Aktualno
11.8K

Ne dolazite na Havaje - turizam je samo podmukla kolonizacija

Pokret za vraćanje Havaja Havajcima je sve glasniji. Ne dolazite na Havaje - poručuju lokalci turistima. Prvi hotel na otočju je izgrađen još na kraju 18. stoljeća uz plažu Waikiki u glavnom havajskom gradu Honolulu

Havaji su prekrasni, vrlo slikoviti. Rado bi ih posjetio. Ali turizam je samo podmukla kolonizacija. Prekida se opskrba vodom domaćem stanovništvu kako bi je imali turisti. To je bolesno! - komentar je s društvene mreže Twitter po kojoj se posljednjih nekoliko godina šire pozivi na bojkot putovanja na Havaje.

Havaji su otočni raj i jedna od najpoznatijih destinacija na čitavom svijetu. U 2019. godini ih je posjetilo više oko 10 i pol milijuna turista. Na Havajima živi nešto manje od milijun i pol stanovnika na oko 28 tisuća kilometara četvornih površine koja obuhvaća 137 otoka, uglavnom nenastanjenih. Mauna Kea i Mauna Loa, dvije najviše planine na svijetu kada se mjere od morskog dna, vulkani sa snježnim kapicama na vrhu, Waikiki plaža u Honolulu gdje se pleše Hulu okićen cvijećem ili hvataju visoki valovi Pacifika, nestvarno lijepa i bujna priroda, srdačnost domaćina.  

Maui Havaji
Otok Maui s mnoštvom rijeka i slapova u bujnom tropskom raslinju

No, poslovična havajska srdačnost polako blijedi. Ogromna popularnost lokalnom stanovništvu već dulje vrijeme ne donosi benefit, već katastrofu. Lokalnom stanovništvu, kažemo, misleći pri tom na sve manje Havajaca koji uspijevaju preživjeti na otočju uz cijene nekretnina koje lete u nebo.

Štoviše, mnoge autohtone havajske kuće uz pješčane obaje, koje su preplavili surferi iz SAD-a i sa svih strana svijeta, su sravnjene sa zemljom. Na njihovom mjestu su nikle urbane vile koje se prodaju po vrtoglavim cijenama od preko nekoliko milijuna dolara.

Kada zamišljamo Havaje, vidimo vitka drveća palmi, bjeličast pijesak i tirkizno more...

Honolulu
Komadić plaže u Honolulu

Ali čuvena plaža Waikiki u Honolulu, i mnoge druge ondje, danas zapravo izgledaju potpuno drugačije.

Waikiki Honolulu Havaji
Waikiki plaža u Honolulu


Epidemija beskućništva

Havajci u odselili u predgrađa Los Angelesa koji je sada više njihov dom od otoka. Mnogi su ostali bez svojih kuća jer si više ne mogu priuštiti krov nad glavom. To je prouzročilo i pravu epidemiju beskućništva. U luci Waianae, vrlo blizu glamurozne Waikiki plaže, živi oko 250 beskućnika. Oni više nisu mogli plaćati skupe stambene kvadrate.  

Njihov problem je još jedan od razloga zbog kojih su Havajci ogorčeni. Pandemija je ljutnju još više potakla. Svijest da je gospodarstvo 50. američke države potpuno ovisno o turizmu i rast broja putovanja koji se sada vraća na pretpandemijske razine, mnoge su lokalce naveli da odbiju opsluživanje turista i poštivanje lokalnih propisa koji pogoduju turizmu.
 

Havajci su se u pandemiji odmorili od turista - konačno su mogli leći na plaže koje su im dom, jesti najbolju ribu iz mora koje ih okružuje i učiti svoju djecu surfati, umjesto izbjegavanja gužvi i trke za poslovima u turizmu


Havajci
Havajci na svojoj plaži

A jedan od propisa koji pogoduju turizmu je i ograničenje korištenja vode. U ljetnim mjesecima kada temperatura na otočju dosegne 38 °C, uz klimatske promjene kojima smo svi izloženi, sve su češće nestašice pitke vode pa se domicilno stanovništvo kažnjava s 500 američkih dolara ako ih se uhvati u trošenju vode za nevažne aktivnosti, poput pranja automobila ili zalijevanja travnjaka. S druge strane, potrošnju vode u hotelskoj i turističkoj industriji nitko ne provjerava. U beskućničkom naselju vode uopće nema.
 

Gužve na cestama i u restoranima, manjak radnika

Havaji se bore s mnogim problemima s kojima se možemo identificirati i mi - prometne gužve, dugački redovi čekanja u restoranima, nedostatak radne snage. Zato mnogi Havajci, osobe iz javnog života otočja, ali i turisti koji su namjeravali doći ili su već posjetili Havaje, poručuju: Ne dolazite na Havaje!
 

Je li vaš odmor, koji traje tjedan dana, vrjedniji od mog čitavog života ovdje? - pitaju

Lokalni dužnosnici koji donose sporne propise, naravno, negiraju optužbe za pogodovanje velikim turističkim kompanijama i one da navedeni problemi imaju veze s nedostatkom strategije razvoja turizma i overturizmom.

Honolulu
Honolulu - gradovi sve veći, plaže sve manje

Istovremeno, lokalno stanovništvo sve jače prosvjeduje protiv neplanskih ulaganja koja su sva usmjerena na turizam, a malo i nimalo na infrastrukturu, poput one vodovodne što pogoduje nestašici vode u pojedinim okruzima na otoku Mauiji. Pogađate - u onima u kojima žive pretežno Havajci.


Havaji bez Havajaca

Ovo je krađa - s predumišljajem, sistematizirana krađa - tvrdi Kalehua Krug, ravnatelj škole Ka Wihona na Havajima i vođa mjesne zajednice. Havajci su izgubili svoj identitet. Mnogi se ne sjećaju materinjeg jezika. Umjesto poljoprivrede i ribarstva, bave se turizom, a 80% hrane dolazi iz uvoza, što je još jedna velika prijetnja opstanku uslijed klimatskih promjena. I zato Krug inzistira na obrazovanju, ali drukčije vrste.

Havaji polja ananasa
Polja ananasa na Havajima - mnogi dijelovi prirodnog tropskog okoliša su raskrčeni zbog uzgoja ananasa. Američka tvrtka Fresh Del Monte Produce Inc. se prije petnaestak godina povukla s Havaja, a farme su prestale s proizvodnjom jer je ista povoljnija drugdje u svijetu

Njegova škola podučava havajsku etiku ili, kako on kaže "psihologiju domorodačkog načina postojanja ovdje na Havajima". Njegov prioritet kao ravnatelja nije pripremanje učenika za dobre poslove u korporativnoj Americi ili uslužne u turizmu. Omogućuje učenicima da nauče što je značilo – i što bi još uvijek trebalo značiti – biti Havajac, uključujući odnos prema prirodnim resursima i njihovu upotrebu. Zato su obavezni predmeti u školi koju vodi - poljoprivreda, havajski jezik i ples Hulu, koji je dio nacionalnog identiteta.
 

Učenike se ohrabruje da se školuju, ali da postanu liječnici, odvjetnici, znanstvenici. I da se vraćaju svojim korijenima pa tako spase Havaje i njihovu kulturu od izumiranja

Kada razmišljamo o zemlji i vodi kao o tijelima naših bogova koji njeguju život, brinemo o tim tijelima. Kada vidimo zemlju i vodu kao robu za ljudsku dobrobit, mi ih iskorištavamo - podučava Kalehua Krug. 


Kanaka Maoli, ne Amerikanci

Poznati havajski redatelj Chris Kahunahana tvrdi da su Havaji prodani svjetskoj eliti. Otočje bilježi stogodišnju povijest okupacije. Da bismo pronašli kraj havajske neovisnosti, moramo skoknuti u 1893. kada je svrgnuta kraljica Liliuokalani. Pet godina kasnije, Havaji su pripojeni SAD-u da bi 1959. proglašeni 50. američkom saveznom državom.

Dulje od stoljeća, Havaji su lijepa kulisa za snimanje američkih filmova i luksuzno odmaralište bogatih Amerikanaca i turista sa svih strana svijeta. Pri tome sve više nestaje havajski način života, jezik i kultura, koja svoj temelj ima u životu u skladu s prirodom, a ne u bespoštednom iskorištavanju prirodnih resursa.

I zato na Havajima raste pokret za vraćanje otočja Havajcima. Kanaka Maoli - njihovo je tradicionalno ime. Tradicionalan pozdrav "aloha" kao izraz gostoprimstva, ne smijemo protumačiti kao slabost, poručuju. Dolaskom na Havaje podržavamo prekomjerni turizam i stoljetno iskorištavanje havajske kulture i prirodnih bogatstava. A bi li Havaji bili Havaji bez Havajaca? Odgovor je ne i zato, molimo, ne dolazite na Havaje!

Aloha

Reklama za lokalni surf klub


Svaki Havajanac u prosjeku ugosti 7 turista godišnje. Prosječan broj gostiju na svakog od nas koji živimo u Hrvatskoj je oko 5. Već sada imamo slične probleme - apartmanizaciju uzduž obale, gužve posvuda, neprikladnu infrastrukturu s premalo ulaganja u istu dok se grade velebna hotelska zdanja, nedostatak radne snage. Sve te probleme kao da zaboravimo od sezone do sezone. Koliko nam primjera poput Havaja treba da shvatimo kako je krajnje vrijeme za sustavnu edukaciju budućih naraštaja, održivi gospodarski razvoj i pažljivo promišljen pristup rastu turizmauz očuvanje prirodne i kulturne baštine?


U nastavku prilog australske TV kuće ABC "The Fight to Take Back Hawaii" o pokretu za vraćanje Havaja Havajcima, emitiranog 12. svibnja 2022.


 
Spremi

"Peglanje" kartica je najpopularniji način plaćanja usluga u turizmu

Čišćenje madraca – kako to učinkovito i brzo možemo napraviti sami?

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Primljeno na znanje: Iz Izvješća o javnom savjetovanju o povaćavanju paušala za privatne iznajmljivače

Oglašavanje smještaja u Facebook grupama: Je li takva promocija zaista besplatna?

KVIZ UTORKOM: Podravina i Prigorje u 10 zagonetki koje opisuju raskoš naše kulturne baštine

Recept za sirup od bazge - vitaminsku bombu protiv proljetnog umora i alergije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Iznajmljivači obiteljskog smještaja svoje objekte uglavnom čiste sami, servis za čišćenje ili čistač(ic)e plaća samo 9% anketiranih

Studija ranjivosti na turističku aktivnost: Koliko je vaše mjesto “pogođeno” turizmom?

Popularno: