Ideje i trendovi
2.8K

Utječu li cijene hrane na odabir destinacije?

81% turista očekuje uživanje u lokalnoj hrani destinacije. Odmah po rezervaciji smještaja, pretražuju lokalne restorane i ponudu gastronomske scene

Vrhunski restorani, otkrivanje mjesta s izvornom kuhinjom i tečajevi kuhanja koji uvode polaznike u tajne domaće kulinarske kulture, vrlo su čest motiv odabira destinacije za sljedeće putovanje.

Mnogi faktori utječu na odabir destinacije. Najčešće se spominju društveni, kulturni, osobni i psihološki faktori, atrakcije u destinaciji, dostupne pogodnosti i cijene - hrana objedinjuje sve te motive i jedan je od načina za zadovoljavanje osnovnih ciljeva putovanja - kušanje novih stvari, izlazak iz zone komfora i upoznavanje drukčije kulture.
 

Cijene hrane ne utječu na odabir destinacije

Belgijski World of Travel procjenjuje da turisti u prosjeku potroše 25% svog budžeta na hranu i piće u destinaciji. Ta se potrošnja može popeti na 35% u skupljim odredištima ili spustiti do 15% u povoljnijima. Ipak, cijene hrane rijetko kada odlučuju o odabiru destinacije.
 

Umjesto da odustanu od odredišta gdje je hrana skuplja, turisti radije traže načine da uštede, poput preskakanja obroka i spremanja vlastite hrane u privatnim apartmanima i kućama za odmor. No, čak i tada žele probati lokalnu kuhinju pa će tražiti autentične i povoljne restorane

Potraga za mjestima koja nude domaću hranu po povoljnim cijenama započinje već nakon rezervacije puta i smještaja. Većina suvremenih turista već zna sve o restoranima u našoj destinaciji - domaćinima ostaje tek da potvrde saznanja gosta ili sugeriraju neko od drugih mjesta.
 

Naša je prednost ako smo dobro informirani o ugostiteljskoj ponudi u svojoj destinaciji, još veća ako preporuke možemo prenijeti zbog iskustva iz prve ruke

“Destinaciju ne biram zbog hrane, ali onaj čas kada rezerviram, počinjem razmišljati gdje jesti i koje specijalitete probati. To uključuje i lokalna vina, pivo i aperitive. Ne idem nužno na najskuplja mjesta, ali sam spreman potrošiti na nešto posebno…”, tvrdi jedan turist iz Amerike.


Zašto na oglasima smještaja rijetko nalazimo preporuke za restorane?

Da je neki smještajni objekt određeni broj metara ili kilometara udaljen od plaže, aerodroma ili neke kulturne znamenitosti, često ćemo saznati već iz opisa smještaja. To je vrijedna informacija jer takve točke interesa jesu najčešći motiv dolaska u destinaciju. Tek iznimno, domaćin će u svom oglasu navesti da je objekt u blizini nekog čuvenog restorana ili zalogajnice s autohtonim jelima. Zašto je to tako?
 

Hrana možda nije osnovni motiv za odabir destinacije, ali je čest motiv za vraćanje. Jednom kad se kuša nešto savršeno, teško se ta aroma zaboravlja, pa se rado vraćamo mjestima na kojima smo nepcem otkrili nešto jedinstveno

Brojke to jasno pokazuju - 81% turista očekuje da će u odabranoj destinaciji uživati u lokalnoj hrani. Zato blizina restorana s jedinstvenom ponudom, bilo da se radi o visokoj kuhinji i čuvenom ugostiteljskom objektu ili obiteljskom bistrou, može biti prednost naše ponude smještaja i dodatan motiv za odabir turista. Ujedno podržavamo kolege ugostitelje i pospješujemo umrežavanje na lokalnoj razini što je osnova održivog razvoja destinacije. Preporučimo kvalitetu, podržimo poduzetnike u svom mjestu i dobit ćemo zadovoljne goste.
Spremi

Bizarne turističke atrakcije: Zašto ova kada košta čak 900.000 dolara i je li najskuplja na svijetu?

Prosječna cijena apartmana: Koliko iznosi i o čemu ovisi cijena najma apartmana?

Promohotel - 38. izdanje sajma za sve koji žele ojačati svoju turističku ponudu

Domaćin na hrvatski način

Čovjek - ključ uspjeha: Varaždin i ovu godinu nagrađuje izvrsne u turizmu

Ulaganja u ljude su najvažnija ulaganja u turizam u Hrvatskoj

Što sve iznajmljivač mora imati u apartmanu 2016.

KVIZ UTORKOM: 10 pitanja o ljudima i čarima čarobnoga Zagorja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Naslovna fotografija - par trikova za atraktivniju naslovnicu smještaja koja privlači klikove i rezervacije

Motar - recepti s ljekovitim darom stjenovitih morskih obala

Popularno: