaja poput senzora pokreta ili video kamera.


Centralni uređaj povezuje navedeno i omogućava vama i vašim gostima nadzor apartmana, kao i podešavanje željenu temperaturu ili svjetlosti bez fizičkog kontakta s prekidačima.

Ako se odlučujete na uključivanje kamera, koje obuhvaća cijena smart home osnovnog paketa, vodite računa o privatnosti vaših gostiju. Kamere bi trebale biti postavljene isključivo na terasi ili ispred ulaznih vrata kako se gosti ne bi osjećali promatrano.

smart home sustav shema
Čime sve možemo upravljati na daljinu smart home sustavom?


Upravljanje smart home sustavom ne zahtijeva nikakva tehnička znanja

Prednost kod smart home sustava je što ne zahtijeva nikakva tehnička znanja prilikom uporabe. O tome tko je izvodio sustav u vašem apartmanu, ovisi i aplikacija koju ćete koristiti za upravljanje sustavom, no samo upravljanje nije nikakva nauka. Sve što trebate učiniti je na vaš pametan telefon ili tablet uređaj skinuti aplikaciju i spojiti se na sustav. Prednost ovih sustava je što se može spojiti više korisnika pa tako vaša cijela obitelj na svojem uređaju može imati potpunu kontrolu apartmana ili kuće za odmor.


Isplati li se smart home sustav?

Smart home sustav nije neophodan i nije nešto bez čega iznajmljivanje turističkog smještaja ne bi moglo funkcionirati, ali daje dozu luksuza koja će vašu ponudu svakako učiniti suvremenijom. Pričekati desetak minuta da klima ohladi prostoriju nakon što ste ušli u nju ili ustati iz kreveta da bi ugasili svijetlo nije teško, stoga bih ulaganje u smart home nazvao luksuzom. Međutim, smart home cijena više nije neki luksuz pa se tako osnovni paket može nabaviti već po cijeni od tisuću kuna naviše. 
 

Pametni sustav može donijeti stanovite energetske uštede i definitivno podiže kvalitetu smještaja. Veća kvaliteta može značiti i višu cijenu ako je vaša ponuda smještaja prezentirana i promovirana na adekvatan način.

A možda vas ugradnja smart home sustava zanima za vaš vlastiti stan? Za one željno očekivane dane poslije sezone kada možete ostati dulje u krevetu, putem aplikacije na mobitelu upaliti muziku, pregledati što imate u frižideru za doručak i uključiti aparat za kavu, dozom luksuza započeti dan?

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Mali turistički rječnik za iznajmljivače privatnog smještaja

​Ružičasta boja zidova i interijera: 4 važna pravila za korištenje ružičaste boje u prostoru

​Trebaju li saonice za djecu biti dio ponude smještaja u zimskim danima?

Ulaganja u ljude su najvažnija ulaganja u turizam u Hrvatskoj

PDV ID broj za privatne iznajmljivače

9 prijedloga za zadovoljnije goste (i bolje ocjene apartmana)

Učinkovitost oglašavanja smještaja: Spori u korištenju potencijala društvenih mreža, brzi u odgovaranju na poruke gosta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Eco-friendly smještaj: Kako napraviti kompost

Astronomski turizam i privatni smještaj - što je i može li obogatiti našu turističku ponudu?

Popularno: