Dizajn
24.6K

Kombinacija boja za dnevni boravak - izbjegnite glavobolju uz par trikova za odabir savršene boje zidova

Često smo u nedoumici kako složiti boje zidova i namještaja u vlastitom domu, a još je teže udovoljiti različitim ukusima gostiju koji se izmjenjuju pod našim krovom. Iako se za interijere smještajnih objekata preporučuju neutralne i svijetle nijanse, osobni pečat traži malo boje. Kako te boje kombinirati u dnevnom boravku?

Dnevni boravak jedna je od najvažnijih, ako ne i najvažnija prostorija u domu. Ovdje se gosti obično okupljaju nakon dugog dana istraživanja prirodnih i kulturnih ljepota naše destinacije, razmjenjuju dojmove ili odmaraju prije nove akcije.

Stoga je ovo prostorija u kojoj je najveća gužva i kojoj moramo posvetiti najveću pažnju prilikom uređenja naših apartmana i kuća za odmor. Možda smo baš zato često neodlučni koja kombinacija boja za dnevni boravak bi mogla biti ugodna i zanimljiva gostima.  
 

Većina će se složiti da bi boja zidova u dnevnom boravku trebala biti topla i zanimljiva, a u isto vrijeme, dobro se slagati s bojama namještaja. No, kako to sve skupa uskladiti? 

Dakako, sto je ljudi i sto ćudi pa ćete na ovo pitanje dobiti desetak različitih odgovora, a osim toga, zna se da se o ukusima ne raspravlja. Ipak, osim što treba slijediti svoj unutarnji glas, svakako treba sagledati i nekoliko savjeta stručnjaka. 

A evo što oni kažu – boju zida treba izabrati s obzirom na boju kauča, kao centralnog mjesta dnevnog boravka.

 

Kombinacija boja za dnevni boravak uz kauč neutralne boje

Uz kauč neutralne boje, poput bijele ili sive, odlično će ići zid u jarkim bojama da razbije neutralni ton prostorije. Paleta boja je široka, od maslinasto zelene, preko morski plave do toplih nijansi žute ili zagasito crvene. Ovdje možete odabrati boju koja odgovara vašem vlastitom karakteru ili stilu dizajna čitavog interijera.

Kombinacija boja za dnevni boravak
 

Ako više volite decentne note, odaberite blještavo bijelu boju zida koja će s namještajem stvarati lagani kontrast i razbiti monotoniju neutralnih nijansi

Odlučite li se za bijelu, odaberite ukrasne jastuke živih boja i zanimljivih uzoraka, odaberete li zid u boji pazite na detalje i dekorativne elemente u prostoriji. 

Kombinacija boja za dnevni boravak
 

Kombinacija boja za dnevni boravak uz kauč žućkaste ili smeđe boje

I kod ovakvog kauča imate dvije opcije, kažu stručnjaci. Prva opcija je da izaberete neku nijansu iz obitelji crvene boje te skupite hrabrosti i stavite je na zid jer ćete dobiti predivnu toplinu prostora. Druga opcija je da izaberete sasvim kontrastne boje, kao što su tirkizno plava, zelena, nježno žuta, ružičasta ili boja breskve te njome prekrijete zidove.

Kombinacija boja za dnevni boravak

 

Kombinacija boja za dnevni boravak uz kauč jarke boje

Uz kauče koji dominiraju prostorom je najbolje zidove ostaviti u bijeloj boji. To nipošto ne bi trebala biti jarko bijela boja, već žućkasta ili sivkasta, ovisno o boji kauča. Ako baš volite pigmentirane zidove, odaberite bilo koju sivu nijansu. Birajte dekoracije s jednobojnim uzorcima ili komplementarnim bojama i pazite da ne pretjerate sa šarenilom koje se lako otme u kič. 

Kombinacija boja za dnevni boravak

Zamislite dnevni boravak za goste kao mjesto gdje sreća nastaje i obojite ga u boje koje opuštaju, umiruju i nude onaj osjećaj pripadanja koji pobuđuje sreću. Igrajte se slažući kombinaciju boja za dnevni boravak i uživajte.

Spremi

Osvrt na 3. Forum obiteljskog smještaja Grada Zagreba

Šibenčani ogorčeni visokim računima za odvoz komunalnog otpada - odjavljuju apartmane

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Briga o gostu vaše je najbolje poslovno ulaganje!

Konferencija 3T 2022. - od umjetne inteligencije i robota do TikTok promocije u turizmu

Vuneni tepih: Koje su prednosti i nedostaci vunenog tepiha?

Ugradnja parketa: 9 savjeta za odličan izgled novopostavljenog parketa

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Gdje postaviti police za bolju iskorištenost prostora male kupaonice

Iznenadite svoje goste, baldahin za krevet nije rezerviran samo za djevojčice

Popularno: