Ideje i trendovi
22.2K

Kako zadovoljiti uvjete potpora za gradnju bazena?

Želite izgraditi bazen za buduće goste i zanimaju vas uvjeti potpora za gradnju bazena? Potrebne su vam informacije kako isplanirati projekt bazena i što je sve potrebno za dobivanje potpore za bazen? Na koje se sve natječaje možete prijaviti i koji su minimalni uvjeti za prijavu?

Popularnost bazena uz smještajne jedinice iz godine u godinu raste, baš kao i broj novčanih potpora koje su namijenjene izgradnji novih bazena za turiste. Bazene danas nalazimo uz mnogobrojne kuće za odmor, hotele, apartmane i razne druge smještajne kapacitete. S obzirom na to da se Hrvatska sve više okreće luksuznijem turizmu, bazeni bi u skorašnjoj budućnosti mogli postati sastavni dio ponude diljem Jadrana i Kontinentalne Hrvatske.

Želite li svoje smještajne kapacitete proširiti ponudom bazena za turiste, važno je znati kako za bazen možete tražiti novčane potpore države. Ovisno o raspisanim natječajima, potpore mogu varirati u postocima sufinanciranja, kao i u novčanim svotama koje se daju za izgradnju bazena. U nastavku vam donosimo nekoliko najvažnijih informacija planirate li tražiti potpore za gradnju bazena.


bazen uz kuću za odmor


Kvalitetno pripremljen projekt bazena

Na tržištu postoje različite vrste bazena pa samim time možete birati rješenje koje vama odgovara. Najskuplji su dakako personalizirani bazeni koji se grade prema željama vlasnika smještaja, dok su najjeftinija gotova rješenja koje se samo ukopaju u tlo i mogu se početi koristiti. Iako je cijena jedan od važnijih faktora, činjenica je da trebate pripaziti i na razne druge elemente kod gradnje bazena.
 

Prije svega, važno je da odaberete strateški najbolju lokaciju bazena koja će odgovarati i gostima i svim daljnjim eventualnim radnjama na vašoj parceli. Bazen bi trebao biti smješten u blizini kuće za odmor, hotela ili apartmana, ali bi ujedno trebao biti funkcionalno odvojen od ostalih sadržaja na parceli.

Dakako, vrlo je važno da se bazen nalazi na poziciji gdje ima dovoljno sunca (ako nema mogućnost grijanja vode), ali i da je dovoljno zaštićen od pogleda susjeda kako bi gosti imali željenu privatnost. Ideje, koji bazen odabrati i kamo ga smjestiti možete osmisliti sami, no u konačnici svakako razgovarajte sa stručnjakom – koji će vam dati najbolje savjete prije detaljnog planiranja i izgradnje.


bazen kao dodatna ponuda za turiste


Dovoljno kvadratnih metara za uživanje

Bazeni dolaze u različitim dimenzijama, od malenih od svega nekoliko kvadratnih metara pa do onih velikih površine preko 50 kvadratnih metara. Maleni bazeni zahtijevaju manje količine vode, lakše se održavaju, ali s druge strane donose puno manje užitka kupačima jer su svojom površinom poprilično ograničeni za vodene aktivnosti. Najbolje rješenje po mišljenju stručnjaka su bazeni površine oko 30 kvadratnih metara koji nude i jednostavno održavanje i dovoljno prostora za uživanje u vodenim aktivnostima.
 

Natječaji raspisani od strane države ili Europske Unije zahtijevaju minimalnu površinu bazena kako bi se isti mogao prijaviti za natječaj.

Uglavnom se minimalna površina potrebna za prijavu kreće od 25 ili 30 kvadratnih metara na više. Dakle, planirate li se prijaviti na potpore za gradnju bazena svakako pripazite na uvjet minimalne površine koji stoji u dokumentaciji.


odmor uz bazen


Potrebne dozvole za izgradnju

Ovisno o površini koju će vaš budući bazen imati, dužni ste ishoditi sve potrebne dozvole za planiranje i izgradnju bazena. Kako biste ovaj korak riješili najjednostavnije i najbrže moguće, predlažemo da kontaktirate odgovarajuću tvrtku (ili arhitekta) koji se bavi izgradnjom bazena. Ta će vas tvrtka detaljno uputiti u cjelokupni proces izgradnje bazena, pripremiti će svu potrebnu građevinsku dokumentaciju i omogućiti vam da zadovoljite sve uvjete koje natječaji za izgradnju bazena iziskuju.
 

Ovisno o aktualnim zakonskim odredbama, za neke ćete bazene trebati ishoditi i građevinsku dozvolu, dok će vam za neke biti dovoljni geodetski nacrt, glavni i izvedbeni projekti te troškovnik radova.

Dakako, što je bazen veće površine veća je vjerojatnost da će vam trebati dodatna dokumentacija, prije svega mislimo na građevinsku dozvolu. No, kako biste bili sigurni što vam sve treba – najbolje je kontaktirati tvrtku koja se bavi izgradnjom bazena.  


dobra lokacija bazena uz apartman


Turistička djelatnost kao preduvjet za potpore za gradnju bazena

Potpore za gradnju bazena namijenjene su tvrtkama i osobama koje se bave djelatnostima u turizmu. No, krug mogućih tražitelja potpora varira od natječaja do natječaja pa se tako u nekim slučajevima na takve natječaje mogu prijaviti i osobe koje su tek u procesu otvaranja obrta ili obrtnici koji su u procesu proširenja djelatnosti na turistički sektor. Dakako, sve je više natječaja koji su usmjereni i na seoska i poljoprivredne gospodarstva, s ciljem proširenja ponude turistima.
 

Prije nego započnete izgradnju bazena, svakako provjerite udovoljava li vaš poslovni status uvjetima odabranog natječaja za izgradnju bazena.

Neki su natječaji namijenjeni većim poslovnim subjektima, drugi dopuštaju prijavljivanje manjih. U svakom slučaju, bez obzira na trenutni status – neki od natječaja vjerojatno će odgovarati vašim potrebama.


Otvorene razne vrste natječaja za bazene

Hrvatska je u velikoj mjeri turistička zemlja, a država je prepoznala potrebu za jačanjem turističke ponude. Samim time, potpore za izgradnju bazena iz godine u godinu rastu i sve je više zainteresiranih prijavitelja koji žele svoje smještajne kapacitete proširiti bazenom za turiste. Svake se godine otvara više natječaja koji obuhvaćaju potpore za izgradnju bazena pa je potrebno pratiti koji natječaj najviše odgovara vašim potrebama.
 

Otvorene natječaje možete pronaći na službenim internetskim stranicama nadležnih državnih tijela, a pozivi se često pojavljuju i na raznim drugim mjestima.

Ako imate u planu izgradnju bazena, svakako se raspitajte kod tvrtki koje se bave povlačenjem sredstava u području turizma, kako biste na vrijeme bili informirani o mogućnostima dobivanja potpora. Želimo vam puno sreće u procesu dobivanja potpore za gradnju bazena, kao i zadovoljnih turista koji će uživati u vodenim aktivnostima.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

​Što je Google My Business i kako nam može pomoći kod punjenja kapaciteta

Iz godine u godinu podižemo kvalitetu usluge, destinacija i infrastruktura ne prate brzinu našeg razvoja

Pozivni centar HTZ-a kao korisnička podrška e-Visitora

Ugljični monoksid - kako se zaštititi od trovanja i otkriti nevidljivog ubojicu prije pojave fatalnih simptoma

Informacija kao znak pažnje

​Čišćenje vunenog tepiha: 5 koraka do savršeno čistog vunenog tepiha

Hrvatski turizam sada treba stalnu komunikaciju s emitivnim tržištima na svim kanalima promocije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Anketa o putovanjima u pandemiji: Turiste brinu ograničenja, obveza cijepljenja i inflacija, a priželjkuju više rekreativnih sadržaja u destinacijama

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Popularno: