Ideje i trendovi
28

Lički krumpir možemo servirati kao najbolji prilog našem gostoprimstvu

I više od priloga, lički krumpir dodaje autentičnost svakom tanjuru i može biti ključ za jedinstvena gastronomska i kulturna iskustva naših gostiju

U potrazi za savršenim odmorom, moderni turist traži mnogo više od udobnog kreveta - traži priču, autentičnost i okuse koji su neraskidivo vezani za destinaciju. Zaboravimo na uvozne, bezlične namirnice. Želimo li ostaviti dojam na svoje goste, servirajmo im domaće. Lički krumpir je jedan od proizvoda našeg sela sa zaštićenom Oznakom zemljopisnog podrijetla (OZP), koji našem smještaju u Lici, ali i cijeloj Hrvatskoj, dodaje notu iskrene tradicije i vrhunske kvalitete.


Lika u tanjuru

Lički krumpir (lat. Solanum tuberosum L.) nije običan prilog. Njegov jedinstven okus, koji kuhari opisuju kao puniji i zemljaniji, rezultat je specifičnih, gotovo idealnih uvjeta uzgoja.

Uzgaja se u planinskim i subplaninskim područjima Ličko-senjske županije, na tlima koja su bogata humusom i siromašna dušikom. Oštra planinska klima s hladnim noćima, obiljem vlage i umjereno toplim danima usporava rast, dajući gomoljima izuzetno visok udio suhe tvari. Upravo ta suha tvar sprječava raspadanje krumpira tijekom kuhanja i čini ga idealnim za pečenje i prženje. Lički krumpir ostaje mekan iznutra, a hrskav izvana.
 

Zahvaljujući zaštićenoj oznaci, gosti znaju da konzumiraju proizvod čije je podrijetlo i kvaliteta strogo kontrolirana, što automatski podiže percepciju luksuza i povjerenja


Lički krumpir u receptu za uspješan obiteljski smještaj

Lički krumpir možemo pretvoriti iz namirnice u marketinški alat i opipljivu dodanu vrijednost za svog gosta.

Umjesto uobičajenih poklona dobrodošlice za goste, dočekat ćemo ih s malom drvenom kašetom koja sadrži nekoliko pažljivo odabranih, neopranih ličkih krumpira i bocu lokalnog ulja. Tako možemo ispričati priču o jedinstvenosti naše zemlje i kuhinje, kao i promovirati lokalnu ponudu.

Lički krumpir možemo prezentirati kao "zvijezdu" svoje kuhinje. Predložit ćemo gostima rutu i posjete OPG-ovima gdje se može kupiti iz prve ruke. Tako potičetmo goste na aktivni odmor izvan standardnih ruta i povezujemo ih s lokalnom gastronomskom scenom.
 

Klasične domaće pole, hrskave pržene ploške ili čips s domaćim ličkim krumpirom su nepogrešivo ukusniji. Krumpir se ne raspada, boja i okus su intenzivni, a gosti će to prepoznati. Uostalom, gastronomija je novi turistički luksuz, a povratne informacije izravno se pretaču u pet zvjezdica na platformama za rezervacije

Ulaganjem u lički krumpir ne ulažemo samo u kvalitetnu namirnicu, već ulažemo u brendiranje, povjerenje gosta i održivost lokalne zajednice. Za razliku od plavog krumpira, ovaj naš lički priča priču o vrijednim žiteljima hrvatskih sela i škrtoj, ali čudesnoj, ličkoj zemlji koja ih je ličkim krumpirom othranila.
Spremi

Najbolja posteljina za apartmane: Koje materijale koristiti?

​Nova strategija razvoja održivog turizma najavljuje izmjene propisa za privatne iznajmljivače

Kategorizacija apartmana i kuća za odmor - utječe li datum rješenja na naše financijske obveze?

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

Koji su gosti - najgori gosti?

"Postaje li Hrvatska preskupa strancima za odmor?"

​Blagovaonski stolovi - dugačak stol za kratke, ali slatke, trenutke na odmoru

Kako do potpora turističkim projektima za privatne iznajmljivače

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Plavi krumpir: Tajni adut za wow efekt i nezaboravno iskustvo gosta

Popularno: