Dizajn
15.6K

​Gradnja bazena: Kako odabrati najbolje mjesto za bazen u dvorištu?

Želite izgraditi bazen u dvorištu i zanima vas koje je najbolje mjesto za bazen? Gdje se treba nalaziti bazen, smije li biti okružen drvećem i koliko bi trebao biti udaljen od kuće? Kako pronaći idealnu lokaciju za bazen u dvorištu koja će produžiti vrijeme kupanja i omogućiti vam obilje zabavnih trenutaka?

Gradnja bazena velik je i zahtjevan projekt, koji sa sobom donosi mnoštvo pitanja za investitora i graditelja. Jedno od najčešćih pitanja svakako je: koje je mjesto u dvorištu najbolje za gradnju bazena? Iako odabir lokacije u konačnici ovisi o vama, nekih pravila ipak se pametno pridržavati.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta po pitanju smještanja bazena u dvorište. Nabrojati ćemo gdje nije pametno izgraditi bazen i što bi sve moglo negativno utjecati na stanje bazena u budućnosti. Također, predložiti ćemo vam gdje je najbolje mjesto za bazen u dvorištu:


bazen uz kuću


Najbolje mjesto za bazen treba puno sunca

Sunce je jedan od osnovnih preduvjeta za ugodno i zabavno kupanje u bazenu. Naime, sunčeve zrake tijekom čitavog dana (ako je bazen dobro smješten) griju vodu u bazenu, a ujedno omogućuju kupačima ugodno kupanje. Pozicioniranje bazena na lokaciju gdje nema puno sunčevih zraka, smanjiti će upotrebljivost bazena za nekoliko sati dnevno – jer će kupačima biti hladno kupati se bez Sunca.

Stručnjaci savjetuju kako je najbolje bazen pozicionirati prema jugu ili zapadu. Na taj način bazen će imati uglavnom maksimalnu iskoristivost sunčanih sati te će biti ugodno u bazenu provoditi više vremena. No, odluka gdje i kako izgraditi bazen – u konačnici ovisi o poziciji i mogućnostima vašeg dvorišta.


najbolje mjesto za bazen i kupanje


Izbjegavati kosine i padine za postavljanje bazena

Ako se vaša kuća nalazi na brdu i željeli biste bazen s kojeg će se pružati fenomenalan pogled, to bi vas moglo poprilično puno koštati. Naime, izgradnja bazena na kosinama i strmom terenu može biti iznimno zahtjevan zadatak – bilo po pitanju same izgradnje, bilo po pitanju tehničkih svojstava i sigurnosti izvedbe.

Bazen bi bilo najbolje izgraditi na mjestu gdje nisu potrebne velike intervencije u sređivanje terena uz bazen. Dakle, ravna podloga idealna je za izgradnju bazena, ali i kasnije održavanje. Naime, kose površine mogu biti problematične i iz razloga što će bujice vode donositi nanose blata i smeća koje će naknadno ući u bazen. Ravnim terenom taj se problem eliminira i ne trebate brinuti o eventualnom utjecaju nevremena i vanjskih uvjeta na vodu u bazenu.


lokacija za bazen


Smjestite bazen blizu kuće, ali ne preblizu

Smještanje bazena blizu kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Prednost smještanja bazena uz kuću definitivno je lakši pristup bazenu i veća privatnost korištenja bazena. Takav bazen može se lakše koristiti, ne trebate brinuti da će se unositi puno smeća i nečistoća, pruža više privatnosti, a ujedno u nekoj kasnijoj fazi može poslužiti za kupanje u hladnijim danima (uz adekvatno natkrivanje i grijanje).

No, pozicioniranje bazena tik uz samo kuću može donijeti i nekoliko velikih problema. Prvo, bazen blizu kuće (ako nije kvalitetno napravljen) može utjecati na strukturu temelja kuće i vlagu u kući. Nadalje, takav je bazen opasniji za djecu (ako nije ograđen), a kuća je ujedno i svojevrsni zaklon pa je pitanje koliko će sunca tijekom dana dopirati do bazena. U konačnici treba pripaziti i na odsjaj koji voda stvara u sunčanim danima, kako taj odsjaj ne bi ometao vašu svakodnevicu u kući.


Dovoljno privatnosti za bezbrižno kupanje

Možda vam to nije odmah palo na pamet, no prilikom odabira najboljeg mjesta za bazen svakako valja razmisliti i o kriteriju privatnosti kupača. Bilo bi besmisleno napraviti bazen tik pod susjedovim prozorom jer samim time nemate nimalo privatnosti tijekom kupanja. S druge strane, ta se privatnost može postići dodatnim zagrađivanjem i visokim ogradama, ali to je samo još više dodatnog posla – koji povećava i cijenu bazena.

Kada već pričamo o zagrađivanju, pažnju kod odabira lokacije bazena trebate obratiti i na vremenske uvjete koji vladaju na dvorištu. Budućim kupačima neće biti nimalo ugodno ako se bazen nalazi na strani dvorišta gdje je uvijek jak vjetar. Kupanje po vjetru nije nimalo ugodno pa pripazite da bazen smjestite tamo gdje nema puno vjetra.


održavanje bazena za kupanje


Idealno mjesto za bazen daleko od drveća i grmlja

Bazen se ne bi trebao nalaziti između drveća i grmlja, a nekoliko je razloga za to. Prvi razlog je kasnije održavanje bazena, koje će u velikoj mjeri biti naglašeno – ako će se bazen nalaziti u blizini drveća. Htjeli ili ne, lišće s drveća će prije ili kasnije završiti u bazenu, što će uzrokovati učestalu potrebu za čišćenjem bazena. Također, eventualna odlomljena grana mogla bi oštetiti bazen ili rub bazena, što će predstavljati iznimno skupocjenu investiciju u popravak.

Stvar koju također trebate imati na umu jest da će drveće pružati određeni zaklon suncu, što bi vam moglo smanjiti broj sati za kupanje tijekom dana. To dakako nije dobro jer želite bazen koristiti u što većoj mjeri, jednom kada ga izgradite. Dakako, taj zaklon ima i neke svoje prednosti, ali stručnjaci preporučuju izgradnju bazena bez bilo kakvog drveća i grmlja u blizini. 

Spremi

Certificirana edukacija za pružatelje usluga pustolovnog turizma u Rijeci, Puli i Splitu

​Crvena boja zida: Kako crvena boja utječe na emocionalno raspoloženje osobe?

Poziv članovima Zajednice iznajmljivača za sudjelovanje u on-line javnoj raspravi

Obiteljski smještaj: Po čemu ćemo pamtiti 2018. godinu?

Mailing lista gostiju - kako je sastaviti i koristiti?

Turizam u Hrvatskoj 2017.: Što kažu statistike?

Okusi hrvatske tradicije - 14 dana se kuša domaća hrana u više od 100 restorana po popularnim cijenama

Teško je naći dobra (domaćeg) čovjeka - manjak radnika obilježit će turističku 2023.

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Gradnja bazena: Kako odabrati idealne pločice za bazen?

Apartmani za obitelj: Kako urediti apartman za turiste s djecom?

Popularno: