Ideje i trendovi
18.5K

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja

Čak i kada nisu propisani pravilnicima, sigurnosni sefovi su mudar izbor za bezbrižan boravak gosta u objektima za kratkoročni najam. Pažljivo odabran sef čuva osobnu imovinu gosta, ali i zaradu iznajmljivača

Iako je sef za smještaj u domaćinstvu obvezan s kategorijom od 4 zvjezdice i više, nema razloga zašto ne biste svojim gostima ponudili višu dozu povjerenja ako raspolažete s manjom oznakom kvalitete smještaja.
Viša sigurnost gosta je viša sigurnost i iznajmljivača, koji manje mora brinuti oko nepredviđenih okolnosti, poput krađa i otuđenja stvari gostiju što nije rijetkost u napučenim ljetnim destinacijama. Sigurnosni sef je dobro ulaganje i za čuvanje zarade od ostvarenih noćenja. Znači i dozu luksuza, ali najvažnije je da štiti ono što je gostu dragocjeno - njegove osobne stvari.
 
Na tržištu postoji desetak tipova sefova, ali samo su neke vrste namijenjene za korištenje u apartmanima i stanovima. Pravilan odabir sefa osigurava visoki stupanj zaštite gostiju od potencijalnih nedaća i komunicira brigu o gostu koja je vrijedna dobrih recenzija.
 
Zanimljivo je i da neobično mali broj iznajmljivača koristi sefove, iako je to najjednostavniji način čuvanja vrijednog nakita, dokumenata i gotovine.

Jeste li znali da provala u prosjeku traje samo 8 minuta pa većina provalnika nema vremena tražiti, a kamoli obiti sef. Naravno, ima i profesionalaca koji nose vrhunski alat i planiraju provalu tako da mogu provesti sate u objektu. Zato je, za čuvanje dragocjenosti u objektu u kojem se ne boravi često, bolje odabrati kvalitetniji i sigurniji sef. Za turistički smještaj u sezoni nisu potrebna tako velika ulaganja jer je smještajni objekt najčešće frekventno mjesto u kojem u svakom trenutku netko boravi.
 
 
 

Kako izabrati sef za apartman? 

Za pravilan odabir sefa, važna je njegova namjena i veličina. Tvrtke, koje čuvaju dokumente u sefu, u pravilu trebaju veći sef. Iznajmljivači, kao i ostale fizičke osobe, trebaju sefove za pohranu novca nakita, osobnih dokumenta i slično pa nije nužno imati jako veliki i težak sef.
 
Najčešće korišteni sefovi za apartmane su samostojeći sefovi ugradbeni sefovi - zidni ili podni.


Samostojeći sefovi

Postavljaju se gdje god pa za njih nije potrebna montaža. Mobilni su i to im je najveća mana jer lopov može ponijeti kompletnu napravu k sebi doma, i tek tada se boriti da otvori sef. Zato nisu baš dobar izbor za apartmane na moru gdje je za vrijeme turističke sezone povećana stopa krađa. Međutim, najjeftiniji su i nema troškova montaže. Ovakvi su sefovi najbolji izbor za čuvanje stvari koje nisu od velikih vrijednosti.
 

Ugradbeni sefovi

Ugradbeni sefovi su najčešći, već i zbog toga što ih je lakše skriti od onih samostojećih, a mogućnosti sakrivanja su razne. Mogu biti zidni ili podni.

Sigurnosni sefovi za opuštenije goste u apartmanima i bolje osiguranje našeg poslovanja Ugradbeni sef
Ugradbeni sef

Zidni sefovi su zanimljivi i praktični. Ako ste kreativni i volite slike ili ukrase, ovakvi sefovi mogu biti neprimjetni, skriveni poput najslađe tajne. Odabir zidnog sefa je lagan utoliko što morate pripaziti da sef ne bude deblji od samoga zida jer tada gubi svoju fundamentalnu svrhu - postaje vidljiv. Zidni sefovi su izvrsni u slučaju poplave, slabiji kod požara. Ako pak uzmete protupožarni model, vodite računa o tome da su takvi sefovi teži i da zid mora biti dovoljno čvrst za njihovu ugradnju.
 
Podni sefovi su sigurniji od zidnih, ali su teško pristupačni pošto se najčešće moraju ugraditi u podrumskim prostorijama. Zato mnogi odustaju od njihove kupnje. Osim toga, nužan je majstor za ugradnju koji nakon postavljanja, odlazi kući s podacima o našem sefu.
 

Česte pogreške kod korištenja sefova

Krivo odabrani sefovi za apartmane su beskorisni, stoga su ugradbeni sefovi na prvom mjestu prilikom odabira. Ako vam budžet ne dozvoljava, tada će i samostojeći sefovi biti dobar izbor, no nemojte ih stavljati na jako vidljiva mjesta ili na ona na kojima bismo očekivali da ćemo pronaći sef: u ormare, noćne ormariće, radni stol.

Prelagane šifre očito ne smiju biti slučaj. Sigurnost sefa počiva upravo na šiframa i zato je važno osmisliti nešto novo i kreativno. Pokušajte kombinirati slova i brojeve - vjerovali ili ne, jako puno sefova za koje su prijavljene krađe imaju jednostavne šifre kao primjerice "0000", "1234" ili slično. Izbjegnite i šifre koje dolaze u obliku datuma roďenja.
 
Ako svaki apartman koji iznajmljujete ima svoj sef, onda je potrebno objasniti gostima kako on funkcionira, a ako imate svoj sef i dozvoljavate gostima da u njemu ostave svoje dokumente i novac, računajte na to da morate biti oprezni jer odgovarate za njegov sadržaj. 
 

Sigurnost sefova

Sefove možemo zaključati na više načina:
  • dvostranim sigurnosnim ključem,
  • elektronskom kodnom bravom,
  • mehanička kombinacijska brava,
  • otključavanje otiskom prsta (kombinacija brojčanik uz brzi pristup prstom).

Iako svaka od navedenih vrsta ima svoje prednosti i mane, sigurnost je jednaka. Odaberite po vlastitim preferencijama.
 
Minimalna debljina vrata sefa za sigurnost mora biti 1,5 cm, a svaki milimetar više, znači i dodatnu sigurnost.
Sefovi imaju jamstvo u obliku broja minuta koje su potrebne da bi se provalilo u njih. Stupanj sigurnosti se određuje hrvatskom normom HRN EN 1143-1:2013, a najčešći je standard TL. TL40 oznaka sefa znači da može da izdrži 40 minuta napada običnim alatima, dok npr. oznaka TRTL60 jamči odolijevanje sefa napadu običnim alatom i alatima koji tope metal u trajanju od 60 minuta.

Dodatnu sigurnost jamči relocking sistem, što znači automatsko zaključavanje čeličnim šipkama u slučaju oštećenja brave. Sefove s relocking sistemom je dvostruko teže obiti od sefova bez njega.
 
Prije odluke kupovini određenog modela sefa, provjerite njegovu težinu u odnosu na mjesto koje ste odabrali za ugradnju vašeg sefa. Važna je nosivost zida ili namještaja u koje ćete uklopiti sef kako ne bi došlo do oštećenja. 
Materijal od kojeg je sef napravljen igra veliku ulogu u sigurnosti, a titanij i aluminijske legure obično najbolje izdrže nemoralne pothvate.

Ako vam sve navedeno u članku ne olakšava odabir sefa, odgovori na pitanja koliko su česte krađe u vašoj destinaciji i koliko je vašim gostima važna sigurnost, dodatno će vam pomoći pri odluci želite li uopće, i koliko novca, uložiti u sigurnost osobne imovine. Tržište nudi veliki izbor sefova, od kojih neki koštaju manje od 1000 kuna pa na više - sigurno ćete pronaći ono što vašim gostima znači dodatnu sigurnost, a vama mirniji san u sezoni. 
Spremi

Bijelo sive kuhinje: Zašto je bijelo-siva kuhinja odličan izbor za sve stilove dizajna interijera?

Uređenje apartmana: Kako urediti apartman na zadovoljstvo svih gostiju?

Drvene podne obloge za terase, vrtove i dvorišta za dugovječnost sa stilom

Pet friendly apartmani: Pravila i preporuke za boravak gosta s kućnim ljubimcem

Promo video apartmana: 5 super razloga zašto vam treba promotivni video smještaja

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

Koliko dobar dizajn interijera i namještaj za apartmane utječu na popunjenost smještaja?

12. Festival samoniklog bilja u Kršanu: Od ukusnih pjata do pripravaka za usporavanje starenja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bazeni po mjeri privatnih iznajmljivača: 5 ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju

Savjeti uspješnih domaćina: Jednostavna anketa gostiju je neprocjenjiva

Popularno: