Aktualno
18K

Građevina u sezoni: Radovi u susjedstvu, gosti u odlasku

Od 15. lipnja do 15. rujna traje obustava izvođenja građevinskih radova u većini naših općina i gradova. Gdje je ta obustava dulja ili kraća, zašto, i koje poteškoća takva praksa uzrokuje?

Sezona je počela, ne samo ona turistička, već i sezona građevinskih radova. Premda građevinaca i radnika u građevini nedostaje kronično, čini se kako su odjednom posvuda. Od sitnih jutranjih sati odjekuje brujanje bušilica, zvrndanje kompresora, batude čekića.

Tuku se sati i, odista, radnika je malo pa i brojni prekovremeni, prije i poslije uobičajenog radnog vremena kako bi se dogovoreni posao mogao završiti u predviđenim rokovima, ili tek nešto kasnije.


Obustava građevinarima, pogodnost ugostiteljima

Praksa zabrane određenih građevinskih radova u turističkim mjestima na našim obalama se provodi dugi niz godina.
 

U većini mjesta je na snazi odluka o obustavi građevinskih radova od 15. lipnja do 15. rujna, premda negdje počinje i ranije, primjerice, na području Opatije, Ičića, Ike, Pobra i Opriča već od 1. lipnja. Slično je i u mnogim drugim mediteranskim turističkim zemljama. Recimo, na Malti gdje obustava traje dulje, do 30. rujna

Tom praksom nisu zadovoljni građevinari, ali jesu poduzetnici u turizmu i njihovi gosti. Poslijepodnevna siesta ili dugo jutarnje izležavanje na odmoru ne idu pod ruku s čekićanjem, bušenjem, rušenjem i svim ostalim zvučnim podražajima koji prate građevinske radove.


Pravila nisu svugdje jednaka

“Imam ogromnih problema s radovima na susjednim parcelama, buka i smrad su nepodnošljivi do te mjere da su gosti nezadovoljni, otkazuju, čak i prijete”, pisala nam je 20. lipnja iznajmljivačica s područja Grada Pule.

U gradskom poglavarstvu Pule su, za razliku od većine obalnih destinacija, odlučili izaći građevinarima u susret pa skratiti vrijeme obustave radova. Potpuna obustava traje od 15. srpnja do 15. kolovoza. Od 1. do 14. srpnja i od 16. do 31. kolovoza radovi su dozvoljeni od 9 do 17 sati radnim danom, a subotom od 9 do 14 sati.
 

Gosti Puležana, ali i svi građani koji koriste svoje godišnje odmore, mogu zaboraviti dugo uživanje u tišini subotnje kavice na terasama ili poslijepodnevno lješkarenje sve do polovice srpnja


Tko donosi odluku o obustavi?

Prema aktualnom Zakonu o gradnji (NN 153/13, 20/17, 39/19, 125/19), čl. 132. “Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova”, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može donijeti odluku o obustavi radova uz mišljenje turističke zajednice, za određeno razdoblje u godini, pojedina područja i određene vrste građevina. Odluka se ne može odnositi na radove čije građenje je poseban interes Republike Hrvatske ili koje se uklanjaju odlukama inspekcije.

I u Italiji je slično. Ne postoji jedinstven propis, već lokalne vlasti određuju pravila. Primjerice, u turističkoj zoni kod Ravenne, građevinski radovi su dozvoljeni i u sezoni u periodu od 7:30 do 19:30, ali s pauzom od 13 do 14:30. 


Kome se građani mogu požaliti?

Za provedbu odluke o obustavi zaduženo je komunalno redarstvo grada ili općine. Međutim, žalba na odluku o obustavi može se uputiti samo onima koji su istu donijeli. U tekućoj godini je kasno, ovakve odluke se obično donose krajem godine za iduću i tada je vrijeme za reakciju.


Pandemija ubila siestu

Gospodarska kriza koju je pokrenula pandemija značajno je pogodila i građevinski sektor. Međutim, građevini se predviđa brži oporavak, nego što je to slučaj s većinom drugih posrnulih proizvodnji. Kako bi izašli građevinarima ususret, mnogi gradovi i općine su revidirali svoje odluke o obustavi radova u prošloj godini.   

Primjerice, u Gradu Dubrovniku je ostalo na snazi razdoblje zabrane od 15. lipnja do 15. rujna, ali se ono odnosilo samo na zemljane radove, dok su radovi na konstrukcijama građevine bili dozvoljeni radnim danima tijekom čitave sezone. 

Takva praksa se ne provodi samo na našim obalama. Portugalske lokalne jedinice također imaju autonomiju u donošenju ovakvih odluka. No, u većini su radovi, iznimno, prošle i ove godine dozvoljeni i u turističkoj sezoni, radnim danom od 9 do 18, s tim da bučni zemljani radovi smiju početi tek od 10 sati kako bi se sačuvao jutarnji mir.  


Građevina u sezoni u problemima

Građevinski radovi u sezoni nisu popularni. Nije samo buka problem, već, kako je navela naša čitateljica, i neugodni mirisi, prašina i prljavština, građevinski materijal koji zakrčuje ulice i prolaze. No, je li fer da zbog turizma sve ostalo stane?
 

Činjenica je da izvođenje građevinskih radova na ekstremno visokim temperaturama zraka koje obilježavaju visoku turističku sezonu nije nimalo sigurno za građevinske radnike

Sigurnost je dodatan razlog zbog kojeg građevina staje u ljetnim mjesecima premda se u velikim gradovima i dalje radi, koliko to vremenski uvjeti dozvoljavaju, a neugodnosti koje izaziva građevina u susjedstvu, nisu pošteđeni ni gosti ni građani cjelogodišnjih destinacija poput Berlina, Rima ili Barcelone.

Kako je to ipak drugačija vrsta turizma, a ovaj naš priobalni poziva turiste na opuštanje i uživanje u mirnim satima na obalama plavog Jadrana, naši bi odgovorni trebali donositi solomonske odluke i izbalansiranim dozvolama za rad osigurati uvjete za rad i jedne i druge gospodarske grane.
Spremi

Zašto veliki gradovi ograničavaju iznajmljivanje preko Airbnb platforme

Niste još popunili svoje smještajne kapacitete? Osvježite oglase uz 15% popusta na profesionalne fotografije

30+ stranih stranica za oglašavanje smještaja - uz proviziju, bez i besplatno

Mjere Vlade za privatne iznajmljivače: Odgoda plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine

Nelegalno iznajmljivanje ponovno u nadležnosti turističke inspekcije

Pozivni centar HTZ-a kao korisnička podrška e-Visitora

Bežični internet za apartmane i usporedba paketa za iznajmljivače

Besplatno preuzimanje pravila za korištenje bazena u smještajnom objektu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Klimatske promjene ubijaju turizam

Što sve turisti vuku na odmor u svojim teškim putnim torbama i koferima

Popularno: