Dizajn
30.3K

Top 5 najpopularnijih dužina zavjesa koje odgovaraju svakom domu

Koja je idealna dužina zavjesa i kako odabrati najbolju zavjesu za svoj dom? Kako postići elegantan i moderan izgled prostorije ispravnim odabirom dužine zavjese? Zašto je dužina zavjesa važna i kako utječe na dekoriranje spavaće sobe, kuhinje ili dnevnog boravka?

Zavjese su važan dekorativni element gotovo svakog doma i kod odabira zavjese trebate voditi brigu o nekoliko važnih detalja. Uz kvalitetu i vrstu materijala koji daje eleganciju i prozračnost te boju koja treba biti u skladu (ili kontrastu) s bojom zidova i namještaja, važan kriterij također je i duljina zavjese.

Dužina zavjese može vizualno oplemeniti izgled prostora, posebice ako se radi manjim stanovima i kućama. Stoga, vrlo je važno naučiti kako odabrati idealnu dužinu zavjese i u kojim se prilikama bira koja dužina. Kako bismo vam riješili sve nedoumice, u nastavku vam donosimo 5 najpopularnijih dužina zavjesa kojima se koriste dizajneri interijera.


najkraća duljina zavjese


1. Najkraća duljina zavjese malo iznad prozorske daske

Zavjesa koju planirate objesiti u određenu prostoriju ne bi smjela biti kraće duljine - od stropa do prozorske daske, police, odnosno klupčice. Dakle, zavjesa se treba nalaziti tek koji centimetara od prozorske klupčice jer sve kraće od toga izgleda pomalo neukusno i bez stila.
 

Takva kratka zavjesa ne viđa se često u modernim domovima, ali vam pruža nekoliko značajnih prednosti kod dekoriranja doma.

Kratka zavjesa dopušta vam da se poigrate s bojama i uzrocima jer površina koju ta zavjesa prekriva nije prevelika. Dakle, na manjoj površini možete i više eksperimentirati s bojama i dezenima. Kratke zavjese prostoru pružaju jednu ležernost i šarmantnost, koja se posebno ističe odlučite li se za neke odvažnije verzije po pitanju motiva na zavjesi.


zavjesa do radijatora duljina zavjese


2. Nenametljiva zavjesa do radijatora ispod prozora

Praksa na našem podneblju jest smještanje radijatora ispod prozora s ciljem što bolje kontrole zraka i temperature u prostoriji. Samim time, u nekim su prostorijama djelomično ograničene mogućnosti eksperimentiranja sa zavjesama pa se kao odlično rješenje nameće dužina zavjese koja seže malo ispod prozorske daske, odnosno klupčice.

Dizajneri često znaju izbjegavati ovakve dužine zavjesa jer se ponekad ne uklapaju u interijer, odnosno odaju dojam da su te zavjese slučajno "ubačene" u prostor. Doduše, ove su zavjese nekada bile svojevrsni standard jer su praktične i po pitanju održavanja čistoće i po pitanju otvaranja prozora. Ipak, stručnjaci savjetuju da umjesto takvih zavjesa radije odaberete zavjese koje sežu do poda.


zavjese do poda moderan trend


3. Popularne zavjese do poda za elegantan izgled prostora

Zavjese do poda trenutno su najpopularniji izbor širom svijeta, a sve češće se mogu primijetiti i u domovima širom Hrvatske. Omiljena dužina zavjesa prostoru pruža uglađenost i eleganciju, točno u onoj mjeri u kojoj je to potrebno. Zavjese do poda prostiru se od plafona pa sve do centimetar od poda prostorije.
 

Dakle, ispod zavjese trebalo bi se nalazi centimetar-dva slobodnog prostora kako biste pod lakše održavali, a zavjesu sačuvali čistom.

Zavjese do poda vizualno povećavaju prostoriju te su pogodne za korištenje u gotovo svim prostorijama, a posebno u dnevnoj i spavaćoj sobi. S obzirom na to da zavjesa ne dodiruje pod, visjeti će ravno, a kako biste osigurali potpuno uravnotežen izgled preporuka je koristiti materijale veće punoće. Savjetuje se kako širinu prozora trebate pomnožiti s 1,5 ili 2, kako bi zavjesa i u širini izgledala predivno.


zavjese koje dodiruju pod


4. Zavjese koje dodiruju pod za vizualno višu prostoriju

Sljedeća kategorija duljina zavjesa su zavjese koje dodiruju pod. Ovakva se vrsta zavjese radi ciljano, kako bi otprilike 5 centimetara zavjese dodirivalo pod. Ovih 5 centimetara je taman idealno kako bi zavjesa većim dijelom svoje dužine bila ravna, dok pri dnu donosi dodatan šik spajanjem s podom. Ovakve zavjese nisu primjerene za prostore gdje prolazi puno ljudi jer će se vrlo brzo zaprljati.
 

Ovakva zavjesa vizualno će povisiti prostoriju u kojoj se nalazi, posebice ako je montirana na pravilan način. Konkretno, šipka ili karniš zavjese treba biti nešto širi od širine prozora, kako bi zavjese u otvorenom stanju propuštale sve svjetlo u prostoriju.

Također, zavjesa treba biti postavljena što više kako bi se stekao dojam da dodiruje plafon prostorije. Ovakve su dužine zavjesa posebno pogodne za spavaće sobe i blagovaonice, gdje će pružiti elegantan i istančan izgled prostora. Valja naglasiti kako bi ovakve zavjese trebale biti napravljene od nešto punijih, odnosno debljih tkanina.


zavjesa po podu


5. Zavjesa koja miluje pod za dojam luksuza

Posljednja dužina zavjesa koja se koristi ovih dana u modernom dizajnu interijera, svakako je zavjesa koja leži desetak centimetara na podu. U dizajnerskom žargonu takve se zavjese još nazivaju "lokvama", a koriste se isključivo u prostorima gdje se želi naglasiti dramatičan i luksuzan interijer. Ovakve zavjese odlične su za visoke prozore i velike prostorije, ali sa sobom donose i nekoliko nedostataka.
 

Zavjese koje imaju 10 centimetara viška tkanine na podu, često "čiste" taj pod pa vrlo brzo postaju prljave. Nikako se ne preporučuju u prostorima gdje obitavaju djeca i kućni ljubimci, što zbog mogućnosti natezanja zavjese, što zbog brzog prljanja dlakama kućnih ljubimaca.

Ovakve zavjese znatno naglašavaju luksuznost prostora, posebice ako je tkanina pomno odabrana. Pripazite s ovim odabirom zavjesa jer bez obzira na luksuzan izgled, donose i mnoštvo brige oko održavanja.

Spremi

Rane rezervacije - zašto ih volimo?

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

eIznajmljivači aplikacija: Znamo li koje su naše porezne obveze u 2022.?

Kuće za iznajmljivanje: Koliku novčanu zaradu možete očekivati od iznajmljivanja kuća za odmor?

Bambusov parket: Koje su prednosti i nedostaci parketa od bambusa?

Human friendly smještaj: Priča o empatiji i što mi iznajmljivači imamo s tim?

2. City LAB panel o potencijalu aktivnog turizma u Iloku

Privatni iznajmljivači: Tražimo moratorij na kredite do početka iduće sezone!

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Drveni ili PVC krovni prozori: Kakva je razlika i koje odabrati?

Popularno: